Κόντρα κυβέρνησης – αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη δημόσια υγεία

Κόντρα κυβέρνησης – αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη δημόσια υγεία
Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας Eurokinissi

Ο υπουργός Υγείας παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου πλήθος στοιχείων από τους διοικητές των νοσοκομείων και των Υγειονομικών Περιφερειών που αποδεικνύουν πως η δημόσια υγεία νοσεί - Η απάντηση του τέως υπουργού Α. Ξάνθου.

Σε μια καταγραφή της κατάστασης που επικρατεί και παρέλαβε από την προηγούμενη κυβέρνηση όσον αφορά στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και κυρίως στα δημόσια νοσοκομεία, προχώρησε το Υπουργείο Υγείας.

Ειδικότερα, στο διάστημα των τελευταίων δύο μηνών, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου συνέλεξε στοιχεία από τις Υγειονομικές Περιφέρειες και από τις διοικήσεις των νοσοκομείων και σήμερα, Πέμπτη, ο Βασίλης Κικίλιας και ο Βασίλης Κοντοζαμάνης παρουσίασαν σε συνέντευξη Τύπου τα ευρήματα.

Ειδικότερα, ο υπουργός Υγείας παρουσίασε τα εξής στοιχεία για τα δημόσια νοσοκομεία:

  • 4 στα 10 νοσοκομεία δηλώνουν ότι δεν έχουν ασφαλές πρόγραμμα εφημεριών.
  • 1 στα 2 Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών δεν έχει σύστημα διαλογής.
  • 3 στα 4 ΤΕΠ χωρίς καταγραφή του χρόνου αναμονής.
  • 4 στα 10 νοσοκομεία δεν έχουν εκθέσεις της επιτροπής λοιμώξεων.
  • 1 στα 2 νοσοκομεία δεν διαθέτουν ηλεκτρονικό φάκελο ασθενούς.
  • 8 στα 10 νοσοκομεία έχουν ανεπαρκή στελέχωση οι κλινικές παθολογικού τομέα.
  • 9 στα 10 νοσοκομεία έχουν ανεπαρκή στελέχωση κλινικών χειρουργικού, διαγνωστικού και εργαστηριακού τομέα.
  • 1 στα 2 νοσοκομεία δηλώνει ότι έχει βιοϊατρικό εξοπλισμό εκτός λειτουργίας.

Ως προς τις προσλήψεις, ο κ. Κικίλιας αναφερόμενος στις 10.000 μόνιμες θέσεις που ανακοινώθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι από το σύστημα αποχώρησαν 8.877 και προσελήφθησαν 7.205, 1.372 δεν αναπληρώθηκαν, επομένως δεν τηρήθηκε το 1 προς 1.

Ειδικότερα, το 2018 προκηρύχθηκαν 1.618 μόνιμες θέσεις και ολοκληρώθηκαν μόνο 354 προσλήψεις, το 22%. Αυτό οδήγησε σε αύξηση των επικουρικών και συνακόλουθη αύξηση της δαπάνης των νοσοκομείων κατά 65% ή 335 εκατ. ευρώ, είπε ο υπουργός Υγείας.

Το πρώτο μεγάλο νομοσχέδιο του υπουργείου θα αφορά στη δημόσια υγεία, τόνισε ο υφυπουργός Βασίλης Κοντοζαμάνης και θα έρθει στη Βουλή το επόμενο διάστημα.

Η απάντηση Ξάνθου

Να εγκαταλείψει την επικοινωνιακή πολιτική και την προσπάθεια αποδόμησης του έργου του ΣΥΡΙΖΑ στον τομέα της υγείας και να ασχοληθεί με σοβαρότητα, αθόρυβα και συστηματικά, με τα ουσιαστικά προβλήματα της δημόσιας περίθαλψης και των πολιτών, καλεί ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, τον υπουργό Υγείας.

Όπως αναφέρει   ο κ. Ξανθός σε δήλωση – απάντησή του στα όσα αναφέρει ο κ. Κικίλιας, δύο μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του και στην πρώτη συνέντευξη Τύπου, το μόνο που είχε να παρουσιάσει ο νέος υπουργός Υγείας είναι μία έκθεση δυσκολιών, προβλημάτων και διαχρονικών ελλείψεων και ανεπαρκειών του δημόσιου συστήματος υγείας. «Κανένα σχέδιο, καμία συγκεκριμένη και εφαρμόσιμη πολιτική, καμία ιδέα για το πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν τα όντως σημαντικά προβλήματα που υπάρχουν ακόμα στο δημόσιο σύστημα υγείας. Οι ‘σαν έτοιμοι από καιρό’, εμφανίζονται τελείως απροετοίμαστοι και χωρίς συγκεκριμένη δυνατότητα να επιλύσουν τα προβλήματα του συστήματος υγείας και των πολιτών» συμπληρώνει.

Στη συνέχεια, ο πρώην υπουργός Υγείας επισημαίνει πως είναι ψέμα το ότι η δημόσια περίθαλψη και το ΕΣΥ είναι σε χειρότερη θέση σε σύγκριση με το 2015. «Αυτό το ξέρει όλος ο κόσμος, το ξέρουν οι εργαζόμενοι στο δημόσιο σύστημα υγείας και νομίζω ότι το έχουν αντιληφθεί με πολύ αισθητό τρόπο τα τελευταία χρόνια και οι πολίτες που προσφεύγουν στα δημόσια νοσοκομεία και, παρά την ταλαιπωρία που υπάρχει πολλές φορές, στο τέλος έχουν μια αξιοπρεπή και αξιόπιστη δημόσια περίθαλψη», αναφέρει.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι το σύστημα υγείας είναι όρθιο, είναι αξιόπιστο, είναι προσβάσιμο από όλους τους πολίτες και νοικοκυρεμένο, αλλά έχει ακόμα πάρα πολλά προβλήματα και ανεπάρκειες που πρέπει να αντιμετωπιστούν. «Είναι απύθμενο θράσος, ο εκπρόσωπος μιας κυβέρνησης που πριν λίγα χρόνια είχε οδηγήσει σε εγκατάλειψη και πλήρη αποδιοργάνωση και το δημόσιο σύστημα υγείας και ιδιαίτερα την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, να μας εγκαλεί για καμένη γη», καταλήγει.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα