Ενδοκυβερνητική “γκρίνια” για “άφαντους” υπουργούς

Διαβάζεται σε 5'
Κυριάκος Μητσοτάκης και Άδωνις Γεωργιάδης
Κυριάκος Μητσοτάκης και Άδωνις Γεωργιάδης ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

“Αν διώξει ο Μητσοτάκης αυτούς που κρύβονται, θα μείνουμε πέντε στο υπουργικό”, δήλωσε ο Α.Γεωργιάδης, ενώ ο Π. Μαρινάκης επισήμανε την υποχρέωση των μελών της κυβέρνησης να βγαίνουν παραπάνω σε δύσκολες περιόδους.

Με αφορμή τα μπλόκα των αγροτών, επανέρχεται στην επιφάνεια η ενδοκυβερνητική δυσφορία για υπουργούς, που σύμφωνα με το Μαξίμου και ορισμένους συναδέλφους τους, αποφεύγουν να “βγαίνουν μπροστά στα δύσκολα”.

Η “γκρίνια” για υπουργούς, που δεν σπεύδουν στα τηλεοπτικά πάνελ να υπερασπιστούν την κυβέρνηση σε περιόδους κρίσεων, είναι ένα σύνηθες, επαναλαμβανόμενο κάθε τόσο, φαινόμενο στη δεύτερη διακυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Από τα Τέμπη μέχρι την εξωτερική πολιτική και από τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά μέχρι εσχάτως τις αγροτικές κινητοποιήσεις.

Και δεν είναι μόνο το πρωθυπουργικό επιτελείο που έχει παράπονα από υπουργούς, αλλά και μέλη της κυβέρνησης καρφώνουν συναδέλφους τους για αφωνία. Με πρώτο στα καρφιά τον – λαλίστατο ομολογουμένως- υπουργό Υγείας, Αδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος σήμερα επανήλθε, λέγοντας χαρακτηριστικά: “Αν διώξει ο Μητσοτάκης αυτούς που κρύβονται, θα μείνουμε πέντε στο υπουργικό συμβούλιο.”

Ο κ. Γεωργιάδης σχολίασε επίσης (Παραπολιτικά FM) ότι: “Υπάρχουν ορισμένοι που προβάλλονται και αναλαμβάνουν το κόστος και άλλοι όχι.” Έσπευσε πάντως να διευκρινίσει ότι αυτό δεν αφορά τον υπουργό Άμυνας, Νίκο Δένδια, με τον οποίο ως γνωστόν έχει μία ανοιχτή προσωπική κόντρα.

Επέμεινε ωστόσο ότι: “Υπάρχουν κάποιοι που θεωρούν τη διάσωση του πολιτικού προφίλ τους έναντι του καλού της παράταξης”, χωρίς να κατονομάζει ποιους συναδέλφους του εννοεί. Έκανε πάντως και την… αυτοκριτική του, ομολογώντας ότι: “Έχω ένα φραστικό πρόβλημα που λέγεται “ακράτεια λόγου”, από την οποία δεν μπορώ να απαλλαγώ.” Αλλά δήλωσε (μάλλον απειλητικά) ότι θα συνεχίσει να λέει τις απόψεις του. Η δε άποψη του κ.Γεωργιάδη για τα μπλόκα των αγροτών είναι πως αποτελούν “αηδία, φασισμό, παρανομία”.

Τα μηνύματα Μαξίμου μέσω Μαρινάκη προς πάσα κατεύθυνση

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Γεωργιάδη κατά υπουργών που κρύβονται, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, επιστράτευσε τις δικηγορικές του ικανότητες για να υπερθεματίσει χωρίς να παραδεχθεί ευθέως ότι μέλη της κυβέρνησης αποφεύγουν να τη στηρίζουν σε κρίσιμες στιγμές.

“Ειδικά σε μία περίοδο πιο δύσκολη, πιο κρίσιμη, μια περίοδο που τα ψέματα παίρνουν τεράστιες διαστάσεις, όπως περίπου πριν έναν χρόνο- ασχέτως των αρμοδιοτήτων που έχεις και των ορίων αυτών- επειδή στο τέλος της ημέρας είναι τεράστια τιμή για όσο είσαι σε αυτό το εφήμερο που λέγεται πολιτική και ειδικά να εκπροσωπήσεις ένα υπουργείο ή εν προκειμένω εγώ να είσαι κυβερνητικός εκπρόσωπος, έχεις υποχρέωση να βγαίνεις να υπερασπίζεσαι παραπάνω την αλήθεια”, δήλωσε ειδικότερα ο κ. Μαρινάκης.

“Και ο ομιλών και ο κύριος Γεωργιάδης και πολλοί άλλοι, και όχι μόνο υπουργοί και υφυπουργοί αλλά και βουλευτές, το έκαναν αυτό” προσέθεσε πάντως. Υπενθύμισε επίσης ότι πριν από ένα χρόνο κυριαρχούσαν στην επικαιρότητα τα σενάρια για ξυλόλιο και χαμένα βαγόνια στα Τέμπη και τόνισε:

“Δεν θα ξεχάσω ποτέ αυτή την περίοδο, και εγώ προσωπικά, αλλά θεωρώ υποχρέωσή μου και τιμή μου, όπως και εμού και πολλών άλλων, το γεγονός ότι, πέραν των καθηκόντων μας, βγήκαμε μπροστά για να υπερασπιστούμε, στο τέλος της ημέρας, όχι την παράταξη στην οποία ανήκουμε, την κυβέρνηση, αλλά την αλήθεια και να αντιμετωπίσουμε τα ψέματα, που ήταν ιδιαιτέρως επικίνδυνα και για την ίδια μας τη χώρα.”

Τα μόνιμα παράπονα του Μαξίμου και του Αδώνιδος

Το θέμα της επικαιρότητας τώρα βέβαια είναι το αγροτικό, το οποίο έχει φέρει την κυβέρνηση αντιμέτωπη όχι μόνο με ένα “παραδοσιακό” εκλογικό κοινό της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και με την πλειοψηφία της κοινής γνώμης, η οποία βλέπει με συμπάθεια τα αιτήματα, αλλά και τις κινητοποιήσεις των αγροτών. Όπως προαναφέρθηκε δεν είναι όμως η πρώτη φορά που το Μαξίμου και μέλη της κυβέρνησης όπως ο κ.Γεωργιάδης δυσφορούν με υπουργούς.

Ο ίδιος ο κ.Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο της 30ης Σεπτεμβρίου 2025 είχε ζητήσει από τους υπουργούς να στηρίζουν πιο ενεργά κυρίως σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, με αφορμή τη σεναριολογία πως η φωτογραφία του με τον Ντόναλντ Τραμπ ήταν προϊόν μοντάζ. Έδειξε όμως σαφώς ότι θεωρούσε πως δεν ήταν αυτό το μόνο θέμα για το οποίο μέλη της κυβέρνησης απέφευγαν να εκτεθούν, κάνοντας λόγο για “μάχη της αλήθειας” σε όλα τα μέτωπα “από την υπόθεση των Τεμπών και τον ΟΠΕΚΕΠΕ, στα fake news για την υγεία και μέχρι την εξωτερική και αμυντική πολιτική”.

Στην ίδια συνεδρίαση του υπουργικού, όταν έκλεισαν οι κάμερες, ο κ. Γεωργιάδης σχολίασε με νόημα ότι είναι καθήκον όλων των υπουργών να απαντούν σε “fake news”. Αλλά και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, που την περίοδο εκείνη βρισκόταν στο στόχαστρο λόγω της απεργίας πείνας του Πάνου Ρούτσι, εξέφρασε παράπονα για έλλειψη στήριξης από συναδέλφους του.

Ο κ. Γεωργιάδης πάντως είναι μόνιμα παραπονούμενος για τους συναδέλφους του, που θεωρεί ότι δεν υπερασπίζονται το ίδιο ενθέρμως την κυβέρνηση όσο ο ίδιος. Μετά τη διαγραφή Σαμαρά είχε για παράδειγμα δηλώσει χαρακτηριστικά: “Έχω βαρεθεί τη δόξα των κρυπτόμενων” και είχε απειλήσει: “Κάποια στιγμή και αυτοί που παίρνουν πάντα το βάρος θα μιλήσουν”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα