Γιώργος Τσίπρας για ΣΥΡΙΖΑ: “Τα κόμματα που δεν αλλάζουν πεθαίνουν”

Γιώργος Τσίπρας για ΣΥΡΙΖΑ: “Τα κόμματα που δεν αλλάζουν πεθαίνουν”
Ο Γιώργος Τσίπρας, μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΡΙΖΑ και διευθυντής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Eurokinissi

Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο ακόμα νέου κόμματος ο διευθυντής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, μιλώντας στον Νews24/7 στους 88,6: “Δεν μπορώ να αποκλείσω τίποτα” δηλώνει. “Θα προτιμούσα να είχε ένα άλλο όνομα ο εξάδελφος” απαντά στο ερώτημα για το εάν το όνομά του αποτελεί για τον ίδιο “προσόν” ή “βαρίδι”. Τι λέει για την κόντρα Κοτζιά-Καμμένου, κρατώντας αποστάσεις από τον πρώην υπουργό Εξωτερικών.

“Τα κόμματα που δεν αλλάζουν πεθαίνουν” τονίζει με συνέντευξη-βόμβα στον Νews24/7 στους 88,6 και στον “Επισκέπτη της Κυριακής” και τον Βασίλη Σκουρή ο Γιώργος Τσίπρας, μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΡΙΖΑ και διευθυντής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού.

Ο Γ. Τσίπρας, μάλιστα, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και για ένα νέο κόμμα. “Δεν μπορώ να αποκλείσω τίποτα” δηλώνει χαρακτηριστικά.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η απάντηση που δίνει στο ερώτημα εάν το όνομα Τσίπρας  αποτελεί για τον ίδιο “προσόν” ή “βαρίδι”: “Θα προτιμούσα να έχει ένα άλλο όνομα ο εξάδελφος” υπογραμμίζει.

Ο Γ. Τσίπρας, μιλά για την οικονομική πολιτική στα Βαλκάνια και ειδικά στη Βόρεια Μακεδονία, για το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Κίνα, για το οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ, για τους ΑΝΕΛ και το Κίνημα Αλλαγής, ενώ κρατά αποστάσεις από τον Ν. Κοτζιά στη διαμάχη που έχει μαζί του ο Π. Καμμένος.

Μεταξύ άλλων, ο Γ. Τσίπρας αναφέρει στη συνέντευξή του:

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΑΛΛΑΓΩΝ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ: Τα κόμματα που δεν αλλάζουν πεθαίνουν ή μεταλλάσσονται  σε κάτι που δεν θέλαν. Έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν. Μ’ αυτή την έννοια και ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αλλάξει. Πρέπει πιο οργανικά, πολιτικά, να εκφράζει όλο τον κόσμο που τον στήριξε εκλογικά το 2015 σε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις και θα τον ξαναστηρίξει και τώρα. Υπάρχει μια καθυστέρηση στο τι ήταν το παλιό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ και του τι μπορεί να είναι σήμερα να εκφράσει και αυτό το βήμα, το όχημα της προοδευτικής συμμαχίας, του προοδευτικού μετώπου, είναι το όχημα που θα μας φτάσει ακριβώς σε έναν ΣΥΡΙΖΑ που θα ανταποκρίνεται σε κάτι τέτοιο.

ΓΙΑ ΤΟ ΕΑΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΕΝΙΑΙΟ ΚΟΜΜΑ Ο ΣΥΡΙΖΑ: Δεν μπορεί να αποκλείσω τίποτα για το μέλλον. Νομίζω οτιδήποτε είναι καλύτερο για την έκφραση αυτού του κόσμου, για τη συσπείρωση όσο γίνεται περισσότερων πολιτικών δυνάμεων σε ένα προοδευτικό πρόγραμμα που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία, που μετά και την έξοδο από τα Μνημόνια μπορούμε πια να εφαρμόσουμε, είναι αυτό που πρέπει να κάνουμε.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ ΚΟΤΖΙΑ-ΚΑΜΜΕΝΟΥ: Είναι μια αντιπαράθεση που ξεκίνησε από τον καιρό που και οι δυο ήταν υπουργοί της κυβέρνησης, δεν ήταν καλή η αντιπαράθεση που ξεκίνησε τότε και νομίζω ότι είχε και αρκετά προσωπικά στοιχεία, χωρίς να αναδεικνύει ζητήματα. Βεβαίως από μια στιγμή και μετά το βασικό με τον κ. Καμμένο ήταν το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, με βάση την οποία και αποχώρησε από την κυβέρνηση. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει ουσία σε αυτή την αντιπαράθεση, τουλάχιστον πολιτική ουσία που να αφορά τον ελληνικό λαό τουλάχιστον στο μεγάλο διακύβευμα που έχουμε σήμερα, τι μέλλει γενέσθαι δηλαδή στις επόμενες μάχες, τι μέλλει γενέσθαι στην οικονομία.

ΓΙΑ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ Ο κ. ΚΟΤΖΙΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΚΑΚΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ: Αν υπάρχουν στοιχεία τέτοια που μπορούν να πάνε στη δικαιοσύνη, καλό είναι να πάνε και προφανώς θα υπάρξει η όποια διερεύνηση είναι αναγκαίο να υπάρξει.

ΓΙΑ ΤΟ ΕΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΕΤΟΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ: Δεν το ξέρω. Έχουν βγει ορισμένα πράγματα στη δημοσιότητα, ερευνώνται, δεν ξέρω πού θα φτάσει.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΕΛ: Σήμερα πάνε σε μια πορεία προς τα δεξιά, πράγμα που δεν είναι καλό.

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΦΥΓΑΝ ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΟΙ ΑΝΕΛ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Το 2015 δεν υπήρχαν πολλές επιλογές που θα μπορούσαμε να εμπιστευτούμε. 7-8 βουλευτές του Ποταμιού πήγαν στη ΝΔ, όπως και ο εκπρόσωπος Τύπου του πήγαν στα ψηφοδέλτια της ΝΔ. Δεν μπορούσαμε δηλαδή να συμμαχήσουμε με κάποιον όπως το ΠΑΣΟΚ ή το Ποτάμι που ήταν μεγάλη η πιθανότητα να συμμαχήσει με την απέναντι πλευρά, τους θεσμούς τότε ή κάποιους συστημικούς παράγοντες. Οι ΑΝΕΛ δεν το έκαναν τότε. Και το σημερινό ΚΙΝΑΛ δεν ήταν ένας σύμμαχος που θα μπορούσες να τον εμπιστευτείς. Όλη του η πορεία, ως προς το πώς στέκονταν απέναντι στην κυβέρνηση, ήταν περίπου ίδια με αυτή της ΝΔ. Μετά και τη Συμφωνία των Πρεσπών έχουμε μια ταύτιση του ΚΙΝΑΛ με τη ΝΔ, ακόμα και ως προς τι θα γίνει και μετά τις εκλογές. Όλα αυτά δείχνουν γιατί ήταν αδύνατη μια κυβερνητική συνεργασία το 2015. Υπάρχουν στελέχη του ΚΙΝΑΛ που μεγάλο τους πρόβλημα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, η αριστερά, ακόμα και το προοδευτικό μέτωπο που προσπαθεί να οικοδομήσει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ απεναντίας κρατούν εξαιρετικές σχέσεις με όλο το σύστημα της ΝΔ και όσους γνώρισαν μέσω της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου. Είναι γνωστά τα ονόματα: Μερικά μπορεί να έχουν και προβλήματα με τη Δικαιοσύνη, με πιο γνωστό όνομα ο κ. Βενιζέλος. Ή ο κ. Σημίτης που μόλις πριν ένα χρόνο είχε πει ακόμα και αν βγούμε από τα Μνημόνια τα επιτόκια θα είναι απαγορευτικά- καμία σχέση δηλαδή με την πραγματικότητα όπως φαίνεται σήμερα- υποστήριζε την ύπαρξη πιστοληπτικής γραμμής στήριξης κοκ.

ΓΙΑ ΤΟ ΕΑΝ Η ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΗΤΑΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ: Είναι δυο διαφορετικές περίοδοι που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην πολύ μεγάλη κρίση που μπήκε η χώρα μας μετά. Και οι δυο περίοδοι έχουν πολύ μεγάλο μερίδιο ευθύνης για το τι ακολούθησε μετά το 2008. Εάν μιλήσουμε για τη γιγάντωση της διαφθοράς, την έλλειψη σχεδιασμού, θα πρέπει να μιλήσουμε κυρίως για την περίοδο Σημίτη, εάν μιλήσουμε για την ανέμελη δημοσιονομική πολιτική και χαλάρωση που μας μας οδήγησε άμεσα στα μεγάλα ελλείμματα και στο χρέος αργότερα, θα μιλήσουμε κυρίως για την περίοδο Καραμανλή. Η έλλειψη, πάντως, στρατηγικού σχεδιασμού αφορά και τους δυο.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΗΣ ΝΔ: Για το ποιος είναι ο πραγματικός αρχηγός ανοίγει μια μεγάλη συζήτηση, είτε αφορά επιχειρηματικά συμφέροντα και όλοι κατανοούν ποιον εννοώ, είτε αφορά μια πτέρυγα της ΝΔ που είχε κυβερνήσει ένα προηγούμενο διάστημα και φάνηκε πόσο μπορεί να επηρεάζει τον κ. Μητσοτάκη όπως φάνηκε καθαρά στη Συμφωνία των Πρεσπών και εννοώ τον κ. Σαμαρά.

ΓΙΑ ΤΟ ΕΑΝ ΕΙΝΑΙ ¨ΠΡΟΣΟΝ” Ή “ΒΑΡΙΔΙ” ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΟ ΟΝΜΑ “ΤΣΙΠΡΑΣ” ΚΑΙ ΤΟ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΥΓΓΕΝΗΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ: Όταν ο Αλέξης Τσίπρας είχε κατεβεί για υποψήφιος Δήμαρχος Αθήνας είχα αναρωτηθεί τότε εάν αυτό είναι καλό ή κακό για μένα. Αρκετά χρόνια μετά, είναι πλέον πάνω από μια δεκαετία, θα σας έλεγα ότι θα προτιμούσα να είχε ένα …όνομα ο εξάδελφος.

ΓΙΑ ΤΟ ΕΑΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΣΤΙΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ: Έχω εκφράσει την επιθυμία μου για την Δυτική Αττική.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα