Κεντροαριστερά: Σύγκρουση για την ηλεκτρονική ψηφοφορία

Κεντροαριστερά: Σύγκρουση για την ηλεκτρονική ψηφοφορία
Panhellenic conference of the Democratic Alliance, in SEF stadium, Athens, on July 2, 2017 / , , , 2 , 2017 Aggelos Barai / SOOC

Σκληρό μπρα ντε φερ αναμένεται να υπάρξει σήμερα ανάμεσα στους εκπροσώπους της Φώφης Γεννηματά και του Σταύρου Θεοδωράκη, για την ηλεκτρονική συμμετοχή στην εκλογική αναμέτρηση της 5ης Νοεμβρίου

Την περασμένη Παρασκευή, η οργανωτική επιτροπή που θα πραγματοποιήσει την διαδικασία για την εκλογή αρχηγού στον νέο φορέα της Κεντροαριστεράς, παρουσίασε τις προτάσεις της, αφήνοντας όμως ανοιχτό ένα θέμα που καίει. Αυτό της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, που μέχρι στιγμής αποτελεί το βασικό αγκάθι σχεδόν σε όλες τις συνεδριάσεις της επιτροπής.

Ο συγκεκριμένος τρόπος συμμετοχής στην ψηφοφορία, αν και πρωτοποριακός, ενδεχομένως να εγκυμονεί αρκετούς κινδύνους, με βασικότερο όλων το αδιάβλητο της διαδικασίας. Δεν είναι λίγα εκείνα τα μέλη της επιτροπής, που αν και συμφωνούν επί της αρχής με την χρήση της, ωστόσο διατηρούν τις επιφυλάξεις τους για το αν μπορεί οποιαδήποτε εταιρία-πάροχος να εγγυηθεί την απόλυτη ασφάλεια του συστήματος.

Υπέρ της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, τοποθετούνται όλοι οι υποψήφιοι, αν και ο καθένας με διαφορετική προσέγγιση. Όμως ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι αναμένεται να διασταυρώσουν τα ξίφη τους επί του θέματος. Ο Σταύρος Θεοδωράκης επιμένει ιδιαίτερα στην εξ αποστάσεως συμμετοχή στην ψηφοφορία, καθώς εκτιμά πως μπορεί να αντλήσει μεγάλο αριθμό ψήφων από τους Έλληνες που μετανάστευσαν την τελευταία δεκαετία στο εξωτερικό, ασχέτως αν η ανεξέλεγκτη χρήση της ηλεκτρονικής συμμετοχής μπορεί να αποτελέσει τροχοπέδη για το βασικό πολιτικό μήνυμα των εκλογών, δηλαδή την λαϊκή συμμετοχή και κινητοποίηση.

Αντίθετα με τον επικεφαλής του Ποταμιού, το ΠΑΣΟΚ επιθυμεί να τεθούν ορισμένες δικλίδες ασφαλείας, ώστε αφενός να μπορέσουν να συμμετάσχουν στις εκλογές όσοι θα δυσκολεύονταν πραγματικά να το πράξουν την 5η Νοεμβρίου, αφετέρου για να θωρακιστεί η διαδικασία και να μην μπορέσει να υπονομευτεί από κανέναν. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Χαριλάου Τρικούπη προτείνει να ισχύει ως προϋπόθεση για συμμετοχή στην ηλεκτρονική ψηφοφορία, η υποχρεωτική αυτοπρόσωπη παρουσία, σε προγενέστερο χρόνο, με τους πολίτες που ενδιαφέρονται να παραλαμβάνουν από εκεί τον απαραίτητο μυστικό κωδικό.

Παράλληλα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι όσοι ψηφίσουν στην διαδικασία εκλογής αρχηγού της Κεντροαριστεράς, θα αποτελέσουν ταυτόχρονα και το μητρώο μελών της παράταξης, διαφωνώντας έτσι με την πρόταση της επιτροπής Αλιβιζάτου να καταστραφούν τα αρχεία των εκλογέων μετά την ανάδειξη του αρχηγού, υπό τον φόβο ότι μπορούν να αποτελέσουν πηγή εμπορικής εκμετάλλευσης από επιτηδείους.

Καμίνης: Θέμα δημοκρατίας η ηλεκτρονική ψήφος

Υπέρ της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας τάχθηκε με δήλωση του και ο Γιώργος Καμίνης.

Ο δήμαρχος Αθηναίων και υποψήφιος για την ηγεσία του νέου φορέα υποστηρίζει ότι «το κύρος και η αξιοπιστία της επιτροπής Αλιβιζάτου μαζί με την ηλεκτρονική ψηφοφορία είναι δύο γεγονότα πρωτόγνωρα για την πολιτική στην Ελλάδα»

Αναλυτικά η δήλωση του Γ.Καμίνη:

«Το να δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες να συμμετάσχουν στη διαδικασία εκλογής ηλεκτρονικά, αποτελεί ένα μεγάλο βήμα της δημοκρατικής παράταξης προς την ανοιχτή κοινωνία. Η ηλεκτρονική ψηφοφορία είναι θέμα δημοκρατίας. Αν δεν αλλάξουμε τις κατεστημένες δομές και συνήθειες, πως θα αλλάξουμε τη χώρα; Το κύρος και η αξιοπιστία της επιτροπής Αλιβιζάτου μαζί με την ηλεκτρονική ψηφοφορία είναι δύο γεγονότα πρωτόγνωρα για την πολιτική στην Ελλάδα. Καθιστούν τις εξελίξεις στη δημοκρατική παράταξη καινοτόμες και μοναδικές. Θα τις διαφυλάξουμε».

πηγή φωτογραφίας: sooc

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα