Η εκλογολογία “απειλεί” τα προαπαιτούμενα

H κυβέρνηση επισήμως κλείνει τη συζήτηση περί πρόωρων εκλογών και για την επόμενη ημέρα με τα σενάρια κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού, ρίχνοντας αυτή τη στιγμή όλο το βάρος στην πρώτη μάχη του καλοκαιριού, τη μικρή ΔΕΗ
- 01 Ιουλίου 2014 11:49
Αποφασισμένη η κυβέρνηση να κερδίσει την πρώτη μάχη της μικρής ΔΕΗ, η οποία θα δώσει τον τόνο και για τα επόμενα μέτωπα. Ανοιχτό αφήνουν Μαξίμου και Ν.Δ το ενδεχόμενο επίταξης σε περίπτωση απεργίας
Της Βίκυς Σαμαρά
Το προεκλογικό κλίμα δεν δημιουργεί τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις για την ψήφιση των προαπαιτούμενων του καλοκαιριού, καθώς οι βουλευτές που βλέπουν εκλογές και γνωρίζουν πως κινδυνεύουν να μείνουν εκτός Βουλής αποτελούν “ωρολογιακές βόμβες”.
Για το λόγο αυτό η κυβέρνηση επισήμως κλείνει τη συζήτηση περί πρόωρων εκλογών και για την επόμενη ημέρα με τα σενάρια κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού, ρίχνοντας αυτή τη στιγμή όλο το βάρος στην πρώτη μάχη του καλοκαιριού, τη μικρή ΔΕΗ, η οποία θα δώσει τον τόνο και για τα επόμενα μέτωπα, με ελιγμούς:
Από τη μία το “μασάζ” στους βουλευτές της πλειοψηφίας (με αόριστες υποσχέσεις για βελτιώσεις μέχρι και την τελευταία στιγμή κυρίως για την αντιμετώπιση των συνεπειών της αποκρατικοποίησης σε τοπικές κοινωνίες). Από την άλλη οι απειλές για επιστράτευση σε περίπτωση που οι συνδικαλιστές κατεβάσουν τους διακόπτες το βράδυ της Τετάρτης (ο γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας Ανδρέας Παπαμιμίκος είπε σήμερα το πρωί ευθέως στο ΣΚΑΪ “ναι” στην επίταξη εάν χρειαστεί η κυβέρνηση να φτάσει μέχρι τέλους) και η ανάδειξη των συνεπειών ενός black out στον τουρισμό.
Στην περίπτωση της μικρής ΔΕΗ, που θα ψηφιστεί στο δεύτερο θερινο τμήμα της Βουλής δηλαδή μετά τις 22 Ιουλίου, το ενδιαφέρον στρέφεται κυρίως στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, καθώς στο γαλάζιο παρασκήνιο ανησυχούν ότι εάν υπάρχουν συνάδελφοι τους έτοιμοι να “αυτομολήσουν” προς το ΣΥΡΙΖΑ βλέποντας πως έτσι θα είχαν καλύτερες πιθανότητες επανεκλογής, αυτή θα ήταν ιδανική ευκαιρία. Όταν όμως έρθει η ώρα του νομοσχεδίου για τον αιγιαλό και τις παραλίες, πιθανότατα στο τρίτο θερινό τμήμα, ζήτημα θα υπάρχει στο εσωτερικό της Ν.Δ. Εκτός εάν υπάρξουν ριζικές αλλαγές στο κείμενο που προεκλογικά είχε δοθεί προς διαβούλευση και είχε παγώσει λόγω των αντιδράσεων πολιτών και βουλευτών όλων των φυλών της Ν.Δ.
Το εκλογικό άγχος των βουλευτών όμως τροφοδοτεί η ίδια η κυβέρνηση. Κινήσεις όπως η συμφωνία κατά τη χθεσινή συνάντηση Αντώνη Σαμαρά- Ευάγγελου Βενιζέλου για διαπραγμάτευση με την τρόικα για ρύθμιση των οφειλών ασφαλισμένων και επιχειρήσεων προς τα ταμεία με πιο ευνοϊκούς όρους (100 δόσεις) και η συζήτηση για μέτρα στήριξης των απολυμένων δημοσίων υπαλλήλων, απλώς ενισχύουν την αίσθηση των βουλευτών ότι οι κάλπες μπορεί να μην απέχουν παρά μερικούς μήνες. Προκαλούν επίσης νέο εκνευρισμό στο Μαξίμου, που αναγκάζεται κάθε τόσο να ακολουθεί σε επίδειξη φιλολαϊκού προσήμου τον κυβερνητικό εταίρο, γεγονός που επιβεβαιώνει πως η προεκλογική τροχιά στην οποία ατύπως έχει μπει η χώρα από το βράδυ των ευρωεκλογών θα δοκιμάσει τις αντοχές του κυβερνητικού συνασπισμού.