Εποχές πολιτικού κυνισμού

Εποχές πολιτικού κυνισμού
Afthernoon stroll at the seafront promenade of Thessaloniki, Greece on October 29, 2017. / , 29 2017. Konstantinos Tsakalidis / SOOC

'Ένας ενδιαφέρον διάλογος για το πώς αντιλαμβάνεται η ελληνική κοινωνία της έννοιες του “παλιού” και του ”νέου” , στην παρουσίαση έρευνας του Ινστιτούτου Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ και της Prorata

Του Γεράσιμου Λιβιτσάνου

Η ελληνική κοινωνία αναζητά το καινούργιο, όμως στο φόντο ενός σταθερού περιβάλλοντος και μακριά από ριζικές ανατροπές. Φθίνουν οι βαθιές κοινωνικές πολώσεις που χαρακτήρισαν την πρόσφατη πολιτική περίοδο και διαμορφώνεται μια νέα πραγματικότητα.

Αυτό επισημάνθηκε ως εύρημα, κατά την παρουσίαση της έρευνας του Ινστιτούτου Εναλλακτικών Πολιτικών- ΕΝΑ και της Prorata σχετικά με το πώς η ελληνική κοινωνία αποτιμά κι ενσωματώνει τις έννοιες του «παλιού» και του «νέου» σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, όπως και βουλευτές όπως ο Κωνσταντίνος Δουζίνας, ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης και η Φωτεινή Βάκη, αλλά και ο πρώην υπουργός Οικονομίας Πέτρος Δούκας.

«Το κοινό προκρίνει την σταθερότητα και μέσα από αυτή το νέο» επισήμανε ο Αντώνης Λιάκος ομότιμος καθηγητής Νεοελληνικής Ιστορίας. Μάλιστα προχώρησε και σε έναν πολιτικό σχολιασμό σημειώνοντας πως σύμφωνα με την έρευνα «πολιτικές που πρεσβεύουν ριζικές ανατροπές βρίσκουν το κοινό διστακτικό».  Παράλληλα σημείωσε ότι οι πολιτικές με βάση το «μνημόνιο – αντιμνημόνιο χάνουν την οξύτητα που είχαν τα προηγούμενα χρόνια» ενώ στην κοινωνία συνολικά υποχωρούν τα σημάδια της κοινωνικής πόλωσης αν και σε αναντιστοιχία καταγράφονται στον χώρο των ΜΜΕ.Ο Α.Λιάκος επισήμανε ότι συνολικά με τις απαντήσεις του κοινού «αποτυπώνεται ένα είδος ωριμότητας και σύγκλισης που στην αρχή ήταν αντιτιθέμενες και συγκρουσιακές». Σημείωσε επίσης ότι από την έρευνα προκύπτουν και κάποια «ώριμα αιτήματα» όπως για παράδειγμα η «κατάργηση των παρελάσεων και της σχολικής προσευχής». Επίσης σημείωσε ότι υπάρχουν διαφοροποιήσεις ανάλογα με τις πολιτικές προσεγγίσεις αφού επί παραδείγματι το 59% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν επίκαιρη την επέτειο του Πολυτεχνείου ενώ τον 91% των ψηφοφόρων της Ν.Δ ξεπερασμένη.

Μια διαφορετική προσέγγιση διατύπωσε ο καθηγητής Κοινωνικής Θεωρίας Κύρκος Δοξιάδης σημειώνοντας πως «οι έννοιες του καινούργιου και του παλιού αν μένουν αίολες και μετέωρες μπορούν να ενσωματωθούν στο σύστημα με τρόπο που το βολεύει πάρα πολύ». Ειδικά από την σκοπιά της αριστεράς ο Κ.Δοξιάδης επισήμανε παραδειγματικά  ότι  «το πρόβλημα με την διαπλοκή και την διαφθορά δεν είναι η παλαιότητά τους» αλλά ότι αποτελούν απεχθή φαινόμενα, προσθέτοντας πως «ο εξωραϊσμός του καινούργιου δεν είναι απλός  ξένος προς την ιδεολογία της αριστεράς αλλά αποτελεί στοιχείο του αντιπάλου».

«Εφόσον μιλάμε για δημοκρατία πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για την καθολίκευση και την πρόσβαση στην πολιτική γνώμη» επισήμανε ο καθηγητής Κοινωνιολογίας Νίκος Παναγιωτόπουλος σχολιάζοντας έτσι την αδυναμία που καταγράφηκε στην έρευνα ώστε να απαντήσουν στα ερωτήματα που τέθηκαν. Σημείωσε μάλιστα εισαγωγικά ότι  «η πολιτική πρέπει είναι κάτι παραπάνω από έναν χώρος που οι πολίτες περιορίζονται σε αριθμούς». Παράλληλα ανέφερε ότι στην έρευνα υπάρχει «το αίσθημα μίας κρίσης αντιπροσώπευσης» και «οι δυσφορίες δεν εισακούονται» αφού «ο πολιτικός κόσμος κλείνεται στον εαυτό του και τα ζητήματα της αναπαραγωγής του».

Το ζητούμενο της έρευνας ήταν το «ποια είναι τα δίπολα της πολιτικής ζωής» σημείωσε ο διδάκτορας και επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Εναλλακτικών Πολιτικών – ΕΝΑ Κώστας Ελευθερίου. Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας ανέφερε μεταξύ άλλων «είμαστε σε εποχές πολιτικού κυνισμού» αναφερόμενος στα ευρήματα της έρευνας. Σύμφωνα με αυτά πολιτικά κόμματα και συνδικάτα θεωρούνται παρωχημένοι θεσμοί, ενώ το  66% των ερωτώμενων θεωρούν επίκαιρες τις έννοιες της «πολυκομματικής κυβέρνησης» και του «δημοψηφίσματος». Αναφερόμενος συνολικά στην έρευνα επισήμανε πως «όλοι αποζητούν μία σταθερότητα, είναι αναπόφευκτη συνέπεια της κρίσης».

ΦΩΤΟ SOOC

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα