Κεντροαριστερά: Η διατήρηση της ενότητας πρώτο στοίχημα της Φώφης Γεννηματά

Κεντροαριστερά: Η διατήρηση της ενότητας πρώτο στοίχημα της Φώφης Γεννηματά
Meeting of the winner of the elections for the leadership of the new center-left Fofi Gennimata and the candidate Nikos Androulakis with the chairman of the Independent Procedure and Ethics Committee Professor Nikos Alivazatos at the Lozenge Hotel following the announcement of the results, in Athens, Greece, on November 19, 2017. / Lozenge , , , 19 2017. sooc

Να κινηθεί άμεσα προκειμένου να θέσει τις βάσεις για την επόμενη μέρα στοχεύει η Φώφη Γεννηματά, που μετά τον χθεσινό της θρίαμβο θα πρέπει να οδηγήσει το «τρένο» της παράταξης πάνω σε ασφαλείς και ενωτικές «ράγες»

Οι εκλογές για την ηγεσία του νέου, ενιαίου φορέα της Κεντροαριστεράς ανήκουν πλέον στο παρελθόν. Η παράταξη έχει πλέον καινούργιο αρχηγό, την Φώφη Γεννηματά, που με την καθαρή εντολή που έλαβε από χιλιάδες ψηφοφόρους και τις δύο Κυριακές είναι υποχρεωμένη να κινηθεί για την θωράκιση του εγχειρήματος.

Το πρώτο στοίχημα για την Φ.Γεννηματά είναι η διατήρηση της ενότητας του χώρου. Στο σημείο αυτό, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διατηρεί το πάνω χέρι. Η δική της πρωτοβουλία ήταν αυτή που οδήγησε σε αυτή τη διαδικασία, υποχρεώνοντας όλες τις πολιτικές δυνάμεις που προσδιορίζονται στον ευρύτερο χώρο του πολιτικού Κέντρου να λάβουν μέρος. Έχει νωπή στα χέρια της τη λαϊκή εντολή και θα πρέπει να την αξιοποιήσει όσο ο άνεμος είναι θετικός.

Δεν χωράει αμφιβολία ότι για να επιτευχθεί η πολυσυζητημένη ενότητα θα πρέπει να προβεί σε ορισμένες υποχωρήσεις. Να  δώσει αρμοδιότητες και ευθύνες σε ανθρώπους που δεν βρίσκονται στον στενό πυρήνα των συνεργατών της, να κάνει τους ηττημένους της αναμέτρησης να νιώσουν το εγχείρημα σαν το σπίτι τους, αλλά και να συνθέσει πολιτικές προτάσεις στον δρόμο προς το ιδρυτικό συνέδριο της παράταξης.

 Η βάση για να προχωρήσει υπάρχει. Είναι οι αποφάσεις του συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και το σχέδιο «Ελλάδα» στο οποίο ποντάρει πολλά. Επίσης, ένα μεγάλο ατού που διαθέτει στα χέρια της η κ.Γεννηματά, είναι η αποφασιστικότητα που έδειξε πριν και κατά την προεκλογική περίοδο, γεγονός που ανταμείφθηκε από την βάση.

Όμως, στον νέο φορέα θα πρέπει να ενσωματώσει και δυνάμεις που δεν ανήκουν στην παραδοσιακή Σοσιαλδημοκρατία. Και αν η παράταξη θέλει να μετεξελιχθεί σύντομα σε δύναμη εξουσίας, θα πρέπει να χωράει από τις δυνάμεις της πάλαι ποτέ Ανανεωτικής Αριστεράς, μέχρι το φιλελεύθερο Κέντρο, κάτι που θα μοιάζει με δύσκολη άσκηση ισορροπίας. Ο φορέας θα ξεκινήσει ως πολυκομματικός, αλλά εκ των πραγμάτων κάποια στιγμή θα χρειαστεί να μετεξελιχθεί σε πολυτασικό κόμμα, έτσι ώστε να καταφέρει να χωρέσει όλα τα παραπάνω ρεύματα.  

Το επόμενο μεγάλο βήμα, είναι η αξιοποίηση του ανθρώπων που συμμετείχαν στην εκλογική αναμέτρηση – μάλιστα κάτω από δυσμενείς καιρικές συνθήκες τη δεύτερη Κυριακή. Αν η παράταξη θέλει να μεγαλώσει, θα πρέπει να αποκτήσει ρίζες στην κοινωνία. Κοινή οργανωτική δομή, παρέμβαση στις τοπικές κοινωνίες, στην τοπική αυτοδιοίκηση, το συνδικαλιστικό και φοιτητικό κίνημα, αλλά και στα επιμελητήρια και τους επιστημονικούς συλλόγους. Σε αυτή την πορεία, υπάρχει ο οδικός χάρτης των περασμένων δεκαετιών, που αν συνδυαστεί με τις τεχνολογικές εξελίξεις μπορεί να αποφέρει άμεσα καρπούς. Μόνο όμως αν καταφέρει να πείσει τους πολίτες ότι η συμμετοχή τους μετράει και δεν περιορίζεται σε μια σχέση αμιγώς εκλογική. 

Το επόμενο βήμα θα πρέπει να είναι η προσέλκυση ψηφοφόρων από άλλα κόμματα. Αν προσπαθήσουμε να αποκρυπτογραφήσουμε το πρώτο μήνυμα της κάλπης, θα καταλάβουμε ότι σε καμία περίπτωση η πλειοψηφία των ψηφοφόρων δεν είναι αυτό ονομάζουμε «πασόκοι ορθόδοξοι». Οι πολίτες που προσήλθαν στις κάλπες και έδωσαν τη νίκη στη Φώφη Γεννηματά, κινούνται τα τελευταία χρόνια σε ένα ευρύτερο πολιτικό φάσμα.

Και αυτή η επιτυχία της προσέλκυσης τους, την πιστώνεται η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Είναι η πολιτική παρακαταθήκη της επόμενης ημέρας. Ότι η Φώφη Γεννηματά -με τις όποιες αδυναμίες μπορεί κανείς εντοπίσει- με τις κινήσεις της κατάφερε να συσπειρώσει χιλιάδες ανθρώπους. Αυτό γίνεται ευκόλως αντιληπτό, αν συγκρίνουμε τα νούμερα. Τον Απρίλιο του 2015, ολόκληρη η διαδικασία για την εκλογή προέδρου στο ΠΑΣΟΚ, δεν συγκέντρωσε περισσότερους από 50.000 ψηφοφόρους. Σε αυτή την αναμέτρηση η Φ.Γεννηματά, μόνη της, κέρδισε παραπάνω από 90.000 σταυρούς.

Το ίδιο ισχύει και για τους υπόλοιπους υποψηφίους, ιδιαίτερα για τον Νίκο Ανδρουλάκη, αφού το ποσοστό 40%+ που εξασφάλισε στον δεύτερο γύρο, τον καθιστά αυτόματα τον ισχυρότερο πόλο μέσα στην παράταξη. Ταυτόχρονα, όμως, τον βαραίνει και με μεγάλες ευθύνες, αφού πλέον πρέπει να κινηθεί ενωτικά, γνωρίζοντας ότι στην επόμενη φάση -όποτε και αν αυτή έρθει- της παράταξης θα αποτελεί την φυσικό διάδοχο – με δεδομένο το νεαρό της ηλικίας και την μαζική στήριξη που έλαβε. Άρα, η επιτυχία του εγχειρήματος τους πρώτους δύσκολους μήνες, ορίζει εν πολλοίς και το μέλλον του μελλοντικού αρχηγού της.

Με λίγα λόγια, το μέλλον του νέου φορέα περνάει μέσα από τους χειρισμούς της Φώφης Γεννηματά, την ενεργοποίηση των πολιτών που στήριξαν το εγχείρημα, αλλά και τη στάση ευθύνης που θα κληθούν να δείξουν οι χαμένοι της αναμέτρησης. Αν το εγχείρημα δεν αποκτήσει σύντομα ρίζες, τότε πιθανότατα ο παραδοσιακός χώρος του Κέντρου θα καταληφθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία.

(Φωτογραφία: Sooc)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα