Κουμουτσάκος προς Σημίτη για Καραμανλή: Σε ποια “συναφή θέματα” αναφερόταν το Ελσίνκι;

Κουμουτσάκος προς Σημίτη για Καραμανλή: Σε ποια “συναφή θέματα” αναφερόταν το Ελσίνκι;
Ο Γιώργος Κουμουτσάκος Eurokinissi

Για φωνές διχαστικής μικροψυχίας κάνει λόγο ο αν. υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, απαντώντας στο άρθρο του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, που στρεφόταν κατά του Κώστα Καραμανλή και του επέρριπτε ευθύνες για την σημερινή προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας.

Στο άρθρο του Κώστα Σημίτη, που απέδιδε τις ευθύνες για τη σημερινή προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας στον Κώστα Καραμανλή, απάντησε κατά την ομιλία του στη Βουλή για τον προϋπολογισμό, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιώργος Κουμουτσάκος.

Ο καραμανλικός κ. Κουμουτσάκος (ο οποίος την περίοδο, στην οποία αναφέρεται το άρθρο του κ.Σημίτη, ήταν εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών) κάνει λόγο για “φωνές διχαστικής μικροψυχίας” και θέτει ορισμένα ερωτήματα τόσο για τη Συμφωνία του Ελσίνκι όσο και ως προς την κριτική Σημίτη γιατί η κυβέρνηση Καραμανλή δεν προχώρησε το συνυποσχετικό με την Τουρκία που η δική του κυβέρνηση δεν είχε ολοκληρώσει επί πέντε χρόνια.  

Θέτει ειδικότερα μεταξύ άλλων το ερώτημα σε ποια “συναφή θέματα” αναφέρεται η παράγραφος 4 της Συμφωνίας του Ελσίνκι, υπονοώντας ότι η αναφορά αυτή αφορούσε τις λεγόμενες “γκρίζες ζώνες” και αυτό τη στιγμή που είχε προηγηθεί το Κοινό Ανακοινωθέν της Μαδρίτης, το οποίο αναγνώριζε “ζωτικά συμφέροντα” της Τουρκίας στο Αιγαίο. 

Υπενθυμίζεται ότι στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη το 1997, κατόπιν έντονων παρασκηνιακών πιέσεων της τότε ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπράιτ ο Κώστας Σημίτης και ο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ είχαν συμφωνήσει σε ένα “κείμενο αρχών”, το οποίο είχε προκαλέσει πολλές αντιδράσεις καθώς όχι μόνο αναφερόταν σε ζωτικά συμφέροντα και των δύο χωρών στο Αιγαίο, αλλά δεν είχε καμία αναφορά σε σεβασμό στα υφιστάμενα σύνορα και στους κανόνες του διεθνούς δικαίου. 

Πιο αναλυτικά ο κ.Κουμουτσάκος σημείωσε μιλώντας στη Βουλή ότι “Θα πρέπει κάποτε – και σίγουρα όμως όχι αυτήν τη στιγμή- να γίνει μια νηφάλια και με παρρησία συζήτηση για τις αλήθειες και τους μύθους του Ελσίνκι. Είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε πολλά να πούμε και να απαντήσουμε τότε. Όπως για παράδειγμα:  

 Σε ποια «συναφή θέματα» αναφέρεται η παράγραφος 4 της Συμφωνίας του Ελσίνκι; 

Γιατί η παράγραφος 12 θέτει ως μόνον όρο για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, την εκπλήρωση των πολιτικών κριτηρίων της Κοπεγχάγης από την Άγκυρα;

Γιατί από το 1999 έως το 2004, πέντε ολόκληρα χρόνια, δεν είχε υπάρξει το συνυποσχετικό και η κυβέρνηση Καραμανλή θα έπρεπε να το κλείσει σε μερικούς μήνες;” 

Όμως ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής εστίασε ιδιαίτερα στη στιγμή της παρέμβασης Σημίτη, την οποία χθες επικρότησε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά. 

Η εθνική ομοψυχία είναι ένα διαρκές αίτημα, ειδικά σε μια χώρα με τις εξωτερικές προκλήσεις με τις οποίες είναι η αντιμέτωπη η Ελλάδα, σημείωσε ο κ.Κουμουτσάκος, χαρακτηρίζοντας ιδιαίτερα θετικό το ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις, χτίζουν το τελευταίο χρονικό διάστημα ένα τείχος εθνικής ενότητας απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.

“Γι’ αυτό ακούστηκε ως ατόπημα κάτι που έγινε χθες. Την ώρα της ανάγκης εθνικής ομοψυχίας, ακούστηκαν φωνές διχαστικής μικροψυχίας” τόνισε αιχμηρά και πρόσθεσε: “Θέλω να πιστεύω ότι η χθεσινή ήταν μια ατυχής παραφωνία. Μια μικρή παρένθεση που άνοιξε και έκλεισε αμέσως.”

Με ενδιαφέρον αναμένεται εν τω μεταξύ αύριο στις 6 το απόγευμα η τοποθέτηση της πρώην υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη σε εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών του Ευάγγελου Βενιζέλου με θέμα «Οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στη Μεσόγειο και ελληνοτουρκικές σχέσεις».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα