Κουμουτσάκος: Τα 3 ερωτήματα προς την κυβέρνηση για το Σκοπιανό

Κουμουτσάκος: Τα 3 ερωτήματα προς την κυβέρνηση για το Σκοπιανό
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΒΡΑΔΥΝΗ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΥ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI Eurokinissi

Το σχόλιο του τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ για τις δηλώσεις Τσίπρα- Ζάεφ στο Νταβός

Για κίνηση που ούτως ή άλλως ήταν υποχρεωμένα να κάνουν τα Σκόπια, κάνει λόγο ο Γιώργος Κουμουτσάκος αναφερόμενος στην ανακοίνωση του Ζαέφ σχετικά με την μετονομασία του αεροδρομίου, και συγχρόνως εγκαλεί την κυβέρνηση ότι υιοθετεί τη λογική «τεμαχισμού» των ζητημάτων.

Ειδικότερα, ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας σχολιάζοντας τις δηλώσεις των πρωθυπουργών Ελλάδας και ΠΓΔΜ χθες στο Νταβός, επισημαίνει τρία σημεία για τα οποία ζητά απαντήσεις απ’ την κυβέρνηση.

«Τα πρώτα συμπεράσματα, από τις δηλώσεις των πρωθυπουργών Ελλάδας και ΠΓΔΜ είναι τρία:

1.Δεν υπήρξε καμία σαφής αναφορά από την πλευρά του Έλληνα Πρωθυπουργού στην ανάγκη αλλαγής του Συντάγματος της γειτονικής χώρας, που είναι ο μόνος τρόπος, η μοναδική πραγματική εγγύηση, για να διασφαλισθεί το τέλος κάθε έκφρασης αλυτρωτισμού εκ μέρους των Σκοπίων.

2.Τα Σκόπια δηλώνουν ότι θα προχωρήσουν σε κινήσεις μετονομασίας του αεροδρομίου και λεωφόρων, κινήσεις που στο μέλλον ή από άλλη Κυβέρνηση στα Σκόπια, μπορούν εύκολα να ανακληθούν.

Επιπλέον, αυτό είναι υποχρέωσή τους που πηγάζει από το Άρθρο 7 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995.

Αντίθετα, η Ελλάδα σε αντιστάθμισμα δίνει κάτι που είναι οριστικό και δεν ανακαλείται. Δηλαδή την προώθηση της υποψηφιότητας της ΠΓΔΜ στην Πρωτοβουλία Αδριατικής – Ιονίου και την κύρωση της 2ης φάσης της συμφωνίας σύνδεσης των Σκοπίων με την Ε.Ε. στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

3. Μας ανησυχεί και μας προβληματίζει ιδιαίτερα ότι η διαπραγμάτευση φαίνεται να υιοθετεί τη λογική “τεμαχισμού” των ζητημάτων, ενώ είναι διαχρονική θέση της Ελλάδας ότι η επίλυση στο ζήτημα του ονόματος, με το εύρος εφαρμογής (erga omnes) και την κατάργηση του αλυτρωτισμού αποτελούν ως ενιαίο και αδιαίρετο σύνολο, την προϋπόθεση για να απελευθερωθεί η διαδικασία προσκλήσεως στο ΝΑΤΟ και να ξεκινήσει η διαδικασία ένταξης στην Ε.Ε» αναφέρει στη δήλωσή του και καταλήγει: «Περιμένουμε η Κυβέρνηση να απαντήσει με σαφήνεια στα τρία αυτά πρώτα ερωτήματα. Κατά τα λοιπά επιφυλασσόμαστε για νέα αξιολόγηση της κατάστασης, όταν και εάν γνωρίσουμε το σύνολο των συμφωνηθέντων στο στάδιο αυτό».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα