Ένταση στο Κόσοβο: Σε εγρήγορση το ελληνικό ΥΠΕΞ – Έστειλε στρατό η Σερβία

Ένταση στο Κόσοβο: Σε εγρήγορση το ελληνικό ΥΠΕΞ – Έστειλε στρατό η Σερβία
Ένταση στο Κόσοβο AP

Ο Νίκος Δένδιας, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει για την αποκλιμάκωση της έντασης, βρίσκεται σε τακτική επαφή με τον Ειδικό Απεσταλμένο της ΕΕ για τα Δυτικά Βαλκάνια. Πώς προκλήθηκε η κλιμάκωση.

Λόγω της τεταμένης κατάστασης που επικρατεί στο βόρειο Κόσοβο, ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, επικοινώνησε σήμερα το πρωί με την Επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδος στην Πρίστινα καθώς και με στελέχη του ελληνικού αποσπάσματος KFOR, προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση που διαμορφώνεται στην περιοχή μετά και από τις τελευταίες εξελίξεις με τη Σερβία.

Ο Υπουργός Εξωτερικών, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει για την αποκλιμάκωση της έντασης, μέσω και των συχνών επισκέψεών του στην περιοχή των Δυτικών Βαλκάνιων, βρίσκεται σε τακτική επαφή με τον Ειδικό Απεσταλμένο της ΕΕ για τα Δυτικά Βαλκάνια Miroslav Lajčák, όπως έγινε και την προηγούμενη εβδομάδα πριν την επίσκεψη του ΥΠΕΞ στην Πρίστινα. 

Για τον σκοπό αυτό, έχει ορίσει και την Πρέσβυ, Σοφία Γραμματά, Ειδική Απεσταλμένη για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Η Ελλάδα αποδίδει πρωταρχική σημασία στην εμπέδωση της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων και υποστηρίζει τη συνέχιση του Διαλόγου Βελιγραδίου-Πρίστινας τασσόμενη υπέρ μιας αμοιβαίως συμπεφωνημένης επίλυσης των εκκρεμών ζητημάτων, οριστικής και νομικά δεσμευτικής.

Επιπλέον 3.500 στρατιώτες στέλνει η Σερβία

Σημειώνεται πως ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας, Μίλος Βούτσεβιτς, διευκρίνισε πως ο πρόεδρος της χώρας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, διέταξε να ενισχυθεί κατά 1.500 στρατιώτες η σερβική στρατιωτική παρουσία, στους 5.000.

Εκατοντάδες από τους 120.000 Σέρβους του Κοσόβου έχουν υψώσει από τις 10 Δεκεμβρίου στο βόρειο Κόσοβο οδοφράγματα για να διαμαρτυρηθούν για τη σύλληψη ενός σέρβου πρώην αστυνομικού, παραλύοντας την κυκλοφορία προς δύο μεθοριακά σημεία διέλευσης με τη Σερβία.

Λίγο πριν από την αναχώρηση του στρατηγού Μοϊσίλοβιτς για τη μεθοριακή ζώνη, σερβικά μέσα ενημέρωσης δημοσιοποίησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα βίντεο στο οποίο ακούγονται πυροβολισμοί και υποστήριξαν πως πρόκειται για “μάχες” που σημειώθηκαν όταν οι κοσοβαρικές δυνάμεις προσπάθησαν να διαλύσουν ένα οδόφραγμα.

Η πληροφορία αυτή διαψεύσθηκε αμέσως από την αστυνομία του Κοσόβου, η οποία υποστηρίζει στη σελίδα της στο Facebook πως τα στελέχη της δεν συμμετείχαν σε καμιά ανταλλαγή πυρών.

Τα μέσα ενημέρωσης στην Πρίστινα υποστήριξαν αντίθετα πως στη ζώνη των πυρών βρισκόταν μια περίπολος της Δύναμης του ΝΑΤΟ για τη διατήρηση της ειρήνης στο Κόσοβο (KFOR).

Ο κοσοβάρος υπουργός Εσωτερικών Τζελάι Σβέτσια υποστήριξε πως η περίπολος της KFOR δέχθηκε επίθεση.

Από την πλευρά της, η KFOR ανακοίνωσε πως διεξάγει έρευνα για πυρά “στις 25 Δεκεμβρίου κοντά σε μια περίπολο της αποστολής του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο”.

“Δεν υπήρξαν τραυματίες ούτε υλικές ζημιές”, ανέφερε η KFOR στην ανακοίνωση.

Στις αρχές Νοεμβρίου, εκατοντάδες σέρβοι αστυνομικοί που είναι ενσωματωμένοι στην αστυνομία του Κοσόβου, καθώς και δικαστές, εισαγγελείς και άλλοι δημόσιοι λειτουργοί, εγκατέλειψαν μαζικά τις θέσεις τους για να διαμαρτυρηθούν εναντίον της απόφασης -η οποία έχει πλέον ανασταλεί- της κυβέρνησης της Πρίστινας να απαγορεύσει στους Σέρβους που ζουν στο Κόσοβο να χρησιμοποιούν πινακίδες κυκλοφορίας που εκδίδονται από τη Σερβία.

Η κατάσταση στο Κόσοβο βρίσκεται “στα πρόθυρα της ένοπλης σύγκρουσης”, είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα η πρωθυπουργός της Σερβίας Άνα Μπρνάμπιτς.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα