Reuters: Η Βουλή ενέκρινε την αγορά πυραυλικών συστημάτων από το Ισραήλ
Διαβάζεται σε 2'
Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, η Βουλή έδωσε το “πράσινο φως” για την προμήθεια πυραυλικών συστημάτων από το Ισραήλ.
- 05 Δεκεμβρίου 2025 14:39
Το ελληνικό κοινοβούλιο ενέκρινε αργά την Πέμπτη την προμήθεια 36 εκτοξευτών πυραυλικού πυροβολικού PULS από το Ισραήλ, έναντι περίπου 650 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες Reuters.
Η Κυβέρνηση έχει αναφέρει ότι θα δαπανήσει περίπου 28 δισ. ευρώ έως το 2036 για τον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεών της.
«Σε κλειστή συνεδρίαση, η επιτροπή άμυνας της Βουλής ενέκρινε την προμήθεια των PULS», δήλωσε στο Reuters ανώτερος αξιωματούχος με γνώση του ζητήματος.
Δεύτερος αξιωματούχος επιβεβαίωσε την έγκριση από το κοινοβούλιο, προσθέτοντας ότι το κόστος θα κυμανθεί από 650 έως 700 εκατ. ευρώ. Το Reuters είχε μεταδώσει τον Νοέμβριο ότι η Ελλάδα βρισκόταν σε συνομιλίες με το Ισραήλ για τα συστήματα.
Η Ελλάδα βρίσκεται επίσης σε συζητήσεις με το Ισραήλ για την ανάπτυξη ενός αντι-αεροπορικού και αντι-πυραυλικού «θόλου» ύψους 3 δισ. ευρώ.
Το σύστημα PULS, που κατασκευάζεται από την ισραηλινή Elbit, έχει εμβέλεια έως 300 χλμ.. και «θα συμβάλει στην προστασία των βορειοανατολικών συνόρων της Ελλάδας με την Τουρκία και των ελληνικών νησιών στο Αιγαίο», αναφέρει χαρακτηριστικά το Reuters.
Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης την κατασκευή εξαρτημάτων στην Ελλάδα.