Η απόφαση Ερντογάν για σύγκρουση και η συνάρτηση με τις σχέσεις της ΕΕ

Η απόφαση Ερντογάν για σύγκρουση και η συνάρτηση με τις σχέσεις της ΕΕ
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν AP

Κομβικό σημείο η νέα τελωνειακή ένωση της Άγκυρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το συνολικό κόστος της οποίας υπολογίζεται ότι μπορεί να ξεπεράσει τα 60 δισεκατομμύρια ευρώ, για μια οικονομία που εξακολουθεί να βρίσκεται σε μεγάλη κρίση

Μόνο αφελείς θα μπορούσαν να πιστέψουν πως ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κλιμακώνει την ένταση με τη χώρα μας και στο τέλος δεν θα πράξει τίποτα-ήδη, οι πλέον υποψιασμένοι θεωρούν πως πολύ δύσκολα δεν θα στείλει πλοίο για έρευνες σε σημείο που καλύπτει η (παράνομη) συμφωνία της Άγκυρας με τη Λιβύη.

Μόνο αφελείς, επίσης, θα μπορούσαν να υποστηρίζουν ότι θα προχωρήσει οπωσδήποτε σε ένα “θερμό επεισόδιο” ή, πολύ περισσότερο για σύγκρουση, στο Αιγαίο. Όχι μόνο γιατί ακόμα και αν κάτι τέτοιο είναι η επιδίωξή του η ελληνική διπλωματία θα έπρεπε να κάνει τα πάντα για να το αποτρέψει. Αλλά και γιατί δεν είναι καθόλου βέβαιον ότι ο “Σουλτάνος” είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε μία σύγκρουση με την Ελλάδα -ασχέτως εάν η αύξηση της έντασης που εφαρμόζει μπορεί να προκαλέσει ακόμα και ακουσίως ένα «θερμό επεισόδιο».

Ο Ταγίπ Ερντογάν θα ζυγίσει πολύ-και καλά- τα υπέρ και τα κατά ενός “θερμού επεισοδίου” και πολύ περισσότερο μιας σύγκρουσης.

Πολύ περισσότερο καθώς γνωρίζει άριστα ότι στην παρούσα φάση υπάρχουν ηγέτες στην γηραιά ήπειρο, όπως ο Εμανουέλ Μακρόν, που αφορμή ψάχνουν να διακόψουν κάθε σχέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Άγκυρα. Επιπλέον, ούτε η Ουάσιγκτον θα είναι ευτυχής από μια τέτοια εξέλιξη, που θα προκαλέσει νέο ρήγμα στο εσωτερικό του ΝΑΤΟ (αλήθεια ποιος πλέον πιστεύει ότι η Βορειοατλαντική Συμμαχία μπορεί να εγγυηθεί τα ελληνικά σύνορα με το περιβόητο άρθρο 5 του Καταστατικού της;) σε μια πολύ ευαίσθητη περιοχή και σε μια πολύ κρίσιμη εποχή.

Υπάρχει όμως και κάτι ακόμα. Παρότι ουδείς μιλά πλέον για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, κάτι που αποτέλεσε τη βασική στρατηγική της χώρας μας για την αντιμετώπιση του τουρκικού κινδύνου επί μια εικοσαετία, το όπλο των οικονομικών σχέσεων της Άγκυρας με την Ευρώπη είναι πολύ ισχυρό. Η νέα τελωνειακή ένωση, για παράδειγμα, υπολογίζεται ότι περιλαμβάνει ένα ποσό που θα μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολό του και τα 60 δισεκατομμύρια ευρώ, ενός ποσού, δηλαδή, ιδιαίτερα αναγκαίο για την τουρκική οικονομία που καρκινοβατεί.

Αν η ηγεσία της Άγκυρας προχωρήσει σε σύγκρουση με τη χώρα μας, η νέα τελωνειακή ένωση δεν θα υπάρχει στο τραπέζι. Σύμφωνα, μάλιστα, με ορισμένες πληροφορίες αυτό έχει διαμηνυθεί στον Ταγίπ Ερντογάν. Ούτως ή άλλως, πάντως, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν εισέλθει σε μια ιδιαίτερα δύσκολη τροχιά και ουδείς μπορεί στην παρούσα φάση να αποκλείσει καμία εξέλιξη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα