Φθινόπωρο πολιτικών εξελίξεων – Κυρίαρχο το σκάνδαλο των υποκλοπών

Φθινόπωρο πολιτικών εξελίξεων – Κυρίαρχο το σκάνδαλο των υποκλοπών
Στιγμιότυπο από συνεδρίαση της Βουλής (Φωτογραφία αρχείου) Dimitris Kapantais / SOOC

Δεν έλυσε την πολιορκία της αντιπολίτευσης η δήλωση Μητσοτάκη. Πολλαπλασιάζονται αντί να απαντώνται τα ερωτήματα για τις παρακολουθήσεις του Νίκου Ανδρουλάκη και των πολιτικών προσώπων.

Μια περίοδο πολιτικών κλυδωνισμών, που από τα τέλη Αυγούστου εκτείνεται στο Φθινόπωρο, με κυρίαρχο το σκάνδαλο των υποκλοπών, προδιέγραψε η χθεσινή μέρα και η δημόσια δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Τα όσα είπε ο πρωθυπουργός στην 7λεπτη τηλεοπτική παρουσία του δεν φάνηκε να «γυρίζουν το κλίμα» και να επιτρέπουν στην κυβέρνηση να «σταθεί στα πόδια της» μετά τις παραιτήσεις του γενικού γραμματέα του Μαξίμου Γρηγόρη Δημητριάδη και του επικεφαλής της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέοντα. Πόσο μάλλον να απαντήσει δυναμικά στις επικρίσεις που εδώ και μέρες δέχεται από σύσσωμη την αντιπολίτευση.

Αντιθέτως η κυβέρνηση έδειξε αναγκασμένη αν αποδεχθεί μερικώς το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα ώστε να ανοίξει η Βουλή προκειμένου να υπάρξει απευθείας δημόσιος διάλογος του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς. Ο Γιάννης Οικονόμου προσδιόρισε ότι η προ ημερησίας διάταξης συζήτηση αυτή θα γίνει την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου. Αυτά ενώ ήδη το Μέγαρο Μαξίμου έχει αποδεχθεί την σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την διερεύνηση της υπόθεσης, που αναμένεται να συσταθεί τον Σεπτέμβριο.

Έτσι οι εβδομάδες που θα μεσολαβήσουν ανάμεσα στα τέλη Αυγούστου και στις εξαγγελίες των πολιτικών αρχηγών στην Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης, πιθανότατα και οι επόμενες, θα είναι έντονα φορτισμένες πολιτικά. Με την κυβέρνηση να υφίσταται μια πολιτική πίεση άμεση αλλά και μεσο-μακροπρόθεσμη. Αυτά σε ένα Φθινοπωρο στο οποίο ξεκινά μια προεκλογική περίοδος 8-9 μηνών.

Δεν "γύρισε το κλίμα" η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη Eurokinissi

Η δήλωση Μητσοτάκη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην χθεσινή του δήλωση είχε ως βασικό επιχείρημα την άγνοια του για την παρακολούθηση του κινητού του Νίκου Ανδρουλάκη. Επέμεινε όμως στο ότι αυτή είναι νόμιμη, στοιχείο που «καθαρίζει» την θέση των δύο παραιτηθέντων συνεργατών του.

Άνοιξε όμως έτσι μία άλλη συζήτηση: Το αν εφεξής θα γίνονται παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων με νομότυπους τρόπους. Μια προσέγγιση που ήδη στοίχησε στην κυβέρνηση. Εκτός από τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης προκάλεσε και την αντίδραση του Ευάγγελου Βενιζέλου. Ενός προσώπου που επιλέχθηκε πριν λίγο καιρό από τον πρωθυπουργό – με τον ορισμό του ως μέλος επιτροπής σοφών της Ε.Ε– για να αποτελέσει «τεκμήριο» της κεντρώας φυσιογνωμίας της Ν.Δ.

Επίσης ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι είναι ανοιχτός στο να συζητήσει προτάσεις της αντιπολίτευσης για αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της ΕΥΠ. Έσπευσε όμως παράλληλα να αναγγείλει νομοθετικές διορθώσεις μέσω της διαδικασίας ενός προεδρικού διατάγματος. Δηλαδή νομοθέτησης δίχως να υπάρξει κοινοβουλευτικός διάλογος. Επισήμανε πως το πλαίσιο αυτό θα στοχεύει στην ενίσχυση της λογοδοσίας της ΕΥΠ όπως και στην αναβάθμιση της εποπτείας της. Επιπρόσθετα όμως – όπως αναφέραμε – μίλησε για «θωράκιση του πλαισίου νομίμων επισυνδέσεων για πολιτικά πρόσωπα».

Αποφασισμένος ο Τσίπρας

Ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε χθες αποφασισμένος να κάνει πράξη την πολιτική του δέσμευση για πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης των υποκλοπών, με την τηλεφωνική του παρέμβαση και την επιστολή που έστειλε στον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα προκειμένου το κοινοβούλιο να …διακόψει τις άτυπες διακοπές του και να γίνει στην Ολομέλεια συζήτηση πολιτικών αρχηγών. Θεωρώντας προφανώς τις υποκλοπές κορυφαίο ζήτημα δημοκρατίας που δικαιολογεί μια τέτοια παρέμβαση.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εντοπίζει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει το πάν για να αποφύγει μια απευθείας αντιπαράθεση μαζί του. Επισήμανε χαρακτηριστικά στην επιστολή του πως ο πρωθυπουργός «επιχείρησε να αποφύγει την αναγκαία διαδικασία εκτενούς και δημόσιας λογοδοσίας στο χώρο που είναι το φυσικό περιβάλλον αυτής, δηλαδή στη Βουλή». Παράλληλα έθεσε στην υπόθεση των παρακολουθήσεων μια ακόμη διάσταση τονίζοντας πως «δεν μπορεί κανείς να πει με ασφάλεια πόσοι και ποιοι, πολιτικοί, δημοσιογράφοι ή άλλοι πολίτες, βρέθηκαν στο επίκεντρο του κατασκοπευτικού ενδιαφέροντος και υπέστησαν παρακολούθηση με άρση του απορρήτου τους, ποιοι εκτέλεσαν αυτές τις πράξεις, με τι σκοπό και με ποια ανταλλάγματα».

Προφανής πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ είναι να μην επιτρέψει στο Μέγαρο Μαξίμου να «διαφύγει» από τις απαντήσεις στα ερωτήματα που εδώ και μέρες έχει θέσει. Αυτά σχετίζονται εκτός από τις παρακολουθήσεις και με το θέμα της λειτουργίας της ΕΥΠ όσο και με την προμήθεια του λογισμικού «Predator».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έχει τους τρόπους να πιέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα την κυβέρνηση. Αρχικά με την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στην Βουλή που θα γίνει κάπου ανάμεσα στις 22 και 26 Αυγούστου. Στην συνέχει με με την συζήτηση – πάλι στην Ολομέλεια της Βουλής- της πρότασης για την σύσταση εξεταστικής επιτροπής, που δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί πως αυτή θα κατατεθεί (θα υπάρξει κοινή πρόταση ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ;). Επίσης με τις εργασίες της εξεταστικής που θα ακολουθήσουν γι ένα σημαντικό χρονικό διάστημα και μπορούν να συμπεριλάβουν την ακρόαση όλων των πολιτικών και διοικητικών παραγόντων. Τέλος ο ΣΥΡΙΖΑ έχει και την δυνατότητα να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης προκαλώντας και ονομαστική ψηφοφορία στην οποία θα κριθεί η κοινοβουλευτική της συνοχή.

Ενισχύεται η πόλωση μεταξύ Τρικούπη και Μαξίμου

Οι δηλώσεις που έκανε χθες ο πρωθυπουργός φαίνεται να οξύνουν την πόλωση ανάμεσα στην Χαριλάου Τρικούπη και το Μέγαρο Μαξίμου. Παρά την πρόθεση του να διατηρήσει ένα θεσμικό προφίλ ο Νίκος Ανδρουλάκης ανταπάντησε με μία δήλωση που δείχνει πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια.

Για μία ακόμη φορά κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να πει δημόσια και όχι σε κατ’ ιδίαν ενημερωτικές συναντήσεις τον λόγο που παρακολουθούσε η ΕΥΠ τις επικοινωνίες του. Μάλιστα καταλόγισε τακτικισμό στον Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας πως «ο Πρωθυπουργός σήμερα προσπάθησε να κερδίσει χρόνο. Όμως ο χρόνος μετρά πια αντίστροφα για αυτόν. Σύντομα θα βρεθεί αντιμέτωπος με την αλήθεια». Φράση που προφανώς αναφέρεται (και) στις θεσμικές διαδικασίες που θα ακολουθηθούν.

Επίσης ο Νίκος Ανδρουλάκης μίλησε για «παρακρατικό βραχίονα» θέτωντας εκ νέου ερωτήματα. Ανέφερε ότι «το κατασκοπευτικό «υπερόπλο» Predator επιχειρήθηκε να παγιδεύσει το κινητό μου τηλέφωνο ενώ λίγες μέρες πριν είχα τεθεί σε καθεστώς παρακολούθησης από την ΕΥΠ. Αν δεν υπήρχε η επίσημη έκθεση της ειδικής υπηρεσίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δεν θα μαθαίναμε τίποτα για αυτές τις σκοτεινές πρακτικές». Επίσης δεν έκρυψε την ενόχληση του για τις «διαρροές» που γίνονται λέγοντας ότι «τα παραμύθια χωρίς κινεζικό δράκο περί εμπλοκής της Αρμενίας και της Ουκρανίας στην παρακολούθηση μου, σας το απάντησαν οι πρεσβείες τους με τον πιο επίσημο και εξευτελιστικό για σας τρόπο».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα