Κοτζιάς: Η πρόταση για την ΠΓΔΜ θα έχει την πλειοψηφία των βουλευτών

Κοτζιάς: Η πρόταση για την ΠΓΔΜ θα έχει την πλειοψηφία των βουλευτών
Συνάντησ του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον Αρμένιο ομόλογο του Έντουαρντ Ναλμπαντιάν, την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017, στο υπουργείο Εξωτερικών. (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) eurokinissi

"Η πρόταση της κυβέρνησης για το όνομα των Σκοπίων θα είναι εξαιρετικά καλή και θα έχει και την πλειοψηφία των βουλευτών που σκέφτονται πατριωτικά και εθνικά υπεύθυνα" δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών

Μια μεγάλη διάσκεψη στην Αθήνα για το μέλλον της Ευρώπης με τη συμμετοχή των κρατών μελών της ΕΕ, από τα Βαλκάνια και τις χώρες Βίζεγκραντ, και τις υποψήφιες χώρες των Δυτ. Βαλκανίων και την Τουρκία, έχει μπει στον ορίζοντα της νέας χρονιάς από το υπουργείο Εξωτερικών, διευρύνοντας περαιτέρω την βεντάλια της θετικής ατζέντας που προωθεί την τελευταία τριετία η ελληνική διπλωματία.

 Παράλληλα το 2018 θα είναι η χρονιά της προώθησης των λύσεων για τα άλυτα ζητήματα, “υπολείμματα της Ιστορίας”, όπως το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και τα θέματα με την Αλβανία. Σε αυτούς τους δύο άξονες, της θετικής ατζέντας και των λύσεων, για το 2018 θα εστιάζεται η εξωτερική πολιτική της χώρας, όπως εξήγησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στη συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα το μεσημέρι στο Ρ/Σ Real fm.

Ο κ. Κοτζιάς αναφορικά με το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ τόνισε ότι «η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συμβάλει στη λύση του», εξέφρασε την πεποίθησή του ότι θα υπάρξει η σχετική πλειψηφία στη Βουλή, καθώς «η πρόταση θα είναι εξαιρετικά καλή», ενώ χαρακτήρισε ως «γελοίο» το αίτημα της ΝΔ για παραίτηση της κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «θα έπρεπε να έχει διδαχθεί από την ιστορία του» και να μην «κινεί το δάκτυλο σε εμάς που θα το λύσουμε».

Σχετικά με την Αλβανία, είπε ότι «η Ελλάδα θα ανταποκριθεί» «στο μέγιστο πρόβλημα που νιώθουμε ότι έχουνε οι Αλβανοί ότι δεν έχει καταργηθεί αρκούντος επισήμως το εμπόλεμο», καθώς «αυτές είναι ανοησίες ιστορικές και πρέπει να τελειώνουμε».

Ερωτηθείς σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις τουρκικές φωνές περί Χάγης ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «όποιος στηρίζει και υποστηρίζει το διεθνές δίκαιο είναι καλοδεχούμενος», ενώ αναφορικά με τα επόμενα βήματα για την επίλυση του Κυπριακού τόνισε τη σημασία μίας καλά προετοιμασμένης διάσκεψης, στη βάση της συζήτησης πρωτίστως για το θέμα των εγγυήσεων και του κατοχικού στρατού που παραβίασαν οι Τούρκοι που είναι και το πραγματικό πρόβλημα που έθεσε η χώρα μας.

Ειδικότερα για το θέμα της ΠΓΔΜ, ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι θα πρέπει από την πλευρά της να εξαλειφθεί κατά τον καλύτερο τρόπο ο αλυτρωτισμός, τονίζοντας τη σημασία της αποκατάστασης τής εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο χώρες. Εμπιστοσύνη στην οποία -όπως είπε ο υπουργός- συνέβαλαν την τελευταία διετία τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), τα οποία «αποδείχθηκαν πολύ ωφέλιμα για τους λαούς». Προανήγγειλε δε «ένα μεγάλο βήμα στα ΜΟΕ, το άνοιγμα των συνοριακών διόδων ανάμεσα στην Ελλάδα και στη γείτονα βόρεια χώρα στη λίμνη των Πρεσπών, που πρέπει να αξιοποιηθεί, και θα αξιοποιηθεί, για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής», σημειώνοντας ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υποσχεθεί ισχυρά κονδύλια που θα συμβάλλουν στη διαμόρφωση της απαραίτητης υλικοτεχνικής υποδομής για την ανάπτυξη και την αναβάθμιση της περιοχής».

Ιδιαίτερα καυστικός ήταν ο υπουργός Εξωτερικών ως προς το εσωτερικό μέτωπο, το οποίο ζητά να αναφερθεί ο ίδιος στις κόκκινες γραμμές της διαπραγμάτευσης για το ονοματολογικό αλλά και την παραίτηση της κυβέρνησης λόγω διάσπασης της κυβερνητικής πλειοψηφίας γύρω από αυτό το θέμα.

«Απορώ», είπε ο υπουργός Εξωτερικών, «με τις δηλώσεις σειρά κομμάτων και προσωπικοτήτων οι οποίοι απαιτούν πριν καν αρχίσει η διαπραγμάτευση να δηλώσω εγώ δημόσια ποιές είναι οι κόκκινες γραμμές, που πάει η διαπραγμάτευση, ποιοι είναι οι στόχοι». «Νομίζω, ότι δεν έχει στοιχείο λογικής, παρά μικροκομματικής αντίληψης, το να θέλεις η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα πριν καν ξεκινήσει η διαπραγμάτευση να έχει παραδώσει όλη την διαπραγματευτική της τακτική και στρατηγική», σημείωσε και υπογράμμισε: «Δεν ζητάμε να μας τα λύσουνε τρίτοι εντός της εσωτερικής πολιτικής σκηνής, αυτά είναι ανοησίες, γιατί το κόμμα που δημιούργησε αυτό το πρόβλημα, ασφαλώς και δεν μπορεί να το λύσει».

Επισήμανε δε ότι «με κανένα τρόπο εμείς δεν έχουμε αυτό το σπυρί της αρρώστιας που είχε η Νέα Δημοκρατία την εποχή που ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την πολιτική του γραμμή γύρω από το μακεδονικό», τονίζοντας ότι θεωρεί «γελοίο» «το κόμμα που δημιούργησε αυτό το πρόβλημα, που διασπάσθηκε ουσιαστικά και στην πραγματικότητα και τυπικά πάνω σε αυτό το ζήτημα», να λέει τώρα ότι «μία άλλη γνώμη στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία» είναι λόγος παραίτησης.

«Δεν θυμάμαι τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη στις δύο μεγάλες προσπάθειες που έκανε να λύσει το πρόβλημα και που απέτυχαν να έχει παραιτηθεί. Και είναι άξιο απορίας να λέει αυτά τα πράγματα ο γιός του, ο οποίος μπορεί να μην ξέρει επαρκώς την ελληνική ιστορία, την ιστορία όμως της οικογένειάς του και του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη όφειλε να την γνωρίζει», ανέφερε ο κ. Κοτζιάς και τόνισε: «Δεν μπορεί να κινεί το δάκτυλο σε εμάς που θα το λύσουμε. Είναι όπως με τα οικονομικά, δημιούργησαν αυτή την καταστροφική οικονομική σκηνή στη χώρα, έτσι και στα εθνικά ζητήματα- όχι μόνο δεν τα λύσανε αλλά δημιούργησαν επιπλέον προβλήματα στη διάρκεια της διακυβέρνησης του τόπου από αυτούς. Να μην ζητάνε λογαριασμό αυτοί που δημιούργησαν προβλήματα και ήταν ανίκανοι να τα λύσουνε από αυτούς που θα τα λύσουν».

Και προσέθεσε: «Εγώ και η κυβέρνησή μας κάνουμε εξωτερική πολιτική κοιτώντας τις ανάγκες της χώρας, τη διασφάλιση ενός καλύτερου μέλλοντος, της ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή, τη λύση, ασφαλώς με συμβιβασμούς, αλλά όχι, όπως λέω, εγώ σάπιους συμβιβασμούς αλλά δημιουργικούς και προσθετικούς, και ασφαλώς δεν κοιτάμε την εξωτερική πολιτική με το βλέμμα στραμμένο είτε στην εσωτερική πολιτική ζωή της χώρας είτε στα μικροκομματικά συμφέροντα που υπάρχουν σε ορισμένα κόμματα της αντιπολίτευσης».

Παράλληλα εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «θα υπάρξει μία πλειοψηφία στη Βουλή»: «Αντιλαμβάνομαι ότι μερικοί ενοχλήθηκαν επειδή είπα ότι η πλειοψηφία θα είναι βουλευτών και όχι κομμάτων. Και να με συγχωρέσετε πάρα πολύ. Στη Βουλή οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται με την πλειοψηφία των κομμάτων. Δεν έχουμε μία κομματοκρατούμενη δημοκρατία όπου είναι επτά τα κόμματα και πρέπει τα τέσσερα τουλάχιστον να συμφωνούν. Στη δημοκρατία αποφασίζει η πλειοψηφία των βουλευτών. Και αυτή νομίζω ότι θα υπάρξει. Και να σας πω και κάτι άλλο; Ας υποθέσουμε ότι δεν υπήρχε αυτή η πλειοψηφία. Δεν θα ερχότανε η απόφαση και τι θα κάναμε; Ε, 25 χρόνια έμεινε άλυτο το πρόβλημα θα προσθέταμε άλλα δύο», ανέφερε χαρακτηριστικά, και κατέληξε: «Το θέμα θα έρθει στη Βουλή, η πρόταση θα είναι εξαιρετικά καλή και θα έχει και την πλειοψηφία των βουλευτών που σκέφτονται πατριωτικά και εθνικά υπεύθυνα».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις ελληνοαλβανικές σχέσεις ο κ. Κοτζιάς είπε ότι «έχουν γίνει τα βήματα που είχαμε προβλέψει και παρακαλέσει να υπάρξουνε, έχει ανταποκριθεί η αλβανική πλευρά», και αναφερόμενος τόσο στην ανοικοδόμηση του ναού του Αγίου Αθανασίου όσο και στα κοιμητήρια των Ελλήνων πεσόντων καθώς και στην παροχή αλβανικής υπηκοότητας στον αρχιεπίσκοπο Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας Αναστάσιο τόνισε: «Μερικοί λένε έπρεπε να γίνει- ήταν αυτονόητο που έγινε, ναι, αλλά αυτά τα “αυτονόητα” δεν γινόντουσαν επί 25 χρόνια. Μην προσπαθούν να αμφιβάλλουν και να αμφισβητήσουν την καλυτέρευση των σχέσεων Ελλάδος- Αλβανίας και πόσο ωφέλιμες είναι αυτές». Προσέθεσε ότι ο ίδιος ευχαρίστησε και την αλβανική κυβέρνηση και τον Αλβανό Πρόεδρο για την καλή διάθεση που έδειξαν, επισημαίνοντας ότι θέλει να πει «δημοσίως ότι στο μέγιστο πρόβλημα που νιώθουμε ότι έχουνε οι Αλβανοί, ότι δεν έχει καταργηθεί αρκούντος επισήμως το εμπόλεμο, η Ελλάδα ασφαλώς θα ανταποκριθεί. Και δεν μπορεί να υπάρχει ούτε καν ένα τυπικό κόλλημα, μια τυπική δέσμευση ή μια τυπική υποψία ότι υπάρχει κάποια εμπόλεμη κατάσταση ανάμεσα στις δύο χώρες, αυτές είναι ανοησίες ιστορικές και πρέπει να τελειώνουμε».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα