Γεωργιάδης και Βορίδης επιμένουν στον όρο λαθρομετανάστες

Γεωργιάδης και Βορίδης επιμένουν στον όρο λαθρομετανάστες
Ο Μάκης Βορίδης και ο Άδωνις Γεωργιάδης Eurokinissi

Οι υπουργοί Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης υποστήριξαν ότι πρόκειται για μεταναστευτικό και κινήθηκαν σε σκληρή γραμμή. Ο Γεωργιάδης είπε ότι σε έξι μήνες θα απελαύνεται το 93% και ο Βορίδης έκανε λόγο για παράνομους μετανάστες που δε δικαιούνται σίτιση και πρέπει να πάνε σε κλειστά κέντρα

Σε σκληρή γραμμή κάνοντας λόγο για λαθρομετανάστες που δε δικαιούνται ανθρωπιστική βοήθεια κινήθηκαν σε συνεντεύξεις τους στον απόηχο του υπουργικού συμβουλίου, το οποίο ενέκρινε το νομοσχέδιο για πιο σφιχτή διαδικασία ασύλου και έθεσε στόχους επιστροφών, οι υπουργοί Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης και Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης.

Ο κ. Γεωργιάδης μιλώντας στον Ant1 παραδέχθηκε ότι η Ελλάδα δεν έχει το δικαίωμα για το λεγόμενο push back. Δηλαδή και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, η χώρα μας δεν έχει το δικαίωμα να εμποδίσει μια βάρκα με μετανάστες και πρόσφυγες να εισέλθει στα ελληνικά χωρικά ύδατα, βάζοντας για παράδειγμα μια άλλη βάρκα ή ένα σκάφος μπροστά της γιατί θα ακολουθήσει διεθνής καταδίκη από τους αρμόδιους οργανισμούς.

Ο κ. Γεωργιάδης κατήγγειλε ως υπεύθυνο για την ασφυκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί την τον ΣΥΡΙΖΑ. Είπε ότι με βάση νόμο που είχε ψηφίσει η προηγούμενη κυβέρνηση, ο χρόνος που απαιτείται για να απελαθεί από τη χώρα μας ένας μετανάστης φτάνει στα 10 χρόνια, ενώ σημείωσε ότι σύμφωνα με το σχετικό νόμο που θα φέρει την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή η νέα Κυβέρνηση, ο χρόνος που θα απαιτείται θα μειωθεί στους έξι μήνες και θα ξεκινήσουν μαζικές απελάσεις.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, τόνισε ότι σε πρώτη φάση θα γίνεται ένας διαχωρισμός ανάμεσα στους ανθρώπους που θα φτάνουν στα ελληνικά νησιά και θα χωρίζονται σε πρόσφυγες με υψηλό και χαμηλό προσφυγικό προφίλ. Αυτοί που έχουν χαμηλό προσφυγικό προφίλ και στην ουσία πρόκειται για λαθρομετανάστες θα μπαίνουν σε κλειστά κέντρα κράτησης και στη συνέχεια θα ξεκινάνε οι διαδικασίες για την απέλαση τους, που θα ολοκληρώνεται μέσα σε έξι μήνες, ανέφερε.

Σε ότι αφορά τα κλειστά κέντρα κράτησης, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι αυτά θα δημιουργηθούν στα νησιά όπου και φτάνουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, όπως προβλέπεται στις σχετικές συμφωνίες και ότι ο αριθμός αυτών που θα πρέπει να απελαθούν σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα ανέρχεται στο 93% των ανθρώπων που φτάνουν στα νησιά μας.

Ο κ. Βορίδης μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha δήλωσε ότι οι παράνομοι μετανάστες δεν δικαιούνται ανθρωπιστική βοήθεια και υπερασπίστηκε τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου χθες ότι δεν υπάρχει πια προσφυγικό, αλλά μεταναστευτικό πρόβλημα.

“Η ανάλυση των συγκεκριμένων ροών είναι 65% Αφγανοί, 15% από χώρες της Αφρικής, 10% από την Τυνησία, το Μαρόκο κλπ, υπάρχουν Τούρκοι που ζητούν άσυλο γιατί διώκονται από τον Ερντογάν και οι Σύροι είναι πλέον ελάχιστοι. Αυτοί λοιπόν είναι παράνομοι μετανάστες και δεν δικαιούνται ανθρωπιστικής προστασίας. Έχουν ανθρώπινα δικαιώματα, τα οποία πρέπει να γίνουν σεβαστά κατά την εξέταση της αιτήσεως του ασύλου, αλλά ως εκεί” είπε και πρόσθεσε: 

“Αυτό που θα πρέπει να κριθεί είναι ο ακριβής νομικός χαρακτηρισμός που θα τους δοθεί. Αν είναι πρόσφυγες ή μετανάστες. Σε περίπτωση που είναι παράνομοι μετανάστες, που αυτό δείχνει το προφίλ τους, θα πρέπει να επαναπατριστούν, άρα και ορθώς μιλάμε για μεταναστευτικό”. 

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης υποστήριξε ότι το μεταναστευτικό πρέπει να αντιμετωπιστεί με έναν τρόπο απολύτως διαφορετικό από την προηγούμενη κυβέρνηση

“Χρειάζεται αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων και ανασχέσεις στον νόμιμο βαθμό. Επίσης χρειάζεται άμεση διεκπεραίωση των αιτημάτων ασύλου. Σε 4,5 χρόνια επί ΣΥΡΙΖΑ είχαμε 10.000 αφίξεις, έγιναν 1.800 οικειοθελείς επαναπατρισμοί, ενώ οι υποχρεωτικοί είναι κάτω από τους 100. Σε 4,5 χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ διαμόρφωσε ένα πλαίσιο στο οποίο κανείς δεν γύριζε πίσω” είπε ο κ. Βορίδης και επέμεινε ότι δε δικαιούνται οι “παράνομοι μετανάστες” ανθρωπιστικοί βοήθεια, αλλά μόνο οι πρόσφυγες. 

Κατά τον κ. Βορίδη η ανθρωπιστική βοήθεια συνίσταται στη στήριξη με δομές και σίτιση, η οποία δε θα υπάρχει για τον “παράνομο μετανάστη” ο οποίος θα πρέπει να πάει σε κλειστά κέντρα για να προσχωρήσει ταχέως η διαδικασία επαναπατρισμού του. 

Υπερασπίστηκε επίσης τη δημιουργία κέντρων κλειστού τύπου και την πιο “σφιχτή” διαδικασία ασύλου. Υποστήριξε ότι τώρα όλοι ισχυρίζονται ότι είναι πρόσφυγες και ζητούν άσυλο, όμως τώρα θα διαμορφώνεται ένα προφίλ τους, προσφυγικό ή μεταναστευτικό. Όσοι έχουν μεταναστευτικό προφίλ κατά τον κ. Βορίδη θα εξετάζονται κατά προτεραιότητα και αφού απορριφθεί η αίτηση τους όπως προεξόφλησε, μέσα σε μερικές ημέρες αντί για οκτώ μήνες που διαρκούσε η διαδικασία επί ΣΥΡΙΖΑ όπως είπε, θα επαναπατρίζονται με βάση της συμφωνίας της ΕΕ στην Τουρκία και στη χώρα από όπου ήρθαν, αφού πρώτα οδηγηθούν σε κλειστά κέντρα. Εάν επιθυμεί να κάνει δεύτερη προσφυγή, αυτή αντί για δύο χρόνια θα ολοκληρώνεται σε εννέα μήνες και η δυνατότητα αίτησης ακύρωσης δε θα αναστέλλει τη διαδικασία επαναπατρισμού, πρόσθεσε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα