Κεντροαριστερά: Μικρές εντάσεις και κάλεσμα συμμετοχής στο debate

Κεντροαριστερά: Μικρές εντάσεις και κάλεσμα συμμετοχής στο debate

Στην ιστορία πέρασε το πρώτο debate ανάμεσα στους υποψηφίους για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς, που είχαν την ευκαιρία για πρώτη φορά να απευθυνθούν μέσω τηλεοράσεως σε ευρύτερα κοινά, στην προσπάθεια τους να προσεγγίσουν του ψηφοφόρους

Στα στούντιο της ΕΡΤ, οι εν δυνάμει αρχηγοί της Παράταξης κράτησαν χαμηλούς τόνους, αποφεύγοντας την απευθείας αντιπαράθεση, εστιάζοντας κυρίως στις δικές τους θέσεις και προτάσεις, τόσο για το μέλλον του νέου φορέα, όσο και της χώρας. Παράλληλα, απηύθυναν κάλεσμα συμμετοχής προς τους πολίτες, ζητώντας τους να πάρουν την υπόθεση της ενιαίας Κεντροαριστεράς στα χέρια τους.

Πάντως, υπήρξαν μικρές στιγμές έντασης, με αφορμή τόσο την τοποθέτηση του Γιάννη Μανιάτη για την Φώφη Γεννηματά και τον Σταύρο Θεοδωράκη, αλλά και την επιμονή των δύο κοινονβουλευτικών αρχηγών στην διατήρηση των δύο κοινοβουλευτικών ομάδων. Ο πρώην υπουργός υποστήριξε ότι Γεννηματά και Θεοδωράκης ότι ήταν να δώσουν το έδωσαν, με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να του υπενθυμίζει που παρέλαβε και που οδήγησε σε μικρό χρονικό διάστημα το ΠΑΣΟΚ, απαντώντας με ένα δυνατό καρφί για την απώλεια της έδρας του κ.Μανιάτη στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, με τον τελευταίο να αποδίδει εκείνη την εξέλιξη στον πόλεμο που δέχθηκε από την ναζιστική Χρυσή Αυγή στην περιοχή.

Μήνυμα νίκης έστειλε η Φώφη Γεννηματά, που προέτρεψε τους πολίτες να γίνουν κοινωνοί αυτής της προσπάθειας, μετατρέποντας τη 12η Νοεμβρίου σε γιορτή της Δημοκρατίας, στέλνοντας μήνυμα στην Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αρνήθηκε να μπει στο δίλημμα “συνεργασία με ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ”, δηλώνοντας ότι δεν θα αποφασίσει ερήμην των πολιτών, συμπληρώνοντας ότι πήρε την πρωτοβουλία για τη νέα παράταξη ώστε η Κεντροαριστερά να μην είναι πλέον συμπλήρωμα των δύο σημερινών μεγάλων πόλων. Υπερασπίστηκε την πολιτική κληρονομιά των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και εστίασε στην ανάκαμψη του Κινήματος επί των ημερών της. Παράλληλα, προχώρησε σε πολλές αναφορές στο σχέδιο “Ελλάδα”, το οποίο και χαρακτήρισε “ολοκληρωμένο προοδευτικό πρόγραμμα διακυβέρνησης”, θέτοντας ως προϋπόθεση για την έξοδο από την κρίση την μείωση των πλεονασμάτων στο 2%, την αναδιάρθρωση του χρέους και την αλλαγή ρόλου του υπερταμείου.

Κάθε πιθανότητα συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ ξέκοψε ο Σταύρος Θεοδωράκης, χαρακτηρίζοντας “τερατογένεση” την σημερινή συγκυβέρνηση, αφήνοντας ανοιχτό παράθυρο συνεργασίας με την ΝΔ, με βάση μια προγραμματική συμφωνία. Σημείωσε ότι στήριξε το μεταρρυθμιστικό ΠΑΣΟΚ, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι φλερτάρει με τις ομάδες των Εξαρχείων – επισημαίνοντας ότι το θέμα της περιοχής θα πρέπει να λυθεί άμεσα. Αναφέρθηκε στην γραφειοκρατία ως πηγή των κακών για την έλλειψη επενδύσεων στη χώρα, ενώ ξεκαθάρισε πως και μετά τις ενδοπαραταξιακές εκλογές θα συνεχίσουν να υπάρχουν δύο κοινοβουλευτικές ομάδες.

Κατά της απλής αναλογικής τάχθηκε ο Νίκος Ανδρουλάκης, που δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο συμμετοχής σε κυβέρνηση συνεργασίας με βάση μια προγραμματική συμφωνία, ζητώντας τομές στο πολιτικό σύστημα, όπως το σπάσιμο των μεγάλων εκλογικών περιφερειών. Ο νεαρός ευρωβουλευτής επέμεινε στο αίτημα του να έρθει -μέσω εκείνου- η νέα γενιά στο προσκήνιο, ενώ επιτέθηκε στην κυβέρνηση για το φλερτ της με την ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία, ενώ στην Ελλάδα συγκυβερνά με την ακροδεξιά

Στόχο τουλάχιστον την δεύτερη θέση στις ερχόμενες εκλογές έθεσε για την παράταξη ο Γιώργος Καμίνης, που προέκρινε το γερμανικό μοντέλο ως λύση για τον εκλογικό χάρτη της χώρας. Πρόκρινε την λύση του ενιαίου κόμματος, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της επιτάχυνσης απονομής δικαιοσύνης για την προσέλκυση επενδύσεων. Ταυτόχρονα, παρουσίασε τις δύο νίκες του στον δήμο Αθηναίων σαν το πολιτικό του στίγμα.

Ένα βροντερό “Όχι” σε πιθανή συγκυβέρνηση του νέου φορέα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη φώναξε ο Γιάννης Ραγκούσης, που υποστήριξε ότι ορισμένοι επιθυμούν να γίνουν υπουργοί της ΝΔ. Τόνισε ότι η οι πιο ισχυρές οικονομίες βασίζονται σε συστήματα απλής αναλογικής και ότι τα μπόνους δεν εξασφάλισαν στη χώρα κυβερνητική σταθερότητα., ενώ ξεκαθάρισε ότι η νέα παράταξη θα επωμιστεί το χρέος του ΠΑΣΟΚ.

Ότι η παράταξη δεν θα είναι συμπλήρωμα κανενός ξεκαθάρισε ο Γιάννης Μανιάτης, που στήριξε το έργο των κυβερνήσεων Παπανδρέου και Σαμαρα. Επανέλαβε επίσης ότι οι υδρογονάνθρακες μπορούν να καταστούν ένας βασικός οικονομικός τομέας για την επόμενη μέρα της χώρας. Παράλληλα, αυτοπροσδιορίστηκε ως Σοσιαλδημοκράτης, θέλοντας να οριοθετήσει την πολιτική ταυτότητα που πρέπει να έχει ο χώρος.  

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα