Η ΝΔ αναζητά αχτίδες φωτός στις δημοσκοπήσεις
Διαβάζεται σε 4'
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο ερμηνεύουν τα τελευταία γκάλοπ ως πρώτες ενδείξεις ανάκαμψης μετά τα μέτρα για ενοικιαστές- συνταξιούχους και επιμένουν σε στρατηγική με ορίζοντα το 2027 απορρίπτοντας σενάρια πρόωρων εκλογών.
- 02 Μαΐου 2025 06:41
Σημάδια αλλαγής πολιτικού κλίματος θέλουν να βλέπουν στη Νέα Δημοκρατία μετά τα μέτρα για ενοικιαστές και συνταξιούχους.
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει ξεκινήσει άλλωστε από την τελευταία συνεδρίαση της γαλάζιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας μία επιχείρηση τόνωσης του ηθικού των στελεχών της ΝΔ για να ξορκίσει την ηττοπάθεια. Και στο κυβερνητικό στρατόπεδο ερμήνευσαν τις τελευταίες δημοσκοπήσεις ως πρώτες ενδείξεις ανάκαμψης.
Η δημοσκοπική υποδοχή των μέτρων για ενοικιαστές και συνταξιούχους ήταν βέβαια στην πραγματικότητα μάλλον επιφυλακτική και χλιαρή. Ενδεικτικό είναι ότι σύμφωνα με την έρευνα της Pulse το 80% θεωρεί ότι τα μέτρα αυτά δεν αρκούν. Ενώ το 82% θεωρεί απαραίτητο ένα πακέτο μέτρων για τη στήριξη της μεσαίας τάξης, το οποίο η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι θα έρθει στη ΔΕΘ.
“Όπως έχουμε πει κατ’ επανάληψη τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων είναι μια φωτογραφία της στιγμής και όχι κάτι που πρέπει να θεωρείται δεδομένο” λένε κυβερνητικά στελέχη, αλλά προσθέτουν: “Ωστόσο τα στοιχεία τους αποτυπώνουν τις αλλαγές, ειδικά σε περιόδους ρευστότητας.”
Οι ίδιες πηγές συνεπώς εκτιμούν ότι με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις “επιβεβαιώνεται η ανάκαμψη της ΝΔ και το γεγονός ότι οι πολίτες ακούν τον πολιτικό μας λόγο και περιμένουν από την κυβέρνηση απτά αποτελέσματα και για αυτό τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν για τα ενοίκια και τους συνταξιούχους χαρακτηρίζονται προς τη σωστή κατεύθυνση.”
Υποστηρίζουν επίσης ότι: “Όσοι μιλούσαν στην αντιπολίτευση για δήθεν απονομιμοποιημένη κυβέρνηση αποδεικνύονται ότι είναι οι ίδιοι απονομιμοποιημένοι, με σαφή αδυναμία να ασκήσουν προγραμματικό λόγο.”
Εξάλλου αν και η ΝΔ στην εκτίμηση ψήφου δεν ξεπερνά το κρίσιμο ψυχολογικό όριο του 30% και -το κυριότερο- στην πρόθεση ψήφου είναι μόλις στο 24%, κάτω από το όριο του 25% για το μπόνους των 20 εδρών, στο κυβερνητικό στρατόπεδο αντλούν κουράγιο από την εικόνα στο χώρο της αντιπολίτευσης.
“Έχουμε μπροστά μας δύο χρόνια”
“Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, δυστυχώς συνεχίζουν την παράδοση, από το 2019, την οποία ξεκίνησε ο κ. Τσίπρας και συνεχίζουν τόσο ο κ. Φάμελλος όσο και ο κ. Ανδρουλάκης: Ενώ είναι στην αντιπολίτευση και παρουσιάζουν μια χώρα υπό διάλυση, να πέφτουν συνέχεια εκείνοι ως αντιπολίτευση” έλεγαν κυβερνητικά στελέχη και προσέθεταν:
“Ας προβληματιστούν οι ίδιοι αν θέλουν, δική τους δουλειά είναι. Εμείς θα σκύψουμε το κεφάλι, θα διορθώσουμε τα λάθη που έχουμε κάνει, θα προβάλλουμε αυτά τα οποία είναι σημαντικά που έχουμε πετύχει τα τελευταία χρόνια.”
Οι ίδιες πηγές δήλωναν: “Έχουμε μπροστά μας δύο χρόνια για να κάνουμε ακόμα περισσότερα για τα μικρά και τα μεγάλα θέματα που απασχολούν τους πολίτες, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τον οποίο συνεχίζουν να εμπιστεύονται οι πολίτες, θα συνεχίσει τις τακτικές περιοδείες του ανά την Ελλάδα και στο επόμενο διάστημα.”
Το Μαξίμου διαψεύδει άλλωστε κατηγορηματικά τα σενάρια πρόωρων εκλογών. Και η αλήθεια είναι πως με τη σημερινή δημοσκοπική εικόνα ο πρωθυπουργός δεν έχει κανένα λόγο να προκηρύξει πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο όπως θεωρούν ή προσδοκούν ορισμένοι στην αντιπολίτευση.
Ενώ γενικότερα η στρατηγική της κυβέρνησης έχει ορίζοντα το 2027 με το σκεπτικό ότι τα μέτρα που ελήφθησαν τώρα και όσα ανακοινωθούν στη ΔΕΘ για το 2026 θα πρέπει πρώτα να φανούν στην τσέπη των πολιτών για να έχουν κάποιο πολιτικό αποτέλεσμα. Υπό αυτή την έννοια στο γαλάζιο στρατόπεδο θεωρούν λογικό η ΝΔ να μην έχει “εκτοξευθεί” μετά την ανακοίνωση δύο νέων μέτρων.
Ένα εντυπωσιακό στοιχείο των δημοσκοπήσεων πάντως είναι ότι ενώ διαχρονικά οι πολίτες, ανεξαρτήτως του τι ψηφίζουν, δεν είναι υπέρ των πρόωρων εκλογών, πλέον η κοινή γνώμη φαίνεται μοιρασμένη στο συγκεκριμένο ζήτημα. Αλλά οι πολίτες που ζητούν πρόωρες εκλογές κατά κύριο λόγο ψηφίζουν κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ όσοι θέλουν η κυβέρνηση να εξαντλήσει την τετραετία προέρχονται κυρίως από το χώρο της δεξιάς και κεντροδεξιάς.