Υπόμνημα Καραμανλή: “Επιθυμώ παραπομπή στο Δικαστικό Συμβούλιο”
Διαβάζεται σε 4'
Με υπόμνημα του προς την προανακριτική για τα Τέμπη ο πρώην υπουργός αρνείται ότι έχει τελέσει την παράβαση καθήκοντος και ζητεί την ποινική δίωξη από τη Βουλή
- 07 Ιουλίου 2025 11:01
Την παραπομπή του στο Δικαστικό Συμβούλιο ζήτησε, όπως αναμένετο, με υπόμνημα του προς την προανακριτική για τα Τέμπη ο πρώην υπουργός, Κώστας Αχ. Καραμανλής.
Ειδικότερα στο υπόμνημα του ο πρώην υπουργός και βουλευτής Σερρών της Νέας Δημοκρατίας αρνείται ότι έχει τελέσει τη διερευνώμενη πράξη της παράβασης καθήκοντος και οποιαδήποτε άλλη αξιόποινη πράξη.
Δηλώνει όμως ότι: “Επιθυμώ προς πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και απόδειξη της αθωότητας μου την κίνηση ποινικής δίωξης από την Ολομέλεια της Βουλής, προκειμένου να διενεργηθεί ανάκληση από Ανακριτή που θα οριστεί από το Δικαστικό Συμβούλιο σύμφωνα με το άρθρο 86 Παρασκευή 4.Σ.”
Το αίτημα του κ.Καραμανλή αναμένεται να γίνει δεκτό από την πλειοψηφία της ΝΔ.
Σφοδρότατες οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης
Η εν λόγω αναμενόμενη ενέργεια του πρώην υπουργού Μεταφορών προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Μάλιστα, η Νέα Αριστερά αποχώρησε από τη συνεδρίαση της Προκαταρκτικής καταγγέλλοντας την πλειοψηφία για διαδικασίες εξπρές.
Ο βουλευτής της Νέας Αριστεράς Νάσος Ηλιόπουλος, μετά την κατάθεση του υπομνήματος του υπουργού στην Επιτροπή, αποχώρησε και δήλωσε:
«Σήμερα είναι μια ημέρα ντροπής. Ο κ. Καραμανλής έστειλε ένα υπόμνημα 130 λέξεων. Ούτε τρείς λέξεις για κάθε νεκρό δεν βρήκε να πει! Η ΝΔ θεωρεί πως με αυτό τον τρόπο μπορεί να προχωρήσει η Προανακριτική Επιτροπή.
Στην πραγματικότητα ακυρώνουν κάθε δυνατότητα της Βουλής να ερευνήσει, κάθε δυνατότητα να λειτουργήσει στο πλαίσιο του Συντάγματος, να κάνουμε τη δουλειά μας ώστε να υπάρξει αλήθεια και δικαιοσύνη για τα θύματα των Τεμπών» και πρόσθεσε «ως Νέα Αριστερά καταγγείλαμε αυτή την ντροπιαστική διαδικασία και αποχωρήσαμε. Η ντροπή αυτή ανήκει αποκλειστικά στην κυβέρνηση».
ΠΑΣΟΚ: “Δεν έχει δικαίωμα να επιλέξει τα στάδια διερεύνησης των ευθυνών του”
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η τοποθέτηση του ΠΑΣΟΚ, με τη Μιλένα Αποστολάκη να κάνει λόγο για “νοθεία του Συντάγματος”.
Στην τοποθέτησή της, η βουλεύτρια του ΠΑΣΟΚ κατήγγειλε σειρά θεσμικών μεθοδεύσεων που -κατά την ίδια- αποσκοπούν στη συγκάλυψη των ευθυνών του πρώην υπουργού, μιλώντας μάλιστα και για “οργανωμένη προστασία”.
Αναλυτικά η τοποθέτηση της Μιλένας Αποστολάκη:
Σήμερα προστέθηκε το τελευταίο επεισόδιο στη μακρά αλληλουχία των μεθοδεύσεων με τις οποίες επιχειρήθηκε η προστασία του κυρίου Καραμανλή σε σχέση με τις ευθύνες του για τα σοβαρά ελλείμματα ασφαλείας στις σιδηροδρομικές μεταφορές, τα οποία οδήγησαν στο έγκλημα των Τεμπών.
Η επιτροπή δεν μπορεί να παραιτηθεί από το καθήκον της επειδή έτσι επιθυμεί ο ερευνώμενος ως ύποπτος κ. Καραμανλής. Το Σύνταγμα ισχύει ως έχει και με την παράνομη και αντισυνταγματική απόφαση της πλειοψηφίας να καταργήσει το στάδιο διερεύνησης της υπόθεσης από την προανακριτική επιτροπή, νοθεύεται το ισχύον σύστημα που λειτουργεί ως εγγύηση διαφάνειας και θεσμικό αντίβαρο.
Το αντισυνταγματικό δεδικασμένο Τριαντόπουλου επαναλαμβάνεται. Ο πρώην Υπουργός δεν έχει δικαίωμα να επιλέξει τα στάδια διερεύνησης των ευθυνών του. Η μεθόδευση αποσκοπεί στην προστασία του κ. Καραμανλή, και συνιστά τεκμήριο ενοχής του και όχι τεκμήριο αθωότητας όπως παρελκυστικά παρουσιάζεται.
Η πεποίθηση της κοινωνίας για οργανωμένη και μεθοδική συγκάλυψη εδραιώνεται με τρόπο που δεν επιδέχεται πλέον καμίας αμφιβολίας.