Γεραπετρίτης για το φιάσκο στη Λιβύη: “Οργανωτική δυστοκία της ΕΕ”
Διαβάζεται σε 4'
Στην κλιμάκωση της κρίσης με τη Λιβύη και στο επεισόδιο με την ευρωπαϊκή αποστολή, αναφέρθηκε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης. Τι είπε για το μεταναστευτικό και τα ελληνοτουρκικά.
- 09 Ιουλίου 2025 09:16
Αμυντική ήταν η στάση του Γιώργου Γεραπετρίτη στο θέμα του διπλωματικού φιάσκου που υπέστη η ΕΕ στη Βεγγάζη από τον στρατάχη Χάφταρ (σε αποστολή που μετείχε και ο υπουργός Μετανάστευσης Θάνος Πλεύρης).
Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο Υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για “οργανωτική δυστοκία”. Στην πραγματικότητα μιλάμε για την αδυναμία του Ευρωπαίου επιτρόπου να συζητήσει με τον τρόπο που επιβάλλει το ευρωπαϊκό πρωτόκολλο.
Είναι πολύ πρώιμο να μιλήσουμε για λάθη, δεν οργανώθηκε από την Ελλάδα η επίσκεψη. Η απλοϊκότητα με την οποία η αντιπολίτευση αντιλαμβάνεται τα φαινόμενα τα γεωπολιτικά είναι ανησυχητική. Αυτό είναι είτε βαθύτατη άγνοια είτε αντιπολιτευτικός οίστρος που δεν χρειάζεται στη χώρα”.
Για τις σχέσεις της χώρας με τη Λιβύη ο κ. Γεραπετρίτης είπε τα εξής: “Η Ελλάδα οφείλει να συζητά με τη Λιβύη, είμαστε άμεσοι γείτονες. Η κατάσταση δεν είναι εξαιρετικά ευοίωνη, η χώρα περιβάλλεται από πολέμους. Έχει πολύ μεγάλα χερσαία σύνορα και ακτογραμμή.
Δεν εγκαταλείψαμε ποτέ τη Λιβύη. Η Ελλάδα θα πρέπει να έχει μία ισόρροπη στάση στη Λιβύη. Είχα παραγωγική συζήτηση με τον Χαφτάρ, θα υπάρξει μία καλή σχέση.
Το τουρκολιβυκό μνημόνο του 2019 είναι άκυρο και ανυπόστατο. Το πρόβλημα είναι το γεγονός ότι κατά το διεθνές δίκαιο ότι η Τουρκία και η Λιβύη δεν μπορούν να υπογράψουν μία τέτοια συμφωνία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση το λέει. Το ίδιο και η Αίγυπτος με την οποία έχουμε υπογράψει συμφωνία. Αναδρομή στο παρελθόν δεν κάνω. Στην πραγματικότητα με την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.
Είναι 21 χώρες που βρέχονται από τη Μεσόγειο. Ολες διεκδικούν και έχουν κυριαρχικά δικαιώματα, χρειάζεται συνεννόηση. Οι οριοθετήσεις δεν είναι μονομερείς πράξεις. Με τη Λιβύη υπήρξαν συνεννοήσεις με την Ελλάδα που δεν ολοκληρώθηκαν. Η Λιβύη συμμορφώθηκε με τη μέση γραμμή όπως την αντιλαμβάνεται η Ελλάδα”.
Για το μεταναστευτικό ο ΥΠΕΞ υπογράμμισε τα εξής: “Αυτή τη στιγμή το Σουδάν έχει 20.000.000 εκτοπισμένους. Είναι μία εν δυνάμει βόμβα στα θεμέλια της Αφρικής και της Ευρώπης, αυτοί οι άνθρωποι θα επιχειρήσουν να βγουν προς τη Μεσόγειο.
Η κατάσταση είναι έκρυθμη. Δεν ελέγχονται πάντοτε τα γεγονότα. Το ίδιο πρόβλημα έχει και η Ιταλία με τις ροές. Έχουμε όμως απάντηση. Αν δεν είχαν σταλεί οι φρεγάτες, θα μας έλεγαν γιατί δεν τις στείλαμε. Θα ελεγχθούν οι ροές και θα υπάρξει μεγάλη αυστηρότητα.
Παραλλήλως χτίζουμε και μεγάλες συμμαχίες, έχουμε άριστες σχέσεις με Αίγυπτο και τον αραβικό κόσμο. Στην Τρίπολη θα βρίσκομαι την επόμενη εβδομάδα. Πρέπει να έχουμε ισόρροπες σχέσεις και με τις δύο πλευρές της Λιβύης. Άρα η προσέγγισή μας είναι πολυδιάστατη.
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, είχαμε μία παραγωγική συνάντηση με τον Χαφτάρ. Μιλήσαμε και για το μεταναστευτικό, η Ελλάδα θα παράσχει βοήθεια στον έλεγχο των ροών. Η Ευρώπη θα βοηθήσει. Για τις θαλάσσιες ζώνες η άλλη πλευρά βρίσκεται στο στάδιο της αξιολόγησης. Έχουμε διάθεση να συζητήσουμε την οριοθέτηση. Θα ενισχύσουμε και το εμπορικό μας αποτύπωμα.
Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει η Ελλάδα δεξαμενή παράνομης μετανάστευσης, πάντα εντός του πλαισίου του διεθνούς δικαίου. Υπάρχει το προηγούμενο του Μαρτίου του 2020. Έχουμε συγκεκριμένο σχέδιο πολλαπλών βημάτων, θα έχουμε αυστηροποίηση του πλαισίου.
Τέλος αναφέρθηκε και στα ελληνοτουρκικά: “Το κλίμα στα ελληνοτουρκικά είναι κλίμα λειτουργικής σχέσης. Η Ελλάδα δεν περίμενε υπαναχώρηση της Τουρκίας από τις βασικές της θέσεις. Το γεγονός της αντίδρασης μίας γειτονικής χώρας δεν θα μας αποτρέψει να εφαρμόσουμε τα δικαιώματά μας. Τα θαλάσσια πάρκα θα προχωρήσουν άμεσα όπως και τα θαλάσσια χωροταξικά σχέδια. Το καλώδιο επίσης θα προχωρήσει. Την ίδια ώρα έχουμε ελαχιστοποιήσει τις παραβιάσεις στον εθνικό εναέριο χώρο. Η διακήρυξη των Αθηνών προφανώς ισχύει. Δεν λύνει προφανώς τα προβλήματα αλλά είναι στο τραπέζι. Η Ελλάδα ασκεί στο πεδίο αυτά που ουδείς τόλμησε”.