Μπίζνες μαμούθ με τους Κινέζους

Μπίζνες μαμούθ με τους Κινέζους
Official visit of Greece's Prime Minister Alexis Tsipras in China, on May 12, 2017. / , 12 2017. Andrea Bonetti / PM Handout / SO

Ο δρόμος των επενδύσεων και των ευκαιριών άνοιξε και επίσημα κατά το πρώτο διήμερο της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Κίνα, κάτι που φάνηκε και από την συμφωνία ZTE-Forthnet

Δεν είναι μόνο η τεράστιας σημασίας συμφωνία μεταξύ ZTE-Forthnet, μια επένδυση ύψους 500εκατ. ευρώ με την οποία οι τηλεπικοινωνίες περνάνε στον 21ο αιώνα, το επενδυτικό ενδιαφέρον της Κίνας είναι τόσο μεγάλο που επί της ουσίας πρόκειται για ένα όραμα που παίρνει πλέον σάρκα και οστά.

Ο κ. Τσίπρας ήδη έκανε λόγο για τις σπουδαίες ευκαιρίες για τις επενδύσεις και το εμπόριο,  από το βήμα του συνεδρίου με τίτλο “Belt and Road Forum”  υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων «τη μεγάλη σημασία που έχει ένα τέτοιο όραμα στην εποχή μας», ειδικά σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία όλοι γύρω από αυτό το τραπέζι βρίσκονται αντιμέτωποι με ολοένα αυξανόμενες προκλήσεις σε διεθνές και περιφερειακό επίπεδο.

Σε αυτούς τους καιρούς -όπου είναι μεγάλος ο πειρασμός, όπως παρατήρησε ο πρωθυπουργός, να απαντηθούν οι κρίσεις της παγκοσμιοποίησης με μεγαλύτερο απομονωτισμό, προστατευτισμό, την έγερση τειχών, αυτή η πρωτοβουλία έρχεται να αναδείξει ένα όραμα συνεκτικότητας, συνεργασίας και διαλόγου κατά μήκος της Ευρώπης και της Ασίας, αλλά και σε άλλες περιοχές του κόσμου.

Συνεπώς, η πρωτοβουλία αυτή αναδεικνύεται σε ένα κρίσιμης σημασίας μέσο για τη διεύρυνση της οικονομικής ανάπτυξης, του εμπορίου και των επενδύσεων. Με συμπράξεις στις επενδύσεις και την ώθηση του εμπορίου, των μεταφορών, της ενέργειας και των δικτύων τηλεπικοινωνιών μέσω σχεδίων που μπορούν να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στις εθνικές οικονομίες, υποστήριξε ο Αλ. Τσίπρας. Και άρα, σε αυτή τη βάση, η ελληνική κυβέρνηση θα υποστηρίζει ενεργά ότι η χώρες που μετέχουν στην Πρωτοβουλία αυτή πρέπει να δώσουν προσοχή στην ενίσχυση της επιστημονικής και τεχνολογικής καινοτομίας, ακόμη στην ενσωμάτωση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στις παγκόσμιες αλυσίδες αξίας.

Επιστροφή στην ανάπτυξη

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός δήλωσε πεπεισμένος ότι ο συντονισμός με άλλα περιφερειακά πλαίσια όπως το ASEM, η πλατφόρμα Διασύνδεσης ΕΕ- Κίνας ή το China Europe Land Sea Express Route θα προσδώσουν περαιτέρω αξία στην Πρωτοβουλία. Φυσικά, ενώ θα προωθείται πάντα ένα διεθνές σύστημα συναλλαγών που θα βασίζεται σε κανόνες, θα είναι διαφανές και ανοικτό σε όλους, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου στον πυρήνα του.

«Αυτό που είναι ιδιαίτερα θετικό για εμάς είναι ότι οι στόχοι της Πρωτοβουλίας της Ζώνης και του Δρόμου είναι συμβατοί με τους δικούς μας οικονομικούς στόχους σε περιφερειακό επίπεδο. Και η δυναμική μας, πλήρης, στρατηγική συνεργασία με την Κίνα θέτει μια σταθερή βάση ώστε να εργαστούμε προς αυτή την κατεύθυνση», τόνισε ακόμη ο πρωθυπουργός από το βήμα του Φόρουμ.

«Η Ελλάδα -έπειτα από πολλά χρόνια σοβαρής κρίσης- επιστρέφει στον δρόμο της ανάπτυξης, ανοίγοντας σπουδαίες ευκαιρίες για τις επενδύσεις και το εμπόριο», τόνισε ακόμη ο πρωθυπουργός από το βήμα του “Belt and Road Forum”, και πρόσθεσε: «Η χώρα μου για μία ακόμη φορά επωφελείται πλήρως από τη μοναδική της γεωπολιτική ταυτότητα, ως μια χώρα της Ευρώπης, της Μεσογείου, των Βαλκανίων και της ευρύτερης περιοχής της Μαύρης Θάλασσας, όπως επίσης ως μια ναυτιλιακή χώρα με δυνατότητες να προωθεί τις σχέσεις της πολύ πιο μακριά από τη γειτονιά της». Σε αυτό το πλαίσιο, συνέχισε, η Ελλάδα διευρύνει τον ρόλο της ως σημαντικός περιφερειακός κόμβος στους τομείς του εμπορίου, των μεταφορών, της ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών, του εφοδιασμού, του πολιτισμού και του τουρισμού.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός έκανε ιστορική αναδρομή αναφερόμενος στους Έλληνες πολίτες που ζουν στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων εδώ και χιλιάδες χρόνια, έχουν εμπορικές συναλλαγές, εργάζονται και μεταναστεύουν σε ολόκληρο τον κόσμο. Η Ελλάδα είναι μια χώρα με πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και ηγέτιδα δύναμη σε παγκόσμιο επίπεδο στην τουριστική βιομηχανία, δίνει ιδιαίτερη αξία στη σημασία αυτής της Πρωτοβουλίας, υπέρ των διαπροσωπικών επαφών, των πολιτιστικών ανταλλαγών και του τουρισμού. Φέτος, θύμισε, είναι το έτος πολιτισμικών ανταλλαγών Ελλάδας Κίνας, πριν από λίγες εβδομάδες υπήρξε στενή συνεργασία για τη διεξαγωγή του πρώτου Συνεδρίου σε επίπεδο υπουργών του Φόρουμ των Αρχαίων Πολιτισμών, ενώ στον τομέα του τουρισμού, η απευθείας αεροπορική σύνδεση μεταξύ Ελλάδας και Κίνας θα ξεκινήσει πολύ σύντομα.

Ως μια κορυφαία ναυτιλιακή χώρα, που αναζητά νέους δρόμους εμπορίου, η Ελλάδα βλέπει τους μεγάλους Έλληνες εφοπλιστές κατασκευάζουν τα πλοία τους στην Κίνα, ενώ στο μεγαλύτερο λιμάνι, στο λιμάνι του Πειραιά έγινε μια πολύ σημαντική επένδυση από την COSCO και αναδεικνύεται σε μια παγκόσμια πύλη εξόδου για την Ευρώπη των προϊόντων που προέρχονται από κινεζικά και άλλα λιμάνια της Ασίας, περιλαμβανομένων εκείνων μέσω της Διώρυγας του Σουέζ. Από το λιμάνι του Πειραιά, τα εμπορεύματα μπορούν εύκολα να μεταφερθούν σιδηροδρομικώς σε πολλούς προορισμούς στα Βαλκάνια και στην Κεντρική Ευρώπη. Υπ’ αυτό το πνεύμα, το 2015 υπήρξε το έτος ναυτιλίας Ελλάδας -Κίνας, και η Κίνα θα είναι η κεντρική τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης φέτος, ενώ καταβάλλονται σκληρές προσπάθειες και για την εκπόνηση νέων σχεδίων υποδομών στην περιοχή.

Συνεργασία ZTE -Forthnet και επενδύσεις τραπεζών

Μεταξύ των άλλων ο Αλέξης Τσίπρας είχε επαφές με μια σειρά από επιχειρήσεις και φαίνεται πως φέρνει στις αποσκευές του πολλά υποσχόμενες συμφωνίες.

Αρχικά,  υπεγράφη το μεσημέρι του Σαββάτου, η συμφωνία μεταξύ της Forthnet και της κινεζικής ZTE και η οποία αφορά την ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών. Για επένδυση που φέρνει τις τηλεπικοινωνίες της Ελλάδας στον 21ο αιώνα, έκανε λόγο ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Forthnet Πάνος Παπαδόπουλος. Πρόκειται για επένδυση 500 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 350 θα αφορούν την προσεχή τριετία, σχετικά με την ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών.

Η πρωτοβουλία των 16 και η Ελλαδα

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε συνάντηση με την ICBC, την Industrial and Commercial Bank of China (Βιομηχανική και Εμπορική Τράπεζα της Κίνας), ένα τραπεζικό κολοσσό με πάνω από 500 εκατομμύρια πελάτες. Στη συνάντηση εκδηλώθηκε έντονο ενδιαφέρον της τράπεζας για επενδύσεις στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, το οποίο έχει σημαντικές δυνατότητες ενίσχυσης της αναπτυξιακής πορείας της Ελλάδας.

Επιπλέον, υπήρξαν επαφές και με το εκπροσώπους του Central Eastern European Fund. Το fund έχει στηθεί απο την ICBC και προεδρεύων του είναι ο Πρώην Πρόεδρος της ICBC Jiang Jianging. Από αυτό χρηματοδοτούνται επενδυτικά project, της κινεζικής πρωτοβουλίας 16+1.

Η πρωτοβουλία αφορά 16 χώρες της Κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης στις οποίες επενδύει η Κίνα στο πλαίσιο του “One Belt One Road”. Μέχρι στιγμής, η Ελλάδα είναι παρατηρητής αυτής της πρωτοβουλίας και εξετάζεται το ενδεχόμενο συμμέτοχης της. Η συνάντηση με την ελληνική πλευρά είχε αντικείμενο την ενδεχόμενη συνεργασία γύρω από έργα υποδομών, τηλεπικοινωνιών και ενέργειας.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον της Κίνας

Τέλος, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με εκπροσώπους της ΑΙΙΒ (Asian Investment and Infrastructure Bank), επενδυτική τράπεζα που αριθμεί 77 μέλη από όλο τον κόσμο, με πιο πρόσφατο μέλος της στην Ελλάδα. Είναι ενδεικτικό πως η συμμετοχή της χώρας μας  ανακοινώθηκε τις ημέρες της επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στην Κίνα.

Υπάρχουν μια σειρά από τομείς όπου πρόκειται να διαθέσει κεφάλαια και η συμμέτοχη της Ελλάδας στην ΑΙΙΒ δίνει ακόμα ένα χρηματοδοτικό όπλο για πιθανές επενδύσεις που θα έρθουν από την Κίνα και όχι μόνο.

Τεράστια συμφωνία η οποία θα φέρει τις τηλεπικοινωνίες της Ελλάδας στον 21ο αιώνα

Στον 21ο αιώνα φέρνει τις τηλεπικοινωνίες της Ελλάδας η συμφωνία ανάμεσα στη Forthnet και την κινεζική εταιρεία ZTE, η οποία υπογράφτηκε στο Πεκίνο παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Forthnet Πάνος Παπαδόπουλος.

«Πρόκειται για μια τεράστια συμφωνία η οποία θα φέρει τις τηλεπικοινωνίες της Ελλάδας στον 21ο αιώνα. Οι συζητήσεις άρχισαν πέρυσι και χρειάστηκε περίπου ένας χρόνος για να ολοκληρωθούν και να φτάσουμε σήμερα στην υπογραφή της συμφωνίας. Η ZTE είναι τεχνολογικός εταίρος της Forthnet και ο ρόλος της είναι σημαντικός, καθώς είναι μια παγκόσμια υπερδύναμη που ανοίγει τους δρόμους των τηλεπικοινωνιών του 21ου αιώνα για την Ελλάδα», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Παπαδόπουλος.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο του 2016 υπήρξε η αρχική συμφωνία ZTE και της ελληνικής FORTHNET. Το μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν στη Σαγκάη, παρουσία του πρωθυπουργού, η παγκόσμια ηγέτιδα στις τηλεπικοινωνίες και από τις μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού στη Κίνα, ΖΤΕ, με την ελληνική FORTHNET, για την κατάρτιση επιχειρηματικού πλάνου στον τομέα της ανάπτυξης δικτύων νέας γενιάς (NGAs) υπερυψηλών ταχυτήτων.

Οι δύο εταιρείες έχουν μακροχρόνια συνεργασία και με την ευκαιρία της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Κίνα, επισημοποιήθηκε η συνεργασία τους για τη δημιουργία δικτύων νέας γενιάς στην Ελλάδα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα