Hellas Sat 3: Το μήνυμα Παππά για την εκτόξευση

Hellas Sat 3: Το μήνυμα Παππά για την εκτόξευση

"Είναι μεγάλο βήμα για τη χώρα μας η οποία επιστρέφει στην επιστήμη του διαστήματος" δήλωσε ο Νίκος Παππάς από το κέντρο της εκτόξευσης του ελληνικού δορυφόρου στην γαλλική Γουιάνα

Ο υπουργός ΨΠΤΕ Νικος Παππάς στη πρώτη του δήλωση, στην αγγλική, από το κέντρο της εκτόξευσης του ελληνικού δορυφόρου στην γαλλική Γουιάνα ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν στην ολοκλήρωση αυτού του έργου.

«Θέλω να ευχαριστήσω το προσωπικό του υπουργείου μας Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης και τον γγ Βασίλειο Μαγκλάρα γιατί αυτά τα άτομα έχουν δουλέψει πολύ σκληρά ώστε να μπορέσουμε να βρεθούμε εδώ σήμερα και να γιορτάσουμε το γεγονός ότι έχουμε κάνει άλλο ένα μικρό βήμα για την ανθρωπότητα.

Είμαι πολύ περήφανος γιατί ήμουν παρών στο πρόγραμμα αυτό και θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω το προσωπικό των ξένων εταιριών που συνέβαλαν στην εκτόξευση.

Ο δορυφόρος, όπως ξέρετε, θα κάνει χρήση του ελληνικού τροχιακού διαδρόμου και αυτό μας κάνει ιδιαίτερα περήφανους. Είναι μεγάλο βήμα για τη χώρα μας γιατί η χώρα μας επιστρέφει στην επιστήμη του διαστήματος.

Και επιστρέφει με δύο τρόπους: Ο πρώτος αφορά την εκτόξευση του HellasSat και ο δεύτερος το γεγονός ότι θα εγκαινιάσουμε και θα ξεκινήσουμε την Ελληνική Υπηρεσία Διαστήματος το επόμενο δίμηνο.

Άρα, θα ήθελα ξανά να ευχαριστήσω τους πάντες που εργάστηκαν στο έργο αυτό και ως πολιτικός θα ήθελα να λάβω την ευκαιρία να αναφέρω ότι μαζί, με τις προσπάθειες των επιστημόνων, πρέπει να δουλέψουμε μαζί ώστε να εξηγήσουμε στον κόσμο πόσο σημαντική είναι η έρευνα για το διάστημα και οι συγκεκριμένες πηγές σε τέτοιου είδους δραστηριότητες για την ανθρωπότητα, και πόσο σημαντικά είναι αυτά τα πράγματα καθώς και πόσο μπορούν να βελτιώσουν τη ζωή των πολιτών.

Σ’ αυτό θα έχουμε εκπληρώσει την υποχρέωσή μας να βελτιώσουμε τη ζωή των ανθρώπων. Αυτός, εξάλλου, δεν είναι και ο σκοπός μας; Σας ευχαριστώ πολύ».

Τα στοιχεία του δορυφόρου:

-Ο νέος δορυφόρος, έχει το μέγεθος ενός μικρού λεωφορείου

-Κατασκευάσθηκε στη Γαλλία από τη γαλλo-ιταλική κοινοπραξία Thales Alenia Space, με αναμενόμενη διάρκεια ζωής 16,5 έτη, μήκος 7,5 μέτρα και βάρος 5,8 τόνων.

-Είναι τοποθετημένος σε  ειδικό κουβούκλιο και στην κορυφή ενός από τους ισχυρότερους πυραύλους εκτόξευσης, του ευρωπαϊκού πύραυλου Arianne 5.

-Προγραμματίζεται να σταθεροποιηθεί στην τροχιακή θέση 39 μοίρες ανατολικά, όπου τα δικαιώματα σε συχνότητες ανήκουν σε Ελλάδα και Κύπρο.

-Στην αντίθετη πλευρά του δορυφόρου, οι θερμοκρασίες είναι της τάξης των  -75 βαθμών Κελσίου.

-Ο δορυφόρος έχει δημιουργηθεί από κοινού με τον οργανισμό Immarsat (δορυφορική τηλεφωνία) που έχει έδρα το Λονδίνο, ο έλεγχος  όμως θα γίνεται από το κέντρο της Hellas Sat στο Κορωπί και στην Κακορατζιά μεταξύ Λάρνακας-Λεμεσού

-Συνολικά, η κατασκευή και εκτόξευση του Hellas Sat 3 αλλά και του Hellas Sat 4 που κατασκευάζεται στο Ντένβερ των ΗΠΑ, αποτελεί επένδυση πολύ μεγαλύτερη των 300 εκατ. ευρώ.

-Με τους 47 αναμεταδότες του, ο δορυφόρος θα δώσει νέες δυνατότητες στον οργανισμό Inmarsat για την παροχή κινητών τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και πρόσβασης στο διαδίκτυο στους επιβάτες των αεροσκαφών, στον εναέριο χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

-Η Hellas-Sat  με έδρα την Κύπρο,  αποτελεί πλέον θυγατρική της αραβικής Arabsat. Ο δορυφόρος θα είναι συμπληρωματικός και του επίγειου δικτύου Immarsat.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα