Ευρωκοινοβούλιο: Στην ημερήσια διάταξη η τραγωδία στο Μάτι

Ευρωκοινοβούλιο: Στην ημερήσια διάταξη η τραγωδία στο Μάτι
Ενός λεπτού σιγή για τα θύματα της φωτιάς στο Μάτι στο Ευρωκοινοβούλιο Eurokinissi

Μετά από πρόταση των ευρωβουλευτών Ν. Μαριά και Σ. Σακοράφα το ζήτημα της φονικής πυρκαγιάς στην Αττική θα συζητηθεί στην σημερινή σύνοδο της Ευρωβουλής.

Ενός λεπτού σιγή τηρήθηκε χθες το βράδυ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στη μνήμη των θυμάτων των πυρκαγιών στην Αττική και των καταστροφών στη Ιταλία (Γένοβα και Καλαβρία), ύστερα από πρόταση του Προέδρου του ΕΚ, Ant. Tajani.

Ακολούθησε πρόταση των ευρωβουλευτών Ν. Μαριά εκ μέρους της ECR και Σ. Σακοράφα εκ μέρους της GUE/NGL που υπερψηφίστηκε, για προσθήκη συζήτησης και κατάθεση Ψηφίσματος για τις πυρκαγιές στην Αν. Αττική.

Στη συζήτηση για την ημερήσια διάταξη της Συνόδου, ο κ. Ν. Μαριάς ζήτησε να προστεθεί “Δήλωση και συζήτηση για την πυρκαγιά στο Μάτι Αττικής τον Ιούλιο 2018” ως πέμπτο θέμα στην κουβέντα, μετά τη συζήτηση για τα “Ειδικά μέτρα για την Ελλάδα”.

Όπως ανέφερε, το θέμα είχε τεθεί ήδη στη συνάντηση των ΓΓ των πολιτικών ομάδων την Τετάρτη και στη συνάντηση των Προέδρων την Πέμπτη και δυστυχώς δεν έγινε δεκτό από το Προεδρείο. Έτσι επανέφερε το αίτημα, καθώς αντίστοιχη συζήτηση είχε γίνει πέρυσι στις 25.10.2017 για τις φονικές πυρκαγιές στην Ισπανία και την Πορτογαλία.

Σημείωσε ότι ζητείται να γίνει εξειδικευμένη συζήτηση και να μην ενταχτεί στη γενική συζήτηση που έχουν ζητήσει οι πολιτικές ομάδες να γίνει στο ΕΚ τον Οκτώβριο, δεδομένου ότι είναι επίκαιρο και ενόψει της παρουσίας του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα στο ΕΚ για να συμμετάσχει σε άλλη συζήτηση και θα είναι σημαντικό να παρακολουθήσει και να λάβει υπόψη τα συμπεράσματα της συζήτησης.

Η Σοφία Σακοράφα, εκ μέρους της ομάδας της Αριστεράς GUE/NGL, ζήτησε να υπάρξει πέρα από τη συζήτηση και σχετικό Ψήφισμα. Όπως ανέφερε, “η τραγωδία στις 23.7 στην Ελλάδα είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία της σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Σε μια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα στο φως της ημέρας σχεδόν εκατό άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους με τον πιο φρικιαστικό τρόπο, απανθρακώθηκαν. Όλοι έχουμε δει αυτές τις εικόνες και τις περιγραφές και λόγω σεβασμού στη μνήμη των θυμάτων δεν θα τα επαναλάβω. Οι συνθήκες όμως και οι αιτίες αυτής της τραγωδίας, εκτός από πολλά  ερωτηματικά δημιουργούν και αισθήματα αγανάκτηση και απόγνωσης. Για τους λόγους αυτούς και σαν ελάχιστο δείγμα υγιών αντανακλαστικών και έκφρασης συμπαράστασης εκ μέρους του ΕΚ σε όλους όσους βιώνουν το δράμα των χαμένων ανθρώπων τους, αλλά και των καταστραμμένων περιουσιών τους, ζήτησα την επομένη των πυρκαγιών να συμπεριληφθεί στην ΗΔ της ολομέλειας συζήτηση και Ψήφισμα. Η θετική ανταπόκριση θα είναι το καλύτερο μνημόσυνο στη μνήμη των θυμάτων”, σημείωσε.

Σε συνέχεια ερωτήματος του Προέδρου του ΕΚ, οι ανωτέρω συμφώνησαν να υπάρξει κοινή ψηφοφορία για την πρόταση των δύο πολιτικών ομάδων.

Η Ska Keller, επικεφαλής των Πρασίνων ζήτησε να δουν το θέμα πιο ολιστικά με τις δασικές πυρκαγιές στην Ευρώπη ως συνέπεια των κλιματικών αλλαγών, καθώς το θέμα αυτό θα συζητηθεί στο ΕΚ τον Οκτώβριο.

Σε συνέχεια ερωτήματος του Προέδρου του ΕΚ, αν γίνεται δεκτό να συζητηθούν ευρύτερα οι πυρκαγιές στην Ευρώπη, η κα Σακοράφα δεν είχε αντίρρηση, ωστόσο σημείωσε ότι αυτό δεν θα πρέπει να μειώσει τη σοβαρότητα της κατάστασης στην Ελλάδα και θα πρέπει να συζητηθεί ο τρόπος που θα μπορέσει να βοηθήσει η ΕΕ.

Ο κ. Μαριάς σημείωσε ότι επιθυμούν να συζητηθεί το αίτημα όπως υποβλήθηκε από την ομάδα του, καθώς στην υπόλοιπη Ευρώπη δεν υπήρξαν θύματα από τις πυρκαγιές.

Στην ψηφοφορία που ακολούθησε η πρόταση να γίνει συζήτηση για τις δασικές πυρκαγιές που έπληξαν την Αττική έγινε δεκτή με 265 ψήφους υπέρ και 23 κατά και 7 αποχές, ενώ η πρόταση να υπάρξει και σχετικό Ψήφισμα έγινε επίσης δεκτή με 146 υπέρ και 137 κατά και 13 αποχές. Η πρόταση Ψηφίσματος θα υποβληθεί μέχρι το μεσημέρι 11.9, οι τροπολογίες στις 12.9 και οι ψηφοφορίες θα γίνουν στις 12.9.

Οι έλληνες ευρωβουλευτές για την τραγωδία

Σοφία Σακαρόφα (GUE/ NGL): Για να μην επαναλάβω, οι δράσεις που προτείνουμε για την τραγωδία έχουν ήδη περιγραφεί και θα περιγραφούν και στο ψήφισμα που θα καταθέσουμε. Ο Πρόεδρος Tajani αναφερόμενος στα θύματα των πρόσφατων καταστροφών τόλμησε και μίλησε για αναζήτηση και καταλογισμό ευθυνών. Θεωρώ ότι είναι ύψιστη υποχρέωσή μας να απαντήσουμε σε αυτό το επιτακτικό “γιατί;”. Να καταβάλουμε κάθε δυνατή και θεσμική προσπάθεια, να απαιτήσουμε, έστω και μία φορά, να καταλογιστούν και να αποδοθούν ευθύνες σε όσους παρέλειψαν το καθήκον τους, σε όσους αμέλησαν να κάνουν το καθήκον τους. Αλλά κυρίως σε όσους εν γνώσει τους εφαρμόζουν πολιτικές που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και περιουσίες. Οι πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζονται έχουν θύματα το κοινωνικό κράτος, την πρόνοια και την προστασία των πολιτών. Οι πυρκαγιές στο Μάτι με τον τραγικό απολογισμό τους, το αποδεικνύουν σθεναρά. Περικοπές σε προσωπικό και υποδομές πολιτικής προστασίας για τη σωτηρία της Ελλάδας και το βιώσιμο του χρέους. Η ανάγνωση της πραγματικότητας δεν είναι πολιτικό παιχνίδι και καπηλεία. Αύριο θα είναι εδώ ο Έλληνας πρωθυπουργός να συζητήσει για το μέλλον της Ελλάδας. Παρακαλώ ρωτήστε τον ευθέως τι έφταιξε και 98 συμπολίτες του και συμπολίτες μας δεν μπορούν να συμμετέχουν στο όραμα της Ευρώπης.

Γιώργος Κύρτσος (EPP): Έχουμε το φαινόμενο του θερμοκηπίου, που επιβαρύνει την κατάσταση για όλους και στην Ελλάδα έχουμε και την αυθαίρετη δόμηση. Είναι δύο επιβαρυντικοί παράγοντες που μας εκθέτουν σε μεγαλύτερους κινδύνους. Αυτοί όμως οι παράγοντες δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σαν άλλοθι, αλλά πρέπει να μας δίνουν κίνητρα για καλύτερη οργάνωση, καλύτερο συντονισμό όταν εκδηλωθεί το πρόβλημα. Νομίζω ότι στο Μάτι φτάσαμε στους 98 νεκρούς γιατί συνδυάστηκε, εκτός από τους παράγοντες που είπα, η διοικητική αποδιοργάνωση, που είναι χαρακτηριστικό, ιδιαίτερα των τελευταίων ετών, και η μείωση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων. Διότι έχουμε ένα παράδοξο να μειώνεται το πρόγραμμα των δημοσίων επενδύσεων και οι στόχοι να μην επιτυγχάνονται. Δηλαδή οι δαπάνες να είναι ακόμη πιο κάτω από τους μειωμένους στόχους. Τι με ενοχλεί; Προφανώς θέλουμε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και προφανώς θα στηρίξουμε κάθε προσπάθεια, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες. Όμως είχαμε ανάλογη πυρκαγιά στην Πορτογαλία το ΄17. Παραιτήθηκε ζητώντας συγγνώμη η Υπουργός Εσωτερικών. Είχαμε αυτοκινητιστικό δυστύχημα με 18 νεκρούς στη Βουλγαρία, παραιτήθηκαν 3 Υπουργοί ζητώντας συγγνώμη για την κατάσταση του οδικού δικτύου. Στην Ελλάδα έχουμε ένα πρόβλημα, μία τραγωδία χωρίς πολιτικούς και διοικητικούς υπεύθυνους.

Νίκος Ανδρουλάκης (S&D): Θέλω να εκφράσω τα θερμά συλλυπητήριά μου στους οικείους των ανθρώπων που έχασαν άδικα τη ζωή τους. Στο Μάτι της Αν. Αττικής εκατοντάδες οικογένειες καταστράφηκαν. Τα έντονα φυσικά φαινόμενα αλλά και η μοιραία ολιγωρία κρατικών αξιωματούχων οδήγησαν σε τραγικά αποτελέσματα. Όπως σας ζήτησα και με ερώτησή μου, η ευρωπαϊκή συνδρομή και βοήθεια πρέπει να είναι άμεσες. Και στις υποδομές, για να αποφύγουμε νέες καταστροφές με τις πλημμύρες του χειμώνα, αλλά και στην αποκατάσταση των ζημιών, για να μπορέσουν οι κάτοικοι της περιοχής να ξανασταθούν στα πόδια τους. Φίλες και φίλοι, μετά τις φονικές πυρκαγιές στην Πορτογαλία, η η Επιτροπή παρουσίασε την πρόταση για αναδιοργάνωση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας. Εκεί προβλέπεται ενίσχυση των μηχανισμών πρόληψης, αλλά και δημιουργία του RescEU, μίας πανευρωπαϊκής δεξαμενής εργαλείων, όπως πυροσβεστικά ελικόπτερα και αεροπλάνα, ώστε να υπάρχει άμεση παρέμβαση και όχι εθελοντική, όπως είναι σήμερα. Είναι όμως λυπηρό αυτό που παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες. Ιδιαίτερα μετά τα τελευταία δραματικά γεγονότα, το Συμβούλιο να επιλέγει τη νόθευση της Επιτροπής εισάγοντας τιμωρητικές λογικές, που ουσιαστικά στο μέλλον θα αποκλείουν χώρες από τη χρήση του μηχανισμού που πάμε να δημιουργήσουμε σήμερα.

Νίκος Χουντής (GUE/NGL): Θέλω να εκφράσω κι εγώ τα συλλυπητήριά μου στις οικογένειες των θυμάτων. Ο τραγικός απολογισμός στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι το καλοκαίρι στην Ελλάδα δεν εξηγείται μόνο από την κλιματική αλλαγή και τις ειδικές καιρικές συνθήκες εκείνη τη στιγμή στην περιοχή. Υπάρχει ευθύνη των κρατικών αρχών στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς. Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες που δεν έχουν αναληφθεί. Εισαγγελικές αρχές στην Ελλάδα ερευνούν τυχόν ποινικές ευθύνες. Όμως εδώ έχουμε και τη διάσταση των μνημονιακών περικοπών που έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα, δηλαδή της περικοπής δημοσίων δαπανών που έχουν αφήσει ακάλυπτες 4.000 θέσεις στο Πυροσβεστικό Σώμα, έχουν στερήσει την ελληνική δημόσια διοίκηση από σημαντικές υποδομές και μέσα διαχείρισης φυσικών καταστροφών. Η καταστροφή είναι πρωτοφανής σε ανθρώπινα θύματα, κατοικίες και υποδομές. Έχω ήδη καταθέσει σχετική ερώτηση προς την Επιτροπή που την επαναλαμβάνω με την ευκαιρία αυτής της συζήτησης σήμερα, προκειμένου να λάβει άμεσα μέτρα για την έμπρακτη στήριξη και έκφραση αλληλεγγύης προς τους πληγέντες από την καταστροφή και επίδειξη της μέγιστης δυνατής ευελιξίας. Υπάρχει το προηγούμενο, αναφέρθηκε, στην ενεργοποίηση κοινοτικών πόρων για να βοηθηθούν οι πληγέντες και οι πληγείσες περιοχές.

Κώστας Παπαδάκης (NI): H τραγωδία στο Μάτι των 98 νεκρών και εκατοντάδων τραυματιών ήταν ένα προαναγγελθέν έγκλημα της διαχρονικής πολιτικής των κυβερνήσεων, και της σημερινής, που υποβαθμίζουν τη δασοπροστασία και την πυρόσβεση, που εμπορευματοποιούν τη γη δίχως ολοκληρωμένο σχεδιασμό πολιτικής προστασίας. Η Επίτροπος Crecu στην απάντησή της σε ερώτηση των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ κυνικά απέκλεισε την αποζημίωση των ίδιων των πληγέντων, αναφέροντας ότι η αποζημίωση για ζημιές σε ιδιωτικές ιδιοκτησίες δεν είναι επιλέξιμη ούτε στο πλαίσιο του ΕΤΠΑ, ούτε από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ. Δεν είναι επιλέξιμη για την ΕΕ με βάση την πολιτική κόστους-οφέλους, προφανώς, η αποζημίωση των πυροπαθών, αλλά μόνο η αναζωογόνηση των τοπικών οικονομιών, όπως σημειώνει στην απάντησή της, και φανερώνει ότι το κριτήριο είναι πάντα το κέρδος και για αυτό δεν επιλέγονται και τα αντιπλημμυρικά έργα, γιατί μετά την ολοκλήρωσή τους δεν έχουν να αποφέρουν προστιθέμενη αξία, όπως λέτε εσείς στην ΕΕ. Απέναντι λοιπόν σε αυτά τα ανεπαρκέστατα μέτρα, οι εργαζόμενοι δυναμώνουν οργανωμένα την πάλη τους για να ζητήσουν άμεση αποζημίωση κατοίκων και επαγγελματικών της περιοχής στο 100% της συνολικής ζημιάς και ικανοποίηση όλων των άμεσων και πιεστικών αναγκών τους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα