‘Κρύβουν’ από τους βάνδαλους τα αγάλματα της Αθήνας

Η δημοτική αρχή ισχυρίζεται πως τα κρούσματα βανδαλισμών στην πόλη έχουν αυξηθεί, γεγονός που την αναγκάζει να σηκώσει 49 γλυπτά για να τα γλιτώσει από την οργή των βανδάλων
- 10 Ιουνίου 2016 09:24
Τα τελευταία κρούσματα βανδαλισμών, αλλά και κλοπής γλυπτών της Αθήνας, οδήγησαν το Δήμαρχο Γιώργο Καμίνη στην απόσυρση 49 τέτοιων έργων τέχνης που βρίσκονται διάσπαρτα στην πρωτεύουσα. “Η κλοπή έργων τέχνης, τα οποία είναι συνδεδεμένα με τον δημόσιο χώρο και την αισθητική της πόλης, πιστοποιούν το πρόβλημα. Δεν θα το επιτρέψουμε. Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια” σημείωσε ο κ. Καμίνης σε μια παρουσίαση των δράσεων για την προστασία της πόλης από βανδαλισμούς και παραβατικότητα.
Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στην πιο πρόσφατη περίπτωση βανδαλισμού, αυτή του αγάλματος της «Βορείου Ηπείρου», έργου του Κώστα Σεφερλή, το οποίο αναπαριστούσε μία γυναίκα με τα χέρια δεμένα πισθάγκωνα στην Τοσίτσα, τον περασμένο Φεβρουάριο.
Ο Δήμαρχος Αθηνών έκανε λόγο για μετατροπή ορισμένων γειτονιών της Αθήνας σε γκέτο ή άβατο και υποστήριξε τους ισχυρισμούς του βασιζόμενος στο περιστατικό με τα τρόλεϊ και τα λεωφορεία που δεν έκαναν στάση έξω από το Πολυτεχνείο το περασμένο Σαββατοκύριακο. Επιπλέον, αναφέρθηκε σε περιπτώσεις απομάκρυνσης κάδων σκουπιδιών από περιοχές, προκειμένου να μην καούν κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων.
Η κλοπή έργων τέχνης, τα οποία είναι συνδεδεμένα με τον δημόσιο χώρο και την αισθητική της πόλης, πιστοποιούν το πρόβλημα. Δεν θα το επιτρέψουμε. Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια
“Αυτή η εικόνα αδικεί την πόλη και τους κατοίκους της. Είναι όμως και μια πραγματικότητα που δείχνει τα ελλείμματα επαρκούς και αποτελεσματικής αστυνόμευσης και περιφρούρησης της εύρυθμης λειτουργίας της πρωτεύουσας” ανέφερε ο Γιώργος Καμίνης και τόνισε πως ο Δήμος δεν έχει τη δυνατότητα να αντιδράσει αφού οι αρμοδιότητές του είναι όπως είπε κατακερματισμένες με ανορθολογικό τρόπο.
Από τα 201 γλυπτά της πόλης, 11 έχουν κλαπεί και 12 απομακρύνθηκαν τα τελευταία 60 χρόνια
Τα στοιχεία που δίνει το ρεπορτάζ της εφημερίδας ΕΦΣΥΝ, κάνουν λόγο για 201 συνολικά γλυπτά που υπάρχουν διάσπαρτα σε όλη την Αθήνα, εκ των οποίων 120 ορειχάλκινα και 81 μαρμάρινα. Από τα έργα αυτά, 11 έχουν κλαπεί ενώ 12 απομακρύνθηκαν για να συντηρηθούν τα τελευταία 60 χρόνια.
Ξεχωρίσαμε 49 γλυπτά που βρίσκονται σε επισφαλή θέση και εξετάζουμε την προσωρινή απόσυρση ορισμένων γλυπτών
“Ξεχωρίσαμε 49 γλυπτά που βρίσκονται σε επισφαλή θέση και σε συνεργασία με τα πανεπιστημιακά ιδρύματα και τους επιστημονικούς φορείς της πόλης εξετάζουμε την προσωρινή απόσυρση ορισμένων γλυπτών, την αντικατάστασή τους με εκμαγεία και την έκθεση των πρωτότυπων στη Δημοτική Πινακοθήκη” σημειώνει ο Δήμαρχος Αθηναίων και εξηγεί πως για τα μεγαλύτερα έργα που δεν είναι εφικτό να μετακινηθούν, θα χρησιμοποιηθούν κάμερες παρακολούθησης και άλλα μέτρα ασφαλείας επί τόπου.
Ισχυρότερα μέτρα ασφαλείας ζητά ο Καμίνης
Παρουσιάζοντας τις δράσεις του Δήμου, ο κ. Καμίνης υποστήριξε πως τα περιστατικά παραβατικότητας αυξάνονται και ανέφερε πως ζήτησε από τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, ισχυρότερα μέτρα ασφαλείας, ενώ αναφέρθηκε στο ζήτημα των αστέγων και τον τοξικομανών ως φαινόμενο που υποβαθμίζει την εικόνα της Αθήνας: “Είναι αναγκαίο να εξαλειφθούν φαινόμενα που υποβαθμίζουν την εικόνα της πόλης (άστεγοι, ουσιοεξαρτημένοι, διακινητές παράνομων προϊόντων, έμποροι ναρκωτικών, κυκλώματα επαιτείας) ίδίως σε περιοχές όπως είναι αυτή του Πνευματικού Κέντρου, της Νομικής, της Ακαδημίας, που σε κανονικές συνθήκες έπρεπε να ακτινοβολούν το κύρος και την ιστορία της Αθήνας” τόνισε.
Αδυναμία του Δήμου να βρει λύσεις στο θέμα των αστέγων
Πάντως, η δημοτική αρχή έσπευσε να αποποιηθεί της ευθύνης που μπορεί να της αναλογεί, καθώς όπως ισχυρίστηκε ο κ. Καμίνης, διαθέτει ελάχιστα μέσα παρέμβασης, ενώ όπως είπε η Δημοτική Αστυνομία έχει αρμοδιότητα μόνο να υπογράφει διοικητικές παραβάσεις.
Τέλος, σε ότι αφορά το διογκούμενο κοινωνικό πρόβλημα με τους αστέγους στο κέντρο της πόλης, ο Δήμος φαίνεται να δυσκολεύεται να πείσει τους ανθρώπους αυτούς να απευθυνθούν σε οργανωμένες δομές φιλοξενίας, ενώ ακόμη και εκείνοι που αφήνουν το πόστο τους στο πεζοδρόμιο μετά από παραινέσεις των αρχών, τις περισσότερες φορές επιστρέφουν σε αυτό έπειτα από μικρό χρονικό διάστημα.
ΠΗΓΗ EFSYN