Κουτσούμπας: Ακέραια η ευθύνη της κυβέρνησης για τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Διαβάζεται σε 8'
Κουτσούμπας: Ακέραια η ευθύνη της κυβέρνησης για τον ΟΠΕΚΕΠΕ
Eurokinissi

“Το ΚΚΕ δεν νομιμοποιεί τη συγκάλυψη του σκανδάλου, αναδεικνύει τη μεγάλη “κομπίνα” που είναι η ΚΑΠ της ΕΕ” δήλωσε ο Δ. Κουτσούμπας

Ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στη σημερινή του ομιλία στη Βουλή κατά τη συζήτηση της πρότασης της ΝΔ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ανέφερε ότι «το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ έχει φαρδιά-πλατιά την υπογραφή της κυβέρνησης».

«Μπορείτε να ξεκινήσετε τη διερεύνηση από τον “καιρο του Νώε”, το μόνο που θα καταφέρετε να επιβεβαιώσετε είναι ότι το έδαφος για να μπορέσει να αναπτυχθεί, κυρίως επί των δικών σας ημερών, όλη αυτή η δυσώδης βιομηχανία παρανομιών, ρουσφετιών, πελατειακών σχέσεων και εξαγοράς στρώθηκε πάνω στην πολιτική της ΚΑΠ της ΕΕ την οποία εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις», σημείωσε ο κ. Κουτσούμπας. Όπως είπε, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν εξαιρείται από τις ευθύνες προηγούμενων κυβερνήσεων της ΝΔ, καθώς μέρος τους ήταν και αυτός.

«Η κυβέρνηση γνώριζε πολύ καλά τους δρόμους διαφθοράς με τα βοσκοτόπια, το εθνικό απόθεμα, την τεχνική λύση, και της ψηφοθηρίας που είχαν ανοίξει οι πολιτικές επιλογές των κυβερνήσεων σε ό,τι αφορά τη χορήγηση επιδοτήσεων μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ», πρόσθεσε.

Ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε ότι «όλα αυτά που περιγράφει η δικογραφία που διαβιβάστηκε στη Βουλή αποκαλύπτουν ότι η κυβέρνηση της ΝΔ φέρει ακέραια την ευθύνη για το σκάνδαλο».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η πρόταση της κυβέρνησης για Εξεταστική Επιτροπή «είναι στοιχείο της συγκάλυψης του σκανδάλου. Όχι μόνο επειδή τη χρησιμοποιείτε ως άλλοθι για να απορρίψετε το αυτονόητο που πρέπει να γίνει εφόσον έχει έλθει στη Βουλή με ονόματα υπουργών και με συγκεκριμένα στοιχεία, δηλαδή να συγκροτηθεί Προανακριτική Επιτροπή όπως προβλέπει η αναλυτική και εμπεριστατωμένη πρόταση που έχει καταθέσει το ΚΚΕ. Αλλά και για το ίδιο το περιεχόμενο που προσδίδετε σε αυτήν την Εξεταστική με την πρότασή σας».

Απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, ο κ. Κουτσούμπας επεσήμανε ότι το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ «ήταν συνειδητή τακτική εξαγοράς, την οποία, βέβαια, την υλοποιούσαν οι διάφοροι κολαούζοι σας με το αζημίωτο, για να φτιάξετε έναν στρατό υποστηρικτών της κυβέρνησής σας, αλλά και υπερασπιστών της ΚΑΠ της ΕΕ μέσα στους αγρότες. Εδώ συνίσταται και η διαχρονικότητά του, η οποία καθόλου δεν σας ξεπλένει, αντίθετα υπογραμμίζει τις ευθύνες σας».

«Φτιάχνατε και μέσω αυτών των παρανομιών σας έναν στρατό πολεμίων των αγώνων του οργανωμένου κινήματος των βιοπαλαιστών αγροτών, οι οποίοι αγώνες, διαχρονικά -αφού σας αρέσει η λέξη- έχουν στην προμετωπίδα των αιτημάτων τους να καταργηθούν τα κριτήρια της ΚΑΠ που αποσυνδέουν την επιδότηση από την παραγωγή. Και χωρίς αυτά τα κριτήρια, είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι τίποτα από όλα αυτά που περιγράφει η δικογραφία δεν θα μπορούσε να γίνει», συμπλήρωσε.

«Όμως, καμία κυβέρνηση δεν άκουσε τους αγωνιζόμενους αγρότες. Αντίθετα τους λοιδορούσατε και τους καταστέλλατε κάθε φορά που έβγαιναν στους δρόμους, τους στέλνατε στα αγροτοδικεία, ακριβώς γιατί υλοποιούσατε τις κατευθύνσεις της ΕΕ, που βολεύουν τους μεγάλους ιδιοκτήτες γης και τους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους.

Στο ίδιο αποσκοπούσε και η συμμετοχή διαφόρων εκπροσώπων ιδιωτικών εταιρειών-κοινοπραξιών μονοπωλίων, που με αποφάσεις των κυβερνήσεων μοιράζονται τη λεία των πληροφοριακών συστημάτων του ΟΠΕΚΕΠΕ, χρησιμοποιώντας και εταιρείες-δορυφόρους, συγκεκριμένα Κέντρα Υποβολής Δηλώσεων, που αξιοποιούσαν την πρόσβαση σε πληροφόρηση σχετικά με τις επιλέξιμες εκτάσεις κ.ο.κ.

Με άλλα λόγια, τα χρήματα που πήραν παράνομα όσοι από τους δικούς σας αγρότες τα πήραν, ήταν τα 30 αργύρια για να τους κλείσετε το στόμα και να υλοποιηθεί απρόσκοπτα η πολιτική σας, που μακροπρόθεσμα καταστρέφει τη φτωχή αγροτιά και θα καταστρέψει τελικά και τους ίδιους», υπογράμμισε.

«Για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ πρέπει να πληρώσουν αυτοί που τα έφαγαν και να πάνε φυλακή αυτοί που τους τα έδιναν, όπως και αυτοί που κάλυπταν αυτούς που τα έδιναν.

Και να μην τολμήσετε να τα φορτώσετε ούτε σε όλους τους αγρότες μέσω περικοπής των επιδοτήσεων, ούτε σε όλον τον λαό, μέσω πληρωμής των προστίμων από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ούτε να τολμήσετε να αμνηστεύσετε επί της ουσίας τούς υπουργούς σας στην αυριανή ψηφοφορία, κρυπτόμενοι πίσω από την εξεταστική-μούφα που προτείνετε σήμερα και στην οποία, φυσικά, θα αξιοποιήσετε και αυτήν τη φορά την πλειοψηφία που διαθέτετε για να ελέγξετε τη λειτουργία της», ανέφερε ο γγ της ΚΕ τγου ΚΚΕ.

«Επειδή η συγκάλυψη από μεριάς της κυβέρνησης της ΝΔ δεν αφορά μόνο τις μεθοδεύσεις της, αλλά και το τι θα ερευνήσει αυτή η Εξεταστική, είναι προβληματική η στάση κομμάτων που θα την υπερψηφίσουν ή και κομμάτων που λένε ότι θα ψηφίσουν την πρόταση της ΝΔ αν κι αυτή δεχτεί την πρότασή τους για Προανακριτική», πρόσθεσε.

Ο κ. Κουτσούμπας σημείωσε ότι «η μεγάλη “κομπίνα” στην υπόθεση που συζητάμε και την οποία κανένα άλλο κόμμα δεν “αγγίζει” είναι το ίδιο το καθεστώς των αγροτικών επιδοτήσεων της ΚΑΠ της ΕΕ, που σχεδιάζεται και υλοποιείται με κριτήριο το πώς θα εντείνεται η καταλήστευση του βιοπαλαιστή αγρότη από τα βιομηχανικά, εμπορικά, τραπεζικά μονοπώλια, μέσω των χαμηλών τιμών που αυτά επιβάλλουν στα γεωργικά-κτηνοτροφικά προϊόντα, μέσω της πώλησης πανάκριβων λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων, μέσω των ληστρικών επιτοκίων δανεισμού κ.λπ. Αυτός είναι ο περιβόητος δρόμος της ΚΑΠ, που συναποφασίζεται και υλοποιείται από όλες τις κυβερνήσεις όσων συμμετείχατε σε αυτές μέχρι σήμερα, με κριτήριο και πάλι τα κέρδη».

Στη συνέχεια της ομιλίας του εξήγησε λεπτομερώς με ποιον τρόπο, από τη αναθεώρηση της ΚΑΠ το 2003 και μετά, η ίδια η ΚΑΠ «έσπρωξε προς την κατεύθυνση της πλήρους αποσύνδεσης της επιδότησης από την πραγματική παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο, δίνοντας προτεραιότητα και ευνοώντας τους μεγαλοϊδιοκτήτες γης, ανεξάρτητα αν παράγουν ή όχι, έναντι της πλειοψηφίας των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων, που σπρώχνονταν γρηγορότερα προς το ξεκλήρισμα και την εξαφάνιση».

Αναφέρθηκε στους ελάχιστους επιτόπιους ελέγχους που εκτελεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ λόγω έλλειψης προσωπικού, αλλά και στους τρόπους με τους οποίους «μεθοδευόταν ο παροπλισμός ή και η αντεκδίκηση και ο εκφοβισμός, με πειθαρχικές διώξεις ή άλλες μεθόδους, απέναντι σε μια σειρά υπαλλήλους που απλά έκαναν τη δουλειά τους».

Όπως τόνισε, έρχοναι «οι πρώτοι διδάξαντες της λοβιτούρας και της κομπίνας και παριστάνουν τους υπερασπιστές της ευσυνειδησίας των δημοσίων υπαλλήλων και ότι δήθεν με την αξιολόγηση, το νέο πειθαρχικό που καταθέσατε στη Βουλή και την άρση της μονιμότητας θέλετε να επιβραβεύσετε τους ικανούς και ευσυνείδητους και να αντιμετωπίσετε τους επίορκους και ακατάλληλους.

Σιγή νεκροταφείου και στους χώρους του Δημοσίου θέλετε να επιβάλλετε. Να μπουν τα κεφάλια μέσα και να μην αντιδρά κανείς στην πολιτική σας, ιδιαίτερα τώρα σε συνθήκες πολεμικής προετοιμασίας και εμπλοκής. Νέο φαγοπότι ετοιμάζετε και με το SAFE. Πάλι δισεκατομμύρια επί δισεκατομμυρίων που θα πληρώνει ο ελληνικός λαός για να βολευτεί και ο Ερντογάν από τους κολλητούς συμμάχους σας. Δεν θα σας κάνουν τη χάρη όμως οι εργαζόμενοι. Πολιτική απάντηση θα σας δώσουν».

«Ό,τι κι αν κάνει η κυβέρνηση της ΝΔ, οι ευθύνες της δεν κρύβονται. Κι εδώ, οι ενδείξεις για την αξιόποινη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και την παροχή κάλυψης σε ανθρώπους που ελέγχονταν για απόσπαση παράνομων επιδοτήσεων, είναι πολλαπλές και παραπάνω από ισχυρές», επεσήμανε ο κ. Κουτσούμπας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «ο κ. Βορίδης και ο κ. Αυγενάκης, με βάση αδιάψευστα δεδομένα που είναι στη δικογραφία, πρέπει να ελεγχθούν από Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, αφού ο “απαράδεκτος νόμος” περί ευθύνης υπουργών, που όλα τα κόμματα πλην του ΚΚΕ έχουν ψηφίσει για να διατηρείται μέχρι σήμερα, δεν επιτρέπει άλλον τρόπο για να ελεγχθούν. Όπως πρέπει να ελεγχθούν και άλλοι αρμόδιοι υπουργοί, υφυπουργοί, καθώς και όλα τα εμπλεκόμενα κυβερνητικά στελέχη. Φυσικά, πρέπει να ελεγχθεί και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε γνώση και υπό τον έλεγχο του οποίου εξελίσσεται όλο το κυβερνητικό έργο».

«Το ΚΚΕ καταγγέλλει την κυβέρνηση, η οποία με την επιλογή της Εξεταστικής Επιτροπής επιχειρεί να ακυρώσει τη δικογραφία της Ευρωπαίας εισαγγελέα για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, να κουκουλώσει, να συγκαλύψει το σκάνδαλο και να απαλλάξει τους υπουργούς της, Βορίδη και Αυγενάκη, για τους οποίους στη δικογραφία περιέχονται βάσιμες ενδείξεις για ποινικά αδικήματα.

Το ΚΚΕ αρνείται να νομιμοποιήσει τις απαράδεκτες αυτές επιλογές συγκάλυψης του σκανδάλου και της διαδικασίας και της πρότασης που επιλέξατε σκόπιμα και θα αποχωρήσει από τη σημερινή ψηφοφορία. Αύριο θα υπερψηφίσει την σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής που έχει κατατεθεί, με βάση το δικό μας σκεπτικό», κατέληξε ο κ. Κουτσούμπας.

Σχετικό Άρθρο

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα