Εξεταστική ΟΠΕΚΕΠΕ: Τα τηλεφωνήματα για να μην πικραθεί ο “Φραπές”

Διαβάζεται σε 6'
Εξεταστική ΟΠΕΚΕΠΕ: Τα τηλεφωνήματα για να μην πικραθεί ο “Φραπές”
Ο Γιώργος Στρατάκος INTIME

Δεν ζήτησα τίποτε έκνομο από την διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ, δήλωσε ο Γιώργος Στρατάκος. Παραδέχθηκε ότι οι διάλογοί του με τον Γ. Ξυλούρη ήταν ανάρμοστοι αλλά τις δικαιολόγησε ως προσπάθεια κατευνασμού.

Δεν ζήτησε από τη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ τίποτε παράνομο, απλά… έδειξε ενδιαφέρον για όσα απαιτούσε από τον οργανισμό ο περίφημος «Φραπές»! Αυτή ήταν η (εμφανώς αντιφατική) ουσία όσων υποστήριξε σήμερα (3/11) στην Εξεταστική Επιτροπή για τον ΟΠΕΚΕΠΕ ο πρώην γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Στρατάκος, που ήταν στη θέση αυτή από το 2019 έως το 2025.

Θυμίζουμε ότι πρόκειται για το πρόσωπο που «πρωταγωνιστεί» σε πολλούς αποκαλυπτικούς διαλόγους με τον περίφημο Γιώργο Ξυλούρη (Φραπέ), που φέρεται να ελέγχεται για 2,5 εκατομμύρια που δεν μπορεί να δικαιολογήσει και την ιδιοκτησία ενός πολυτελούς αυτοκινήτου μάρκας Jaguar.

Στην κατάθεσή του, ο Γιώργος Στρατάκος, παρότι δήλωσε ότι δεν είχε θεσμική αρμοδιότητα στον ΟΠΕΚΕΠΕ και πως «ουδέποτε άσκησα πίεση για έκνομες πράξεις» στην διοίκηση του οργανισμού, παραδέχθηκε πως είχε επικοινωνία με τον διοικητή του ΟΠΕΚΕΠΕ Ευάγγελο Σημανδράκο με αντικείμενο υπόθεση του Γιώργου Ξυλούρη, γνωστού ως «Φραπέ»! Υποστήριξε, όμως, πως αυτό δεν έγινε προκειμένου να απαιτήσει το ξεμπλοκάρισμα συγκεκριμένων ΑΦΜ που δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις για επιδότηση. Ανέφερε πως το μόνο που ζήτησε να πληροφορηθεί ήταν το χρονοδιάγραμμα των ελέγχων που θα γίνονταν.

Όσον αφορά τους διαλόγους στους οποίους φέρεται να εμπλέκεται μαζί με τον «Φραπέ», με βάση την δικογραφία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, παραδέχθηκε ότι το ύφος της συζήτησης δεν άρμοζε σε γενικό γραμματέα υπουργείο. Εξηγώντας, όμως, ότι το έκανε για να…ηρεμήσει και να κατευνάσει τον Γιώργο Ξυλούρη.

Μάλιστα, κατέδειξε ότι… κατανοούσε το πρόβλημα που αντιμετώπιζε ο «Φραπές» αναφέροντας πως «το πρόβλημά του κ.Ξυλούρη ήταν ότι βρίσκονταν για μεγάλο χρονικό διάστημα δεσμευμένος χωρίς να ολοκληρώνονται οι έλεγχοι. Το ερώτημα που έθεσα στον κ. Σημανδράκο ήταν πότε θα ολοκληρωθεί ο έλεγχος του». Ανέφερε, δε, πως ο Γιώργος Ξυλούρης «είχε θεσμικό ρόλο σε τρεις διαφορετικές οργανώσεις», ενώ για τους διαλόγους που έχουν καταγραφεί σημείωσε «όλοι οι διάλογοι είχαν να κάνουν με τη διαχείριση ενός ανθρώπου που ένιωθε αδικημένος και στόχος ήταν να εκτονωθεί η κατάσταση».

Όσον αφορά τα στοιχεία της δικογραφίας που αναφέρουν πως ο «Φραπές» να χρησιμοποιεί τη φράση «αν είχα σκοτώσει την Τυχεροπούλου (σ.σ. υπεύθυνη ελέγχου επιδοτήσεων), τώρα θα ήμουν έξω», ο Γιώργος Στρατάκος φέρεται να σχολίασε πως «ο Ξυλούρης έλεγε διάφορα. Τα περισσότερα από τα λεγόμενα του δεν τα εκλάμβανα ως σοβαρά, ένα από αυτά ήταν και αυτό».

Συνολικά ο πρώην γ.γ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης θέλησε να αυτοπαρουσιαστεί ως πρόσωπο που συνολικά μεσολαβούσε για ζητήματα διοικητικής φύσεως λέγοντας πως «στο γραφείο μου έχω δεχτεί τους πάντες, χωρίς κανένα κομματικό πρόσημο. Η πόρτα μου και το τηλέφωνό μου ήταν πάντα ανοιχτά. Δεν υπήρξε άνθρωπος που να μην έρθει στο γραφείο μου και να τον δω για πέντε λεπτά».

Όπως ήταν αναμενόμενο, από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας υιοθετήθηκαν πλήρως οι δηλώσεις του πρώην γ.γ. του υπουργείου, με διαρροές από την πλευρά του κυβερνώντος κόμματος να αναφέρουν ότι «ο Γιώργος Στρατάκος επιβεβαίωσε με τη στάση του αυτό που είναι γνωστό σε όλους όσοι έχουν συνεργαστεί μαζί του: τη θεσμική του σοβαρότητα, την πλήρη γνώση του αντικειμένου του και την απόλυτη προσήλωσή του στη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης».

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Αποτιμώντας την κατάθεση Στρατάκου από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ σημειώνεται πως «ανέφερε στην επιτροπή ότι «ουδέποτε υπήρξε πολιτική παρέμβαση», όμως οι συνομιλίες, οι επισυνδέσεις και οι καταθέσεις των στελεχών του ΟΠΕΚΕΠΕ, τον διαψεύδουν κατηγορηματικά.Ο πρώην Γενικός Γραμματέας και οι συνεργάτες του παρενέβαιναν ωμά για την πληρωμή συγκεκριμένων προσώπων, όπως του κ. Ξυλούρη, που φέρεται να λειτουργούσε ως «κομματικός διαμεσολαβητής» μέσα στο δίκτυο των πελατειακών σχέσεων της Νέας Δημοκρατίας. Η δικαιολογία ότι απλώς «ενημερωνόταν για τα χρονοδιαγράμματα» δεν ήταν πειστική».

Τονίζεται επίσης ότι «ο κ. Στρατάκος για να δικαιολογήσει τις συνεχείς και επαναλαμβανόμενες συνομιλίες του καθώς και τις συναντήσεις του με τον κ. Ξυλούρη αναφέρθηκε στις «πολλές θεσμικές» θέσεις που κατείχε ο Ξυλούρης. Μάλιστα σε ερώτηση των Βουλευτών του ΠΑΣΟΚ γιατί ο κ. Στρατάκος ανεχόταν όλα αυτά τα ξεσπάσματα του Ξυλούρη ανέφερε πως ο κ. Ξυλούρης «έτσι μιλούσε» και «δεν τον λάμβανε σοβαρά υπόψιν» προκαλώντας την απορία της επιτροπής πώς ένας δημόσιος λειτουργός ανεχόταν φράσεις όπως «αν την είχα σκοτώσει την Τυχεροπούλου, θα είχα γλυτώσει», ενώ για να δικαιολογήσει την οικειότητά του μαζί του ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «οικειότητα έχει με όλους τους παραγωγούς». Ο κ. Στρατάκος είχε αναλάβει φαίνεται τον ρόλο να καθησυχάζει τον κ. Ξυλούρη καθώς «ήταν συνεχώς έξαλλος» όπως κατέθεσε».

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται με καυστικό τρόπο πως η Εξεταστική Επιτροπή πληροφορήθηκε ότι «ανάμεσα στα καθήκοντα του γενικού γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης επί Μητσοτάκη, προβλέπεται και ο ρόλος της… «γκουβερνάντας» του περιβόητου «Φραπέ» (Γ. Ξυλούρη)! Ο «γαλάζιος» πρώην Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Γ. Στρατάκος, απέδωσε τους σοκαριστικούς του διαλόγους με τον «γαλάζιο» κομματάρχη σε προσπάθεια… «διαχείρισης» και «εκτόνωσης» του «Φραπέ».

Ο κ. Στρατάκος αναγκάστηκε μεν να παραδεχθεί ότι οι συνομιλίες σε γλώσσα και ύφος υποκόσμου δεν αρμόζουν στον ρόλο ενός γενικού γραμματέα υπουργείου, αλλά επιχείρησε έναν άνευ προηγουμένου εμπαιγμό των μελών της Εξεταστικής Επιτροπής. Θεωρεί ότι ένα κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου, μπορεί να ακούει σαν να μην τρέχει τίποτα τη επιθυμία του «Φραπέ» να εξοντώσει την κα. Τυχεροπούλου ή να απαντάει στον «Φραπέ»: «Ποιος τις γ… τις εγκυκλίους;». Αλλά και να δίνει αναλυτικές «οδηγίες» στον κ. Ξυλούρη για το πώς θα «χειριστεί» τον κ. Ζερβό, να επικαλείται τον «Μεγάλο», χωρίς φυσικά να εξηγήσει στα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής.Ο λαλίσταστος στις επισυνδέσεις κ. Στρατάκος, φόρεσε σήμερα τη γραβάτα του και πήρε διακριτικά αποστάσεις από τον ίδιο του τον εαυτό, προσπαθώντας καλύψει τον κρίσιμο ρόλο του στον ρουσφετολογικό μηχανισμό της ΝΔ».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα