Η Ζορμπά πετά το μπαλάκι στον Τσακαλώτο

Η Ζορμπά πετά το μπαλάκι στον Τσακαλώτο
Η υπουργός Πολιτισμού, Μυρσίνη Ζορμπά Eurokinissi

Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού έστειλε στο υπουργείο Οικονομικών τον κατάλογο των ακινήτων που ζητά να εξαιρεθούν από τη μεταβίβαση στην ΕΤΑΔ και το Υπερταμείο.

Αυτό που έπρεπε να είχε γίνει προτού καταλήξουν 10.119 τυφλά ΚΑΕΚ (Κωδικός Αριθμός Εθνικού Κτηματολογίου) στην «Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε.» -Υπερταμείο, ανάμεσά τους και η Κνωσσός, η Βεργίνα ( Βασιλικοί Τάφοι των Αιγών) , ο προϊστορικός οικισμός στο Ακρωτήρι Θήρας και ο Λευκός Πύργος, προκαλώντας αντιδράσεις και προσφυγές στο ΣτΕ (από το Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων και δημάρχους), η ταυτοποίηση, δηλαδή, των Κωδικών ακινήτων που περάσαν με διαδικασίες fast track στο Υπερταμείο, με απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής και του Υπουργού Οικονομικών, ολοκληρώθηκε εκ των υστέρων από το ΥΠΠΟΑ. Ένας ακόμη παραλογισμός στο στίβο της πολιτικής πράξης, αλλά τουλάχιστον την ύστατη ώρα μπορεί να διασωθεί ο διασυρμός της κυβέρνησης και η πολιτιστική κληρονομιά της χώρας.

Σύμφωνα με ανακοίνωσή του Υπουργείου Πολιτισμού έχει:

“ήδη διαβιβαστεί στον Υπουργό Οικονομικών (αποφεύγεται να κατονομαστεί χρονικά το πότε) ο σχετικός κατάλογος των υπαγόμενων στις εξαιρέσεις του άρ. 196 του Ν. 4389/2016.

Ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε επί των υποβληθέντων από τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας περιγραφικών και γεωχωρικών στοιχείων των παραπάνω, κατόπιν σχετικού αιτήματος του υπουργείου. Η διενέργεια του ελέγχου υλοποιήθηκε υπεύθυνα και συστηματικά σε ελάχιστο χρόνο από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου, εξάγοντας πλήρη στοιχεία για την ταυτοποίηση υπαγόμενων ακινήτων σε καθεστώς εξαίρεσης από τη μεταβίβαση της κυριότητας, της νομής και της διαχείρισης”, σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Το ερώτημα είναι ένα: γιατί η εργασία ταύτισης των κωδικών, αφού ολοκληρώθηκε, όπως τονίζεται, σε «ελάχιστο χρόνο», δεν έγινε προτού αυτοί σταλούν στο Υπερταμείο, ώστε να αποφευχθεί το να γίνουμε διεθνώς ρεζίλι με δημοσιεύματα στον ξένο Τύπο, που κάνουν λόγο για το «σκάνδαλο» η Ελλάδα να ξεπουλά τους αρχαιολογικούς χώρους της, για να μειώσει το χρέος της, και για να θωρακιστούμε από τον υπαρκτό κίνδυνο κατά τη διαδικασία των εξαιρέσεων, σε ένα τοπίο, στην κυριολεξία ναρκοθετημένο από γκρίζες ζώνες (σε ό,τι αφορά στα νεότερα μνημεία, τους χώρους ανασκάφονται κ.ά), στο τέλος όλο και κάποιο «φιλέτο» να ξεμείνει στο Υπερταμείο;

Η ομάδα εργασίας από εκπροσώπους του Υπερταμείου, του υπουργείου Οικονομικών και των αρμόδιων υπουργείων, που συστήθηκε προκειμένου να εντοπιστούν στο Μητρώο Ακίνητης Περιουσίας της Γενικής Γραμματείας Δημοσίας Περιουσίας ακίνητα που «πληρούν κριτήρια, τα οποία τα καθιστούν κατάλληλα για αξιοποίηση», τι ακριβώς έκανε; Η ομάδα αυτή, αποτελούμενη από 39 υπηρεσιακά στελέχη, συνεργάτες Υπουργών και ειδικούς εμπειρογνώμονες από όλα τα συναρμόδια Υπουργεία, συμπεριλαμβανομένου και του Υπουργείου Πολιτισμο, είχε συστηθεί έναν ολόκληρο χρόνο πριν γίνει η μεταβίβαση των 10.119 ΚΑΕΚ. Δουλειά της ήταν να ταυτίσει τα ΚΑΕΚ; Το έκανε; Θα αναζητηθούν οι ευθύνες για το ότι αυτό δεν συνέβη;

Να σημειωθεί ότι από τους 8 υπουργούς, μέλη του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής, ο μοναδικός που δεν υπέγραψε την μεταβίβαση των ΚΑΕΚ στο Υπερταμείο, δημιουργώντας ρήγμα στις σχέσεις του με τον Ευλ.Τσακαλώτο, είναι ο Χρήστος Σπίρτζης. Γιατί είναι ο μοναδικός; Γιατί δεν απαιτήθηκε κι από τους υπόλοιπους υπουργούς χρόνος για να ταυτιστούν τα ΚΑΕΚ προτού δοθούν;

Η υπουργός Πολιτισμού πρόσφατα συναντήθηκε με τον κ.Τσακαλώτο για να συζητήσουν για τις εξαιρέσεις που πρέπει να γίνουν με νέο ΦΕΚ για όλα τα μνημεία που χρονολογούνται μετά το 1453 και, με την ισχύουσα νομοθεσία (άρθρο 7 του ισχύοντος Αρχαιολογικού Νόμου (ν. 3028/2002), με τίτλο «Κυριότητα σε ακίνητα μνημεία») μένουν απροστάτευτα και ως εκ τούτου μπορούν να αξιοποιηθούν μέσω ΕΤΑΔ. Η διαρροή είναι ότι η συνάντηση δεν έγινε σε καλό κλίμα, καθώς ο κ.Τσακαλώτος δεν φάνηκε ιδιαίτερα θερμός στη λύση έκδοσης διορθωτικού ΦΕΚ.

Με την παράδοση της λίστας με όλα τα προς εξαίρεση ακίνητα, μνημεία κ.ά η κ.Ζορμπά σήμερα δεν έχει απλώς παραδώσει ταυτισμένα ΚΑΕΚ στον κ.Τσακαλώτο. Του πέταξε, συγχρόνως, το μπαλάκι για την τύχη των μνημείων, υπόθεση που μπορεί να εξελιχθεί σε ωρολογιακή βόμβα στα χέρια της κυβέρνησης, την ώρα που εισέρχεται σε προεκλογική περίοδο.

Στη λίστα με τα «τυφλά» ΚΑΕΚ που βρέθηκαν στο Υπερταμείο βρίσκονται, μεταξύ άλλων, ο αρχαιολογικός χώρος της Ελευσίνας τα ενετικά τείχη του Ηρακλείου, η η Σπιναλόγκα, τα βυζαντινά τείχη της Θεσσαλονίκης, η Ροτόντα, το Επταπύργιο, το Γαλεριανό συγκρότημα, το δάσος του Σέιχ Σου, το παλαιό και νέο Φρούριο στην πόλη της Κέρκυρας, εκτεταμένα τμήματα του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων, μνημεία του Κάστρου των Ιωαννίνων, το Κάστρο Τρικάλων, το Κάστρο της Άρτας, το Κάστρο της Πάτρας, το ρωμαϊκό ωδείο και αμφιθέατρο της Πάτρας, η οικία Μενάνδρου στην Μυτιλήνη, το ιερό της Ταυροπόλου Αρτέμιδος στη Λούτσα Αττικής, ο αρχαιολογικός χώρος στο Λευκαντί της Εύβοιας, ο αρχαιολογικός χώρος των Φθιωτίδων Θηβών στην Μαγνησία, τμήματα του αρχαιολογικού χώρου της Κυνόσουρας Σαλαμίνας, η αρχαία ακρόπολη και ο αρχαιολογικός χώρος της Σπάρτης, οι αστικές πύλες του Πειραιά, η Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννη Κυνηγού στον Υμηττό, τα αρχαιολογικά μουσεία Ηρακλείου, Σπάρτης, Καλαμάτας, Αργοστολίου, Πάτρας, Μυτιλήνης, Χαλκίδας, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, το Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας κ.ά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα