Ένα χρόνο μετά το πραξικόπημα, η Τουρκία επιμένει για τους οκτώ

Ένα χρόνο μετά το πραξικόπημα, η Τουρκία επιμένει για τους οκτώ
Pro-Erdogan Turkish people who live in Brussels demonstrate during the attempted coup in Turkey, in Brussels, Belgium on July 16, 2016. / , , , 16 2016. SOOC

Απολογισμός των γεγονότων ένα χρόνο από την ημέρα απόπειρας του πραξικοπήματος στην Τουρκία και τι λέει σήμερα η τουρκική κυβέρνηση. Τι επίπτωση είχε το πραξικόπημα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Κατηγορηματικά απορρίπτει η Αγκυρα τους ισχυρισμούς της μελέτης που έκανε το κέντρο για την Ελευθερία της Στοκχόλμης (Stockholm Center for Freedom, SCF) ότι η απόπειρα πραξικοπήματος ενορχηστρώθηκε από τον ίδιο τον Ταγίπ Εντογάν προκειμένου να βρούνε πρόσχημα για να προχωρήσουν σε μαζικές διώξεις των αντιπάλων τους.

Το βράδυ της 15ης Ιουλίου 2016 μέλη του τουρκικού στρατού εξεγέρθηκαν, άρπαξαν μαχητικά αεροσκάφη ελικόπτερα και τανκς και έσπειραν τον τρόμο στην Αγκυρα και την Κωνσταντινούπολη. Εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον του τουρκικού κοινοβουλίου αλλά και άλλων κυβερνητικών κτιρίων.

Ο Ταγιπ Ερντογάν που εκείνη την ώρα βρισκόταν στο Μαρμαρά, χρησιμοποιώντας το face time από το κινητό του τηλέφωνο, το οποίο μεταδόθηκε από τον τουρκικό τηλεοπτικό σταθμό CNN Turk αρχισε να εκλιπαρεί του πολίτες, από τους οποίους αντλεί τη δύναμή του, να βγούν στους δρόμους και  να ενταχθούν στην αντίσταση. Η απάντηση ήταν άμεση σύμφωνα με τους Τούρκους αξιωματούχους και όπως μαρτυρούν τα εκατοντάδες ερασιτεχνικά βίντεο που κατέγραψαν Τούρκοι πολίτες με τα κινητά τους τηλέφωνα.

Ο απολογισμός ήταν 250 νεκροί , εκατοντάδες τραυματίες και χιλιάδες συλλήψεις στρατιωτικών, δικαστικών λειτουγών, δημοσιογράφων και δημοσίων υπαλλήλων.

Η χώρα κυρήχθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης

Σύμφωνα με τον πρέσβη της Τουρκίας στην Αθήνα, Χαλίτ Τσεβίκ, είναι βέβαιη η τουρκική κυβέρνηση ότι πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος βρίσκεται ο Φετουλαχ Γκιουλέν και η οργάνωση FETO. Ο Ταγιπ Ερντογάν επιμένει να ζητά από τις ΗΠΑ την έκδοσή του ώστε να αντιμετωπίσει την Τουρκική Δικαιοσύνη.

Η απόπειρα πραξικοπήματος έχει επιπτώσεις και στις διμερείς σχέσεις. Ο πρέσβης της Τουρκίας δηλώνει ότι οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί έπρεπε ήδη να είχαν εκδοθεί στην Αγκυρα για να δικαστούν για τα εγκλήματά τους. Εκφράζει την ευγνωμοσύνη για την αλληλεγγύη που έδειξε η Αθήνα από την πρώτη στιγμή προς την τουρκική κυβέρνηση ωστόσο ασκεί κριτική στην απόφαση της Ελληνικής δικαιοσύνης να απορρίψει το αίτημα των τουρκικών αρχών και να δεχτεί τα επιχειρήματα των τουρκων στρατιωτικών ότι δεν θα έχουν δικαιη δίκη στην πατρίδα τους και ότι κινδυνεύουν να υποστούν βασανισμούς ακόμη και να χάσουν τη ζωή τους.

Η δυσφορία είναι εμφανής στην τουρκική πλευρά, καθώς στις 16 Ιουλίου 2016, ο Αλεξης Τσίπρας είχε διαβεβαιώσει ότι οι οκτώ τούρκοι αξιωματικοί θα επιστρέψουν στην Τουρκία. Θερωρούν λοιπόν ότι είναι ένα ακόμη ανοιχτό μέτωπο που έρχεται να προστεθεί στα ανοιχτά θέματα του Κυπριακού, και   των ελληνοτουρκικών διαφορών στο Αιγαίο.

Η ελληνική κυβέρνηση απαντησε ωστόσο ότι η Ελλάδα είναι ένα κράτος δικαίου, με συνταγματικά κατοχυρωμένη και αδιαμφισβήτη την αρχή της διάκρισης των εξουσιών και με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο.

Ενα χρόνο μετά το πραξικόπημα και παρά τις αναλύσεις που είδανε τις πρώτες ημέρες το φως τη δημοσιότητας ότι η Τουρκία θα οδηγηθεί σε εμφύλιο πόλεμο, παρουσιάζει μια εικόνα στην οποία ο Ερντογάν παλεύει και δεν δείχνει ότι θα εγκαταλείψει τη μάχη. Η απήχησή του παραμένει υψηλή, ενώ πλεον στο στρατό έχει τοποθετήσει ανθρώπους της απολύτου εμπιστοσύνης του.  Και δεν δείχνει να ακούει τα καμπάνακια που του χτυπούν στην Ευρωπαική Ενωση και το ΝΑΤΟ.

(Πηγή φωτογραφίας: Sooc.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα