Ιωαννίδης στο NEWS 247: Αυθαιρεσία η απόφαση να επισπευσθούν οι εκλογές στην ΟΝΝΕΔ

Ιωαννίδης στο NEWS 247: Αυθαιρεσία η απόφαση να επισπευσθούν οι εκλογές στην ΟΝΝΕΔ

Ο παραιτηθείς από την προεδρία της ΟΝΝΕΔ δείχνει Γεωργιάδη και Παπαμιμίκο ως εισηγητές της απόφασης Μητσοτάκη να διεξαχθεί εκλογή νέου προέδρου της νεολαίας πριν το συνέδριο του Απριλίου και υποστηρίζει ότι η διαδικασία θα οδηγήσει σε αποπροσανατολισμό εν όψει φοιτητικών εκλογών

Τον αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Άδωνι Γεωργιάδη και το γραμματέα του κόμματος Ανδρέα Παπαμιμίκο φωτογραφίζει ο Σάκης Ιωαννίδης μιλώντας στο News247 για τα γεγονότα που οδήγησαν στην παραίτηση του από τη θέση του προέδρου της ΟΝΝΕΔ.

Χαρακτηρίζει αντικαταστατική και αυθαίρετη πράξη την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να επισπεύσει εκτός από το συνέδριο της ΝΔ και την εκλογή προέδρου της ΟΝΝΕΔ.

Σχολιάζει επίσης ότι “Μέλη της ΚΕΦΕ, που ελέγχονται από συγκεκριμένους ανθρώπους που παρασκηνιακά κινούν τις διαδικασίες και έχουν θεσμική θέση στο κόμμα, αμφισβήτησαν τον εκλεγμένο πρόεδρο της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής της ΟΝΝΕΔ με αποτέλεσμα να διαλυθεί το όργανο και να βγουν δύο ανακοινώσεις” δείχνοντας τον κ.Παπαμιμίκο.

Και στο ερώτημα εάν με την αναφορά του στην ανακοίνωση παραίτησης του σε κάποιους που ώθησαν τον κ.Μητσοτάκη σε παράβαση του καταστατικού -όπως ο ίδιος ισχυρίζεται- εννοούσε τον κ.Γεωργιάδη, ο πρώην πλέον πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ απαντά πως “οι εκάστοτε συνεργάτες παραδοσιακά είναι «βασιλικότεροι του βασιλέως» και πολλές φορές ωθούν τον επικεφαλής σε λανθασμένες αποφάσεις όπως η συγκεκριμένη.”

Ο κ.Ιωαννίδης δηλώνει επίσης ότι διαφώνησε και για πολιτικούς λόγους με την απόφαση επίσπευσης κατά τρεις μήνες της αλλαγής ηγεσίας στην ΟΝΝΕΔ λόγω των επικείμενων φοιτητικών εκλογών, υποστηρίζοντας ότι η εσωκομματική διαδικασία θα οδηγήσει σε εσωστρέφεια και σε οργανωτικό αποπροσανατολισμό.

Ολόκληρη η συνέντευξη του κ.Ιωαννίδη στο News247 έχει ως εξής:

Καταγγέλλετε παράβαση του καταστατικού από τον κ.Μητσοτάκη με την απόφαση για εκλογή προέδρου της ΟΝΝΕΔ πριν το συνέδριο της ΝΔ τον Απρίλιο, όμως γιατί παραιτηθήκατε και δε ζητήσατε τη σύγκληση της πολιτικής επιτροπής; Ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ σύμφωνα με πληροφορίες ξεκαθάρισε ότι δεν επιθυμούσε την παραίτηση σας.

Είναι ξεκάθαρο ότι υπήρξε παράβαση του Καταστατικού της ΟΝΝΕΔ, αφού βάσει αυτού, πρώτα πρέπει να λήξει η θητεία του εκάστοτε Προέδρου και μετά να προκηρυχθούν εκλογές. Σε κάθε περίπτωση, δεν ορίζεται από πουθενά ότι πρέπει να γίνουν εκλογές στην ΟΝΝΕΔ πριν το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας.

Από εκεί και πέρα και με δεδομένη την πολιτική απόφαση του κ. Μητσοτάκη να τις κάνει νωρίτερα, παρότι η θέση δεν ήταν κενή εγώ όφειλα για θεσμικούς και δεοντολογικούς λόγους να παραιτηθώ.

Γιατί όταν διαφωνείς με μια απόφαση, δεν μπορείς να «γαντζωθείς» σε μια καρέκλα και να κάνεις εκπτώσεις στην συνείδησή σου. Κατά τα άλλα η σύγκληση Πολιτικής Επιτροπής δεν προβλέπεται.

Η θητεία σας όμως δεν έληγε ούτως ή άλλως τον Ιούνιο; Γιατί τότε θεωρείτε την απόφαση Μητσοτάκη αντικαταστατική;

Γενικά, είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι στην πολιτική και στη ζωή πρέπει να υπάρχουν κανόνες και αρχές και κυρίως να τηρούνται. Γιατί μόνο με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται, η δημοκρατία, ο σεβασμός, η ενότητα και η αξιοκρατία.

Το ζήτημα λοιπόν δεν είναι ότι η θητεία μου έληγε τον Ιούνιο. Το ζήτημα είναι να τηρούνται οι κανόνες. Όταν αυτοί δεν τηρούνται αρχίζει η αυθαιρεσία.

Για παράδειγμα μετά από την πρώτη αντικαταστατική πράξη, του αυθαίρετου ορισμού της ημερομηνίας, ήρθε και η δεύτερη. Μέλη της ΚΕΦΕ, που ελέγχονται από συγκεκριμένους ανθρώπους που παρασκηνιακά κινούν τις διαδικασίες και έχουν θεσμική θέση στο κόμμα, αμφισβήτησαν τον εκλεγμένο πρόεδρο της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής της ΟΝΝΕΔ με αποτέλεσμα να διαλυθεί το όργανο και να βγουν δύο ανακοινώσεις.

Θα μπορούσε όμως κανείς να σας αντιλέξει ότι διοριστήκατε ουσιαστικά επί Σαμαρά πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ και ότι μετά την αλλαγή ηγεσίας στο κόμμα είχε έλθει η ώρα αλλαγής ηγεσίας και στη νεολαία. Πως θα απαντούσατε;

Στις εκλογές στις 26 Μαΐου 2013 εκλέχθηκα Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, με την συμμετοχή 30000 νέων ανθρώπων. Μάλιστα τότε υπήρχε και άλλος υποψήφιος που αποσύρθηκε δύο μέρες πριν την διεξαγωγή τους.

Εκείνη την περίοδο είναι κοινή παραδοχή ότι όλα έγιναν όπως προέβλεπε το Καταστατικό και είναι χαρακτηριστικό ότι δεν υπήρξε καμία διαμαρτυρία ή αμφισβήτηση.

Σε ότι έχει να κάνει με την αλλαγή ηγεσίας στην ΟΝΝΕΔ θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι θα είχαμε εκλογές ούτως ή άλλως σε τρεις μήνες. Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί έπρεπε να καταπατηθεί το καταστατικό της ΟΝΝΕΔ και οι προβλεπόμενες διαδικασίες και να δημιουργηθεί όλη αυτή η εσωστρέφεια πριν τις φοιτητικές εκλογές.

Ποιες είναι οι σχέσεις σας σήμερα με το γραμματέα του κόμματος Ανδρέα Παπαμιμίκο;

Ο καθένας χαράσσει τη δική του πολιτική πορεία με βάση τις δικές του αρχές και αξίες. Η δική μου πορεία είναι διαφορετική.

Ο αντιπρόεδρος πλέον του κόμματος Άδωνις Γεωργιάδης -με τον οποίο εσείς στο παρελθόν έχετε συγκρουστεί στα κομματικά όργανα- φέρεται πάντως να υποστήριξε κατά τη συνεδρίαση της εκτελεστικής γραμματείας ότι ορθώς ελήφθη η απόφαση για εκλογή προέδρου της ΟΝΝΕΔ στις 20 Μαρτίου. Θεωρείτε ότι κρύβεται και πίσω από τη σχετική εισήγηση; Στη δηλωση παραίτησης σας είχατε πει ότι η ευθύνη “βαραίνει όσους ώθησαν τον πρόεδρο του κόμματός μας να μην λάβει υπόψη του το καταστατικό της ΟΝΝΕΔ”

Στην συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας δεν συμμετείχα οπότε δεν μπορώ να γνωρίζω τι ελέχθη και από ποιον.

Αν το έχει πει αυτό ο κ. Γεωργιάδης είναι λάθος κατά την γνώμη μου.

Αυτό που γνωρίζω είναι ότι σε κάθε περίπτωση στα μεγάλα ευρωπαϊκά κόμματα υπάρχουν Καταστατικά τα οποία τηρούνται στην πράξη.

Όσον αφορά στους εκάστοτε συνεργάτες, αυτοί παραδοσιακά είναι «βασιλικότεροι του βασιλέως» και πολλές φορές ωθούν τον επικεφαλής σε λανθασμένες αποφάσεις όπως η συγκεκριμένη.

Οι λόγοι της παραίτησης σας είναι καθαρά διαδικαστικοί ή έχετε και πολιτικές διαφωνίες με τη νέα ηγεσία και αν ναι ως προς ποια θέματα;

Ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα της πρόωρης εκλογής Πρόεδρου της ΟΝΝΕΔ η διαφωνία μου, πέρα από τα καθαρά αντικαταστατικα-διαδικαστικά θέματα, είναι και πολιτική. Δεν μπορεί όταν έχεις μπροστά σου μια κρίσιμη πολιτική μάχη, τις φοιτητικές εκλογές, να έχεις εσωκομματική διαδικασία που οδηγεί σε εσωστρέφεια και σε οργανωτικό αποπροσανατολισμό.

Ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις σας; Ποια θα είναι η στάση σας εν όψει των φοιτητικών εκλογών και επίσης θα συμμετάσχετε στα συνέδρια της ΟΝΝΕΔ και της ΝΔ και θα διεκδικήσετε κάποια θέση στην πολιτική επιτροπή;

Δίνω μεγάλη σημασία στις επικείμενες φοιτητικές εκλογές. Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να αντισταθεί οργανωμένα στην ισοπέδωση του κρίσιμου τομέα της Παιδείας από την καταστροφική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.

Δεν νομίζω ότι στη σημερινή συγκυρία έχουν ιδιαίτερη αξία τα κομματικά αξιώματα. Αυτό νομίζω που προέχει είναι να διαμορφωθεί μια σοβαρή και αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης από την κεντροδεξιά παράταξη ώστε να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη της ελληνικής κοινωνίας και ιδίως των νέων ανθρώπων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα