‘Φρένο’ Τσίπρα στον Τουσκ, ‘γέφυρα’ μεταξύ Ε.Ε.-Τουρκίας

‘Φρένο’ Τσίπρα στον Τουσκ, ‘γέφυρα’ μεταξύ Ε.Ε.-Τουρκίας
Συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ την Τετάρτη 5 Απριλίου 2017. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) Eurokinissi

Να βάλει "φρένο" στην συζήτηση περί κατάργησης των υποχρεωτικών ποσοστώσεων στο προσφυγικό θα επιχειρήσει σήμερα και αύριο, στη Σύνοδο Κορυφής, ο πρωθυπουργός, την ώρα που η Ελλάδα αναδεικνύεται σε συνδετικό κρίκο μεταξύ Ευρώπης-Τουρκίας

Η χθεσινοβραδινή προαναγγελία του πρωθυπουργού (ΕΡΤ3) πως “δε θα μασήσει τα λόγια του” είναι απολύτως ενδεικτική των προθέσεών του, καθώς στην κυβέρνηση έχει ηχήσει “κόκκινος συναγερμός” για το ενδεχόμενο να ξεκινήσει το “ξήλωμα” των κατακτήσεων σε σχέση με την πανευρωπαϊκή διαχείριση του προσφυγικού.

Γιατί, μπορεί εν τέλει η επιστολή Τουσκ, όπως είχε διαρρεύσει στον Guardian, να μετεξελίχθηκε σε ένα “ηπιότερο” κείμενο, ωστόσο αφ’ ης στιγμής παραμένει το συμπέρασμα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πως οι υποχρωτικές ποσοστώσεις είναι “αναποτελεσματικές” και “διχαστικές”, το θέμα προφανώς δεν έχει φύγει από το τραπέζι της διαπραγμάτευσης.

Τετραμερής εφ’ όλης της ύλης

Ο πρωθυπουργός ανεβαίνει στις Βρυξέλλες έχοντας διασφαλίσει, όπως επιμένουν οι πληροφορίες, την στήριξη των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου που δέχονται προσφυγικές πιέσεις (Ιταλία, Μάλτα) αλλά και έχοντας ενεργοποιήσει τις παραδοσιακές συμμαχίες του στις Συνόδους Κορυφής (Γαλλία, Πορτογαλία). Συν τοις άλλοις, ο Αλέξης Τσίπρας θα λάβει μέρος αύριο σε τετραμερή συνάντηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ αλλά και τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ (καθώς την 1η Ιανουαρίου ξεκινά η εξάμηνη βουλγαρική προεδρία στην Ε.Ε.). Η τετραμερής κλείδωσε χθες, κατόπιν σχετικού τηλεφωνικού αιτήματος του Αλέξη Τσίπρα στον πρόεδρο της Κομισιόν. Η εν λόγω συνάντηση θεωρείται κρίσιμη, κυρίως επειδή η Άνγκελα Μέρκελ βρίσκεται σε μία αποσταθεροποιημένη συγκυρία στο εσωτερικό της χώρας της και ουδείς, προφανώς, μπορεί να εγγυηθεί ότι αυτή τη φορά θα καταδικάσει τις λογικές των “κλειστών συνόρων” της “Ομάδας Βίζενγκραντ”. Πάντως, ο Μπόικο Μπορίσοφ και ο Αλέξης Τσίπρας συνεργάζονται και στο πλαίσιο της βαλκανικής συνεργασίας (μόλις το περασμένο Σάββατο τα είχαν πει στην τετραμερή του Βελιγραδίου…) ενώ και ο πρόεδρος Γιούνκερ στηρίζει τις ελληνικές θέσεις. Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, πως η Κομισιόν χθες στήριξε και επισήμως τον επίτροπο Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο οποίος είχε εξαπολύσει επίθεση κατά της επιστολής Τουσκ και του ίδιου του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σκληρή επίθεση κατά Τουσκ

Όπως προαναφέρθηκε, όσα είπε χθες βράδυ στη ΕΡΤ3 ο Αλέξης Τσίπρας είναι απολύτως ενδεικτικά των προθέσεών του ενόψει της σημερινής, αλλά και της αυριανής συζήτησης που θα διεξαχθεί στις Βρυξέλλες. Ο πρωθυπουργός είχε χαρακτηρίσει την παρέμβαση Τουσκ “άστοχη, άκαιρη και άσκοπη” κατηγορώντας τον πολωνό κοινοτικό αξιωματούχο ότι “βάζει ξαφνικά από το παράθυρο στην ατζέντα της Συνόδου μια συζήτηση που είχε λήξει με έναν τρόπο που άφηνε ήδη πολλά ερωτήματα για το μέλλον της Ευρώπης”.

“Στην ουσία,  δεν πρόκειται να  μασήσω τα λόγια μου αύριο. Διότι η Ελλάδα έχει πληγεί διπλά από λάθη και αδυναμίες της ίδιας της Ε.Ε. Αναφέρομαι στην οικονομική κρίση, είναι πρόσφατες οι δηλώσεις Ντάισελμπλουμ ότι το πρώτο και το δεύτερο Μνημόνιο, που με άνεση αποδέχτηκαν οι κυβερνήσεις τότε, έγιναν στον πόδι και με μοναδικό σκοπό να σωθούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες και όχι η ελληνική οικονομία”, συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας, ξεκαθαρίζοντας ότι η Ελλάδα “ή θα βρίσκεται μέσα στην Ε.Ε. με υποχρεώσεις και δικαιώματα και αντιστοίχως υποχρεώσεις και δικαιώματα θα έχουν και οι άλλες χώρες κράτη- μέλη, ή που δεν μπορεί να έχει μόνο υποχρεώσεις και όχι δικαιώματα, όπως  οι άλλες χώρες δεν μπορούν να έχουν μόνο δικαιώματα και όχι υποχρεώσεις”. Μάλιστα, προανήγγειλε ότι θα βάλει φρένο σε τυχόν πρόταση συμπερίληψης της πρότασης  Τουσκ στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου: “Δεν μπορεί και δε θα γίνει αποδεκτό από την πλευρά μας να ενταχθεί στα συμπεράσματα της Συνόδου οποιαδήποτε  φράση που θα παραπέμπει σε μη αποδοχή του ισότιμου καταμερισμού με τις αντίστοιχες ποσοστώσεις σε όλα ανεξαιρέτως τα κράτη της Ε.Ε.”, κατέληξε ο πρωθυπουργός.

“Γέφυρα” η Ελλάδα

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι στην ατζέντα της αυριανής συνάντησης Τσίπρα-Μέρκελ-Γιούνκερ-Μπορίσοφ δε θα τεθεί μόνο το προσφυγικό, αλλά και οι ευρωτουρκικές σχέσεις. Επί της ουσίας, το γεγονός ότι θα συζητηθεί η σχέση Ευρώπης-Τουρκίας δείχνει, όπως λένε έμπειροι παράγοντες, πως η πρόσκληση της Αθήνας προς την Άγκυρα για την επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα δεν ήταν μία… “αποσπασματική” ενέργεια. Αντιθέτως, η Ελλάδα φαίνεται να προσλαμβάνει ρόλο “γέφυρας” μεταξύ της Ε.Ε. και της Τουρκίας, σε μία συγκυρία που η μεν Άγκυρα ζητεί από τις Βρυξέλλες να τηρηθεί το οικονομικό σκέλος της συμφωνίας για το προσφυγικό, η δε Ελλάδα έχει κάθε συμφέρον να αναδεικνύει στην Τουρκία πως η “πόρτα” προς την Ευρώπη περνά… από την Αθήνα. Άλλωστε, δεν ήταν τυχαία η σιωπηρή συναίνεση του Ταγίπ Ερντογάν για μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στην ενδοχώρα χωρίς να “χάνεται” το δικαίωμα επαναπροώθησής τους στην Τουρκία, κατά παρέκκλιση της συμφωνίας για το προσφυγικό.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα