Κύκλος Συζητήσεων Eteron και ΙΠΕ/ΕΚΚΕ για Σύγχρονα Πολιτικά Φαινόμενα: Αυταρχισμός

Κύκλος Συζητήσεων Eteron και ΙΠΕ/ΕΚΚΕ για Σύγχρονα Πολιτικά Φαινόμενα: Αυταρχισμός

O αυταρχισμός θα είναι το πολιτικό φαινόμενο που θα απασχολήσει την πρώτη θεματική του νέου Κύκλου Συζητήσεων (15/3) που διοργανώνει το Eteron σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Πολιτικών Ερευνών του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών.

Το Eteron – Ινστιτούτο για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Πολιτικών Ερευνών του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ), ανοίγει έναν νέο Κύκλο Συζητήσεων για τα Σύγχρονα Πολιτικά Φαινόμενα.

Η πρώτη θεματική με την οποία καταπιάνεται είναι ο «Αυταρχισμός», σε μία συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 15 Μαρτίου στις 18:00, στον χώρο του Eteron (Λεωκορίου 38-40, Ψυρρή), με ομιλητές και ομιλήτριες τις/τους:

Γιώργο Κατσαμπέκη, πολιτικό επιστήμονα, ερευνητή ΕΚΚΕ

– Βίκυ Ιακώβου, επίκουρη καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Αιγαίου

– Κατερίνα Πουρναρά, δικηγόρο, μέλος ΔΣ της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Συντονίζει και σχολιάζει ο Στέφανος Λουκόπουλος, συνιδρυτής και διευθυντής του Vouliwatch.

Τι είναι και πώς εκδηλώνεται ο αυταρχισμός; Ποιοι οι βασικοί του φορείς και ποιες οι συνέπειές του; Πόσο σημαντικός είναι τελικά ο κίνδυνος εκδήλωσης του στις σύγχρονες εδραιωμένες δημοκρατίες;

Τα παραπάνω είναι μερικά μόνο από τα ερωτήματα, στα οποία θα επικεντρωθούμε κατά τη σχετική συζήτηση για τον αυταρχισμό. Μια λέξη που κάποιες και κάποιοι θα θεωρούσαν μάλλον ντεμοντέ, ωστόσο φαίνεται να έχει ξαναμπεί βιαίως στο λεξιλόγιό μας. Διεθνείς έρευνες και σχετικοί δείκτες γνωστών think tanks προειδοποιούν άλλωστε για την παγκόσμια υποχώρηση της δημοκρατίας και την άνοδο του αυταρχισμού.

Σχολιαστές και μέσα ενημέρωσης μιλούν για έναν νέο «ψυχρό πόλεμο» ανάμεσα σε αυταρχικά κράτη και φιλελεύθερες δημοκρατίες. Πλήθος μελετών καταπιάνεται με την άνοδο και εδραίωση αυταρχικών κομμάτων της άκρας και ριζοσπαστικής Δεξιάς σε χώρες με μακρά δημοκρατική παράδοση. Και στην Ελλάδα, βεβαίως, η συζήτηση περί αυταρχισμού πλέον έχει αποκτήσει κεντρική θέση στην δημόσια συζήτηση μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου των υποκλοπών.

Ωστόσο, όπως συμβαίνει συχνά και με άλλους «-ισμούς», έτσι και με τον αυταρχισμό, δεν είναι απαραίτητα αυτονόητο ότι όλες και όλοι μιλάμε για το ίδιο πράγμα όταν επικαλούμαστε τον όρο. Στην εκδήλωση της Τετάρτης 15 Μαρτίου, θα επιχειρήσουμε να ανοίξουμε τη σχετική συζήτηση ξεκινώντας από το περιεχόμενο του όρου, ανατρέχοντας στη σχετική βιβλιογραφία και έρευνα, αλλά και την εμπειρία οργανώσεων της κοινωνίας πολιτών.

Η δεύτερη θεματική του Κύκλου Συζητήσεων για τα Σύγχρονα Πολιτικά Φαινόμενα θα αφορά τον «Λαϊκισμό» και θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 29 Μαρτίου.

Οι εκδηλώσεις θα είναι ανοιχτές για το κοινό.

Την επιστημονική επιμέλεια του Κύκλου Συζητήσεων έχει ο Γιώργος Κατσαμπέκης, πολιτικός επιστήμονας και ερευνητής στο ΕΚΚΕ.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα