Για τις offshore το επόμενο ραντεβού στη Βουλή

Για τις offshore το επόμενο ραντεβού στη Βουλή

Ο Αλ. Τσίπρας αποκάλυψε ότι πίσω από τις καταγγελίες για τη Διακρατική Συμφωνία κρυβόταν Έλληνας μεσάζων. Για 'σκάνδαλο Τσίπρα - Καμμένου', μίλησε ο κ. Μητσοτάκης. 'Ραντεβού' των δύο αρχηγών στη Βουλή για τις offshore

Με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη να ανανεώνουν το «κοινοβουλευτικό ραντεβού» τους για την υπόθεση των offshore και των Paradise Papers, έληξε η σφοδρή αντιπαράθεση κυβέρνησης αντιπολίτευσης σχετικά με τη Διακρατική Συμφωνία πώλησης βλημάτων και αεροπορικών βομβών στη Σαουδική Αραβία.

Διαψεύδοντας πλήρως τα δημοσιεύματα που έβλεπαν σύννεφα πίσω από τις σχέσεις του πρωθυπουργού με τον Πάνο Καμμένο ο Αλέξης Τσίπρας όχι μόνο ανέλαβε στη Βουλή το βάρος της υπεράσπισης της Διακρατικής Συμφωνίας με τη Σαουδική Αραβία αλλά προέβη και σε αποκαλύψεις που ανέτρεψαν τα μέχρι στιγμής δεδομένα. Ειδικότερα, αντέκρουσε το κυριότερο επιχείρημα της αντιπολίτευσης που αφορούσε την αμφισβήτηση της συμφωνίας από πλευράς της Ελληνικής Πρεσβείας στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, αποκαλύπτοντας ότι οι ενστάσεις και οι πηγές του έλληνα πρέσβη δεν βασίζονταν σε αντιρρήσεις της Σαουδαραβικής κυβέρνησης αλλά σε έναν έλληνα μεσάζοντα ονόματι Σφακιανάκη, από την Κρήτη.

Όπως απεκάλυψε ο πρωθυπουργός ο Έλληνας Πρέσβης είχε ως πηγή αμφισβήτησης της συμφωνίας τον κ. Σφακιανάκη ο οποίος επιδίωκε καλύτερη τιμή προς όφελος της Σαουδικής Αραβίας και εις βάρος της Ελλάδος. Με βάση αυτή την αποκάλυψη, μάλιστα, ο κ. Τσίπρας κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να ζητήσει «συγγνώμη από τον ελληνικό λαό» για τη «σκευωρία» που ενορχηστρώθηκε, όπως είπε από τη ΝΔ και τα φιλικά της ΜΜΕ. Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε, όμως, και προσωπικά τον κ. Μητσοτάκη ότι στοχοποίει τον κ. Καμμένο για να ρίξει την κυβέρνηση και μάλιστα με παρακρατικές μεθόδους διαρροής απόρρητων εγγράφων. «Πιστεύετε ότι αξιοποιώντας στελέχη του Διπλωματικού Σώματος ή των Ενόπλων Δυνάμεων, δημιουργώντας παρακράτος μέσα στο κράτος, θα καταφέρετε να δημιουργήσετε ρωγμή και αμφισβήτηση στην ηθική ακεραιότητα αυτής της Κυβέρνησης;» τόνισε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πρόταση Τσίπρα για προ ημερησίας στη Βουλή σχετικά με τα Paradise Papers

Ο κ. Τσίπρας καταλόγισε επίσης στον κ. Μητσοτάκη  ότι επιμένει στο θέμα της Σαουδικής Αραβίας για να αποπροσανατολίσει τη κοινή γνώμη από τις αποκαλύψεις σχετικά με τα Paradise Papers. Προανήγγειλε, μάλιστα, ότι ο ίδιος θα ζητήσει προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για τις offshore θυμίζοντας ότι ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης, υπερασπίστηκε την φοροδιαφυγή σε φορολογικούς παραδείσους. Κάλεσε, δε τον κ. Μητσοτάκη να δώσει απαντήσεις στη Βουλή για τη φοροδιαφυγή  και «τα 520 δισεκατομμύρια ευρώ που έφυγαν έξω από τη χώρα αφορολόγητα και οδηγηθήκαμε στην κρίση».

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποδέχθηκε την πρόταση του κ. Τσίπρα δηλώνοντας ανοικτός σε μια συζήτηση για την φοροδιαφυγή και τις offshore αλλά και για τη Siemens. Κάλεσε, όμως, τον πρωθυπουργό να εξηγήσει «γιατί έκλεισε το εργοστάσιο της Siemens  και απολύθηκαν 200 άνθρωποι» καθώς και «για τις σχέσεις του κ. Παππά με τον κ. Αρτεμίου τον βασιλιά των offshore» αλλά και για τις σχέσεις της Αυγής με offshore.

Μητσοτάκης: Εξεταστική για το σκάνδαλο “Τσίπρα – Καμμένου” στην επόμενη Βουλή

Ο Πρόεδρος της ΝΔ αντέτεινε ταυτόχρονα, στον κ. Τσίπρα ότι θα πρέπει να απολογηθεί για το «σκάνδαλο» όπως είπε της Διακρατικής Συμφωνίας με τη Σαουδική Αραβία.

Μάλιστα, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι με το να υπερασπίζεται τους χειρισμούς του υπουργού Άμυνας ουσιαστικά αποδεικνύει ότι αυτό, το οποίο αποκαλούσε η αντιπολίτευση «σκάνδαλο Καμμένου», είναι «σκάνδαλο Τσίπρα – Καμμένου». Ο κ. Μητσοτάκης κατήγγειλε, παράλληλα, ότι ο κ. Παπαδόπουλος ήταν «μεσάζοντας» χωρίς την έγκριση της Σαουδικής Αραβίας. Μάλιστα διερωτήθηκε γιατί η Σαουδικη Αραβία δεν κατέβαλε τα χρήματα για την αγορά του στρατιωτικού υλικού αφού όλα έγιναν νόμιμα όπως διατείνεται η κυβέρνηση. «Που είναι τα λεφτά; Αν πραγματικά ήταν νόμιμη αυτή η συμφωνία, που είναι τα λεφτά;  Δείξτε μου τα χρήματα. Που είναι τα 66 εκατομμύρια, τα οποία έπρεπε να πάρει το ελληνικό δημόσιο;» ρώτησε επίμονα.

Ο πρόεδρος της ΝΔ παρέπεμψε, όμως, το θέμα της διερεύνησης ενδεχόμενων ευθυνών στην επόμενη Βουλή. «Εκλογές θα γίνουν και θα αλλάξουν οι κοινοβουλευτικές ισορροπίες.  Και τότε, η υπόθεση αυτή θα διερευνηθεί όπως και άλλες μέχρι τελευταίας λεπτομέρειας. Και βέβαια τότε, όπως είμαι σίγουρος ότι γνωρίζετε, δεν θα υπάρχει περίπτωση παραγραφής ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών» είπε στον πρωθυπουργό.

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε επίσης επανειλημμένα τον πρωθυπουργό ότι έχει «ταυτιστεί» με τον κ. Καμμένο και διερωτήθηκε εάν ο υπουργός Άμυνας «εκβιάζει» τον πρωθυπουργό. «Τώρα που σας βλέπω μαζί το επιβεβαιώνω: ταιριάζετε . Με απλά λόγια το ήθος του ενός, ταίριαξε με το ύφος του άλλου.  Και κατέληξαν ο ένας όμηρος του άλλου» είπε ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στους δύο πολιτικούς του αντιπάλους.

Σύγκρουση Γεννηματά – Βούτση για τη διαρροή απόρρητων εγγράφων

Σκληρή επίθεση στον κ. Καμμένο εξαπέλυσε και η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά η οποία κατηγόρησε τον υπουργό Άμυνας ότι επιχείρησε να εξαπατήσει την Βουλή για τη Διακρατική Συμφωνία. Μίλησε και εκείνη για «σκανδαλώδη υπόθεση» καταγγέλλοντας την ύπαρξη μεσάζοντα.

Η κυρία Γεννηματά ήρθε, όμως, και σε έντονη αντιπαράθεση με τον Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, όταν επιχείρησε και εκείνη (όπως είχε κάνει την προηγούμενη εβδομάδα ο Ανδρέας Λοβέρδος) να καταθέσει στη Βουλή απόρρητα έγγραφα του ΚΥΣΕΑ και του Έλληνα πρέσβη στη Σαουδική Αραβία. Ο Πρόεδρος της Βουλής δεν παρέλαβε επισήμως τα έγγραφα επικαλούμενος την κείμενη νομοθεσία και τα προώθησε στην Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης. Μάλιστα καταλόγισε απόπειρα «μεθόδευσης» και «διαρροής» απορρήτων εγγράφων στην κυρία Γεννηματά.

Η κυρία Γεννηματά επέμεινε, όμως, και στο πλαίσιο κοινής απόφασης με τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη, έδωσε στη δημοσιότητα τα απόρρητα έγγραφα. Υποστήριξε, μάλιστα, ότι οι βουλευτές έχουν δικαιώμα να ενημερωθούν για την υπόθεση. «Κάθε απόπειρα να μην ενημερωθούν τα μέλη της ελληνικής Βουλής για μια σκανδαλώδη και επικίνδυνη υπόθεση στοχεύει στη συγκάλυψη ευθυνών, που είναι ανοικτό ζήτημα το πόσο ψηλά φθάνουν» τόνισαν σε κοινή δήλωσή τους η κυρία Γεννηματά και ο κ. Θεοδωράκης.

Καμμένος: Παραμύθι ψεύδους, κατασυκοφάντησης, λασπολογίας

Στην αντίπερα όχθη ο Πάνος Καμμένος χαρακτήρισε «παραμύθια» τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για μεσάζοντες και μίζες. Κατάθεσε, μάλιστα, πληθώρα επίσημων εγγράφων που δείχνουν ότι ο Β. Παπαδόπουλος ήταν επίσημος εκπρόσωπος της Σαουδικής Αραβίας. Απαντώντας δε στο ερώτημα της ΝΔ «από που γνωρίζει τον κ. Παπαδόπουλο» ο κ. Καμμένος ανέφερε ότι τον γνωρίζει από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Υποστήριξε, μάλιστα, ότι το 1991 ο κ. Παπαδόπουλος μετείχε σε κυβερνητική αποστολή της ΝΔ στη Ρωσία και εισέπραξε μάλιστα  67 εκατομμύρια. Κατήγγειλε, επίσης, ότι επί των ημερών της κυρίας Γεννηματά το υπουργείο Άμυνας είχε συνεργασία με την εταιρεία του κ. Παπαδόπουλου. Επίσης εξαπέλυσε επίθεση στον Άδωνι Γεωργιάδη χαρακτηρίζοντάς τον «πωλητή βιβλίων των ναζί και γιλέκων» και στον Ανδρέα Λοβέρδο κατηγορώντας τον ότι «βγάζει μεροκάματα στα πρωτοσέλιδα και τις τηλεοράσεις» για την υπόθεση της Σαουδικής Αραβίας.

Η κυρία Γεννηματά διέψευσε, όμως τους ισχυρισμούς του κ. Καμμένου χαρακτηρίζοντάς τον «συκοφάντη, ψεύτη και λασπολόγο». « Καμία αγοραπωλησία υλικού με την IGG δεν έγινε επί ημερών μου και θα έπρεπε, αν δεν ήταν σε πανικό, να γνώριζε επίσης ότι ως Αναπληρώτρια Υπουργός δεν είχα καμία μα καμία αρμοδιότητα και εμπλοκή στα εξοπλιστικά προγράμματα» είπε η επικεφαλής της ΔΗ.ΣΥ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα