Ένα βήμα μπρος δύο βήματα πίσω της ΝΔ στο Σκοπιανό

Ένα βήμα μπρος δύο βήματα πίσω της ΝΔ στο Σκοπιανό
ΑΘΗΝΑ-Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε σήμερα, Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου, σε εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού όπου παρουσίασε τη συνολική πρότασή της για τη νέα γενιά.(Eurokinissi-ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ) eurokinissi

Εγκαταλείπει τη ρητορική της δεδηλωμένης (;) και την αντικαθιστά με την εκτίμηση ότι ο Καμμένος θα δείξει «ευλυγισία» τη σύνθετη ονομασία. Κλειστά κρατά τα χαρτιά του ο Μητσοτάκης για την τελική στάση της ΝΔ σε περίπτωση επίτευξης συμφωνίας Αθήνας Σκοπίων

Στον απόηχο του χτεσινού μίνι υπουργικού συμβουλίου υπό τον πρωθυπουργό για το Σκοπιανό η ΝΔ δείχνει διάθεση να αφήσει πίσω τη ρητορική περί δεδηλωμένης και την αντικαθιστά με την εκτίμηση ότι τελικά ο Πάνος Καμμένος θα αποδεχτεί τη σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό δείχνοντας «μεγάλη πολιτική ευλυγισία» προκειμένου να «παραμείνει στην καρέκλα του υπουργού». Μάλιστα τις εξελίξεις μετά τις δηλώσεις Κοτζιά και Καμμένου έξω από το Μαξίμου κατόπιν της κυβερνητικής σύσκεψης σχολίασε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης κρατώντας ωστόσο κλειστά τα χαρτιά του για την τελική στάση της ΝΔ σε περίπτωση επίτευξης συμφωνίας Αθήνας και Σκοπίων στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση.

«Μέσα μου δεν έχω καμία απολύτως αμφιβολία ότι τελικά ο κ. Καμμένος θα κάνει ότι χρειαστεί προκειμένου να παραμείνει στην καρέκλα του υπουργού Εθνικής Άμυνας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ (capital), άποψη που είχε εκφράσει και ο αντιπρόεδρος του κόμματος Άδωνις Γεωργιάδης. Ο Γιώργος Κουμουτσάκος επεσήμανε ότι «αλλιώς ξεκίνησαν τα πράγματα και αλλιώς εξελίσσονται όσον αφορά τη στάση του υπουργού Εθνικής Άμυνας. Υπό αυτήν την έννοια αυτή η συζήτηση που έγινε ήταν παραγωγική συζήτηση δεν είναι αρνητική για τα εθνικά συμφέροντα» αποτιμώντας θετικά τη στάση της ΝΔ που έθεσε ζήτημα δεδηλωμένης ζητώντας εκλογές σε περίπτωση που ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ δεν διατυπώσουν κοινή θέση στο Σκοπιανό.

Ωστόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμμένοντας στη γραμμή πως «όταν τοποθετηθεί επίσημα η κυβέρνηση, δια του πρωθυπουργού, εκφράζοντας και τους δύο κυβερνητικούς εταίρους, θα μπορέσουμε και εμείς να τοποθετηθούμε επί της λεπτομέρειας της όποιας λύσης τελικά διαπραγματευτεί η κυβέρνηση» αποφεύγει να ανοίξει τα χαρτιά του για την τελική στάση της ΝΔ, καθώς όπως τονίζει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης «σε όλες αυτές τις συμφωνίες ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες. Θα πρέπει, λοιπόν, να δούμε όχι απλά το πλαίσιο, αλλά και την όποια συνολική συμφωνία καταφέρει η κυβέρνηση».

Η αναπροσαρμογή της στάσης της ΝΔ είχε ήδη αρχίσει να διαφαίνεται από χτες όταν τα γαλάζια στελέχη τόνιζαν πως ότι είχαν να πουν το είπαν και πλέον το λόγο έχει ο πρωθυπουργός. Τις τελευταίες μέρες μάλιστα αρθρογραφία του φιλικού προς της ΝΔ Τύπου επέκρινε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το γεγονός ότι εξαρτούσε τη στάση του από τη στάση του Πάνου Καμμένου και των ΑΝΕΛ στο θέμα της ονομασίας της «πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας», ενώ ερώτημα προς απάντηση είναι και το κατά πόσο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης λαμβάνει υπόψη του και τον αμερικανικό παράγοντα που θέλει την προώθηση λύσης μέσα στο 2018 για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

Πάντως όπως φαίνεται η στάση των ΑΝΕΛ έχει σημασία για τη ΝΔ καθώς και η ίδια στο εσωτερικό της έχει θέματα με βουλευτές της και άλλα στελέχη της, ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα που δηλώνουν ότι θέλουν λύση χωρίς τον όρο Μακεδονία στην ονομασία της γειτονικής χώρας, όπως δημόσια το εξέφρασαν ο Θόδωρος Καράογλου (ραδιόφωνο 24/7) αλλά και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας (πρακτορείο fm).

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα