Κουβέλης: Υπάρχει εμπλοκή στο θέμα των συμβασιούχων. Να λυθεί άμεσα

Κουβέλης: Υπάρχει εμπλοκή στο θέμα των συμβασιούχων. Να λυθεί άμεσα
ΑΘΗΝΑ-Ομιλία Κουβέλη σε εκδήλωση της ΔΗΜΑΡ για την κοινωνική προστασία.(EUROKINISSI-ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ) Eurokinissi

Τι δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, από τις Βρυξέλλες, για την ενδοκυβερνητική κόντρα μεταξύ Μανιτάκη - Ρουπακιώτη

Σε δήλωση από τις Βρυξέλλες προχώρησε ο Φώτης Κουβέλης, παραδεχόμενος πως πράγματι, υπάρχει μία μικρή εμπλοκή στο θέμα που αφορά τη διάταξη περί συμβασιούχων.

“Η διοικητική μεταρρύθμιση προχωράει και θα προχωρήσει με ακόμη πιο γρήγορους ρυθμούς. Η διοικητική μεταρρύθμιση είναι εκείνη που μπορεί να αποδώσει μια δημόσια διοίκηση ευέλικτη, αποτελεσματική, που θα υπηρετεί τους πολίτες, αλλά και τη συνολική αναπτυξιακή διαδικασία της χώρας”, δήλωσε ο κ. Κουβέλης.

“Δεν υπάρχει  καμία ιδιαίτερα μεγάλη εμπλοκή. Απλώς υπάρχει ένα ζήτημα: Οι διάφοροι συμβασιούχοι που τίθενται εκτός  εργασίας-όχι τώρα, αλλά και παλαιότερα-έχουν  τη δυνατότητα σύμφωνα με το νόμο να προσφύγουν στα δικαστήρια και με μία προσωρινή διαταγή, εάν και εφόσον τη χορηγήσει το δικαστήριο, να επιστρέψουν στη θέση τους έως ότου κριθεί συνολική η τακτική αγωγή που έχουν καταθέσει. Τι συμβαίνει όμως στην πραγματικότητα; Η προσωρινή διαταγή έχει χάσει την προσωρινότητα της, με την έννοια ότι για να εκδικαστεί μια υπόθεση και να έχουμε εντέλει την έκδοση αποφάσεως, χρειάζεται συνήθως δυο, τρία ή και περισσότερα έτη. Κατά συνέπεια η προσωρινή διαταγή διαρκεί επί μακρόν.

Η λύση μπορεί να βρεθεί με την παραμονή της προσωρινής διαταγής-είναι στοιχείο της παροχής έννομης διαδικασίας-αλλά με ειδική νομοθετική ρύθμιση να καθοριστεί το χρονικό σημείο μέσα στο οποίο θα εκδίδεται η οριστική απόφαση και θα λύνει τη διαφορά του συμβασιούχου, του εργαζομένου με το ελληνικό δημόσιο. Θεωρώ ότι εκεί μπορεί να εξευρεθεί ο κοινός τόπος  και έχω τη βεβαιότητα ότι θα εξευρεθεί”, σημείωσε.

Διευκρινίσεις από το υπουργείο

Νωρίτερα, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έδωσε διευκρινίσεις για το ζήτημα της έκδοσης ασφαλιστικών μέτρων, που αφορούν απολυμένους συμβασιούχους.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, η ρύθμιση αφορά μόνο χρονικούς περιορισμούς από τα ασφαλιστικά μέτρα και την προσωρινή διαταγή μέχρι την κύρια αγωγή, προκειμένου να εκδικάζεται η κύρια αγωγή σε εύλογο χρόνο, χωρίς να γίνεται κατάχρηση χρόνου με αναβολές, που μπορεί να φτάνουν και τα πέντε χρόνια. Με τη ρύθμιση η κύρια αγωγή θα πρέπει να εκδικαστεί εντός έξι μηνών. Σε ερώτηση του ΑΠΕ αν υπάρξουν αναβολές χωρίς να ευθύνεται ο εργαζόμενος, επισημάνθηκε ότι “πρέπει να τηρηθεί η νομιμότητα”.

Πάντως, το ζήτημα θα πρέπει να έχει διευκρινιστεί πλήρως μέχρι το βράδυ που θα κατατεθεί το πολυνομοσχέδιο στη Βουλή, ενώ υπενθυμίζεται ότι σε λίγο θα πραγματοποιηθεί και Υπουργικό Συμβούλιο.

Eπίσης, πρέπει να επισημανθεί ότι την έντονη αντίδραση του υπουργού Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη προκάλεσε, όπως δήλωσε, όχι ένα σχέδιο από τον κ. Μανιτάκη, αλλά “ένα σχέδιο που έλαβε από τη γενική γραμματεία της κυβέρνησης”, που προέβλεπε την έξοδο χιλιάδων συμβασιούχων, κυρίως των ΟΤΑ, που έχουν επιστρέψει μετά από προσωρινές διαταγές.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα