Κυπριακό: Καμία συμφωνία στον ορίζοντα στο κεφάλαιο της ασφαλειας

Κυπριακό: Καμία συμφωνία στον ορίζοντα στο κεφάλαιο της ασφαλειας

Επιστρέφει στη διάσκεψη στο Κρανς Μοντάνα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, ωστόσο τα σημάδια δεν είναι καλά. Η άκαμπτη στάση της Τουρκίας, έχει υπονομεύσει τις διαπραγματεύσεις. Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Μέι

Με σκοπό να δώσει ώθηση στη διαδικασία φτάνει και πάλι την Πέμπτη στην Ελβετία, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες και ενώ η τουρκική πλευρά έθεσε στο τραπέζι των συνομιλιών να ταξιδέψουν στο Κρανς Μοντάνα οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Τουρκίας, προκειμένου να υπάρξουν μεγαλύτερες πιέσεις για υποχωρήσεις και συμφωνίες σε επιμέρους ζητήματα.

Όμως τόσο το Μέγαρο Μαξίμου όσο και ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς που βρίσκεται εκει δηλώνουν ότι μόνο αν επιτευχθεί προηγουμένως πρόοδος θα έχει νόημα και ουσία η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα και του Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Η ελληνική πλευρά υπέβαλε δέκα ερωτήματα-προτάσεις  σε ότι αφορά την ασφάλεια και τις εγγυήσεις το οποίο αποτελεί το πιο ακανθώδες κεφάλαιο στις διαπραγματεύσεις και το οποίο ήδη συζητείται επι μια εβδομάδα.

Σε αυτά ζητά να υπάρξει ένας μηχανισμός επαλήθευσης και παρακολούθησης. Ο μηχανισμός αυτός ζητά να είναι διεθνής , χωρίς τος εγγυήτριες δυνάμεις αλλά με εμπειρογνώμονες οι οποίοι θα έχουν λάβει μια ισχυρή εντολή και θα μπορούν να παρακολουθούν να αξιοποιούν και να εκτελούν τις δεσμεύσεις όλων των πλευρών.

Για την ελληνοκυπριακή πλευρά αποτελεί αναχρονιστικός θεσμός η παρουσία αλλων εγγυητριων χωρών σε μια χώρα μέλος της Ευρωπαικής Ενωσης, ομως δέχεται έναν αυξημένο ρόλο του ΟΗΕ, οπως επίσης να υπάρξει ένα σύμφωνο φιλίας μεταξύ της Κύπρου, της Τουρκίας και της Ελλάδας που δεν έχει στρατιωτική διάσταση αλλά θα αφορά τη  συνεργασία σε θέματα όπως μετανάστευση, απειλές από τρομοκρατία, φυσικές καταστροφές κλπ.

Η Τουρκική πλευρά χαραχτήρισε ανόητες τις προτάσεις και εκτος πλαισίου τις προτάσεις και ότι δεν πρόκειται να υπάρξει ρήτρα λήξης της παραμονής των τουρκικών στρατευμάτων. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου : “Για εμάς δεν θα είναι καν σημείο έναρξης ζητήματα όπως το μηδέν στρατός, μηδέν εγγυήσεις τα οποία δεν είναι καν όνειρο”.

Αυτο που αποτελεί σημείο συζήτησης για την Τουρκία είναι μια προσαρμογή της συνθήκης των εγγυήσεων , όχι όμως ρήτρα λήξης διότι πιστεύει ότι πάντα θα υπάρχουν ανησυχίες και των δυο πλευρών για την ασφάλεια.

Ετσι όπως έχουν τα πράγματα μέχρι τώρα το καλύτερο που μπορεί να πετύχει ο ΟΗΕ είναι να υπάρξει ένα πλαίσιο για τη διαπραγμάτευση στην ασφάλεια, ένα κείμενο που θα περιγράφει τα επόμενα βήμτα, ίσως όπως λένε διπλωματικές πηγές μια ανανέωση του ραντεβού το φθινόπωρο στη Νέα Υόρκη.

Τηλεφώνημα Τσίπρα-Μέι

Τηλεφωνική επικοινωνία με την πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Τερέζα Μέι, είχε σήμερα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους, αντικείμενο της οποίας ήταν η εν εξελίξει Διάσκεψη στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας για το Κυπριακό, συμφώνησαν στη σταθερή στήριξη των συνομιλιών για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, καθώς και στη σημασία επίτευξης ουσιαστικής προόδου στην υφιστάμενη φάση τους, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γραφείου του πρωθυπουργού.

(Φωτογραφία: AP/Petros Karadjias)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα