Γιατί ανησυχεί ο Κώστας Καραμανλής και γιατί συνιστά στον Αλέξη Τσίπρα να μην καθυστερεί

Γιατί ανησυχεί ο Κώστας Καραμανλής και γιατί συνιστά στον Αλέξη Τσίπρα να μην καθυστερεί
ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΟΗΕ ΜΠΑΝ ΚΙ-ΜΟΥΝ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΗΣ ΓΕΡΟΥΣΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ. (PHASMA / ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ) Phasma

Ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης και εκφράζει σε συνομιλητές του την άποψη ότι η κυβέρνηση πρέπει να επισπεύσει για να κλείσει συμφωνία, διότι ο χρόνος λειτουργεί αρνητικά

Την ανησυχία του για την καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις δεν κρύβει στους συνομιλητές του ο Κώστας Καραμανλής.

Ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις και εκφράζει την άποψη ότι η κυβέρνηση πρέπει να επισπεύσει, καθώς ο χρόνος λειτουργεί αρνητικά. Και αυτό καθώς θεωρεί ότι όσο στενεύουν τα περιθώρια και αυξάνεται η πίεση (οικονομική και πολιτική) από τους εταίρους, υπάρχει κίνδυνος να οδηγηθεί η χώρα σε μία συμφωνία λιγότερο θετική.

Εκτιμά επίσης ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει χάσει χρόνο, με την έννοια ότι εάν είχε κλείσει μία συμφωνία το Μάρτιο, δε θα ήταν αντιμέτωπος με τόσο ισχυρή οικονομική πίεση, καθώς τα διαθέσιμα εξαντλούνται και οι υποχρεώσεις του κράτους πιέζουν. Είναι εμφανής δε ο προβληματισμός του για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση διεξάγει τις διαπραγματεύσεις.

Από το γραφείο του κ.Καραμανλή στην Παναγή Κυριακού, περνούν καθημερινά όχι μόνο στελέχη της κεντροδεξιάς αλλά και παράγοντες της οικονομίας και της αγοράς με θεσμικό ρόλο. Οι τελευταίοι του ζωγραφίζουν με μελανά χρώματα την εικόνα, ενώ βουλευτές της Ν.Δ που παρατηρούν προσεκτικά το διεθνές παιχνίδι ανησυχούν ότι η διαπραγμάτευση θα κορυφωθεί με μία “έκρηξη” είτε αυτή αφορά περιορισμό στις τραπεζικές αναλήψεις είτε εσωτερική στάση πληρωμών.

Και ενώ ορισμένοι στο σαμαρικό πυρήνα αναμένουν μία τέτοια εξέλιξη για να δηλώσουν δικαιωμένοι, πολλοί βουλευτές της Ν.Δ φοβούνται ότι κανείς δε θα μπορεί να προβλέψει τι θα πυροδοτούσε ένα τέτοιο σενάριο.

Ο ίδιος ο κ.Καραμανλής χαρακτηρίζει πάντως αδιανόητο να μην υπάρξει συμφωνία, με ό,τι αυτό θα συνεπαγόταν, ενώ είναι σαφές ότι αποφεύγει να υιοθετήσει θεωρίες “αριστερής παρένθεσης” και όσον αφορά στα εσωκομματικά επίσης κρατά αποστάσεις: Δεν ενθαρρύνει, ούτε αποθαρρύνει κανένα από τα στελέχη που ασκούν κριτική, πολλά εκ των οποίων αναμένουν από εκείνον να αναλάβει να δρομολογήσει εσωκομματικές εξελίξεις.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα