Η συμφωνία του Eurogroup στο υπουργικό

Αγώνας δρόμου για την κυβέρνηση, ώστε να ψηφιστούν οι νόμοι που προβλέπει η νέα δανειακή σύμβαση. Στη Βουλή το PSI
- 21 Φεβρουαρίου 2012 19:13
Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 21.00 το βράδυ της Τρίτης το Υπουργικό Συμβούλιο στο οποίο συζητήθηκε η ιστορική συμφωνία για τη νέα δανειακή σύμβαση προς την Ελλάδα, την οποία ενέκρινε τα ξημερώματα το Eurogroup.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης αποφασίστηκε, με πράξη του υπουργικού συμβουλίου και τη διαδικασία του κατεπείγοντος, να ψηφιστεί την Πέμπτη η δημόσια πρόσκληση για το PSI, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η ρήτρα συλλογικής ευθύνης (CACS).
Σε αυτό περιλαμβάνονται οι ρήτρες συλλογικής δράσης (CACs), οι οποίες θα αναφέρουν ότι το 66% των ομολογιούχων μπορούν να δεσμεύουν το υπόλοιπο ποσοστό στη βάση της συμφωνίας. Οι οίκοι αξιολόγησης έχουν δηλώσει ότι η εισαγωγή CACs θα επιφέρει αξιολόγηση χρεοστασίου.
Την Παρασκευή αναμένεται η δημόσια πρόταση για το PSI και η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 12 Μαΐου.
Όλα τα νομοσχέδια θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου, ώστε όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, η Ελλάδα να πάει έχοντας τις απαραίτητες εγγυήσεις για τη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου.
Αισιόδοξος ο Παπαδήμος
“Η συμφωνία και οι αποφάσεις του Eurogroup είναι «μεγάλο βήμα», καθοριστικής σημασίας για το μέλλον της χώρας”, τόνισε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος ξεκινώντας την ενημέρωση των μελών του υπουργικού συμβουλίου και πρόσθεσε ότι “η έγκριση του οικονομικού προγράμματος και η συμφωνία του PSI ήταν ο κύριος στόχος της οικονομικής πολιτικής και γι’ αυτό έγινε πολλή δουλειά”.
Εξέφρασε μάλιστα την αισιοδοξία του πως “εάν εφαρμοσθεί αποτελεσματικά το πρόγραμμα, το 2013 θα ξεπεραστούν τα προβλήματα και θα αρχίσει σταδιακά η ανάπτυξη”.
Ο κ. Παπαδήμος επεσήμανε ότι “πολλοί προέβλεπαν εμπλοκή και αποτυχία, αλλά ευτυχώς δεν επιβεβαιώθηκαν” ενώ προέβλεψε ότι με τις αποφάσεις που ελήφθησαν θα ενισχυθεί η εμπιστοσύνη προς τη χώρα.
Ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στους υπουργούς, τόνισε ότι μέχρι το τέλος Μαρτίου θα πρέπει να γίνουν πολλά και να επιτευχθούν οι άμεσοι στόχοι, χωρίς καθυστερήσεις.
Ο πρωθυπουργός εξήγησε ακόμη ότι η μείωση του χρέους από 129% που προβλέπουν οι σχετικές εκθέσεις το 2020, θα μειωθεί τελικά στο 120,5%, με συμβολή κατά 4,6% από το δημόσιο τομέα των κρατών-μελών και 3,7% από τον ιδιωτικό τομέα.