Κυρώσεις στην Τουρκία για Συρία – Κύπρο και plan B για το προσφυγικό ζητά από ΕΕ ο Μητσοτάκης

Κυρώσεις στην Τουρκία για Συρία – Κύπρο και plan B για το προσφυγικό ζητά από ΕΕ ο Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός και με συνέντευξη του στο Politico καλεί την Ευρώπη να πάρει καθαρή θέση απέναντι στην Τουρκία. Τι είπε στο δείπνο των ηγετών. Η Ελλάδα υπέρ της έναρξης διαπραγματεύσεων με Βόρεια Μακεδονία- Αλβανία υπό όρους.

Το θέμα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας για τις επιχειρήσεις στη Συρία και τις παράνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, όπως και το μεταναστευτικό-προσφυγικό έθεσε από χθες στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ η οποία συνεχίζεται σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ο πρωθυπουργός συνεχίζει την προσπάθεια να δείξει ότι η Ελλάδα γύρισε επιτέλους σελίδα. Στους συνομιλητές του προτάσσει τις μεταρρυθμίσεις, τις αποκρατικοποιήσεις και την εμπιστοσύνη που αποκαθίσταται όπως φαίνεται από την ανταπόκριση των αγορών. Αυτή την απάντηση δίνει σε όσους τον συγχαίρουν για την εκλογή του και για τις πρώτες 100 ημέρες της κυβέρνησης», ανέφεραν κυβερνητικές πηγές ενώ είναι σε εξέλιξη η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε..

Σύμφωνα με πληροφορίες στο δείπνο των ηγετών χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός παίρνοντας το λόγο επισημανε ότι οι προσφυγικές ροές εχουν αυξηθεί πάνω από 250% τον τελευταίο ενάμιση χρονο και τόνισε ότι πρέπει να αναληφθεί δράση για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Δήλωσε ότι η Ελλάδα στηρίζει τη συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία, αλλα ζητά και από την Τουρκία να αντιμετωπίσει το θέμα. Και ζήτησε να υπάρξει καθαρή διατύπωση στο κείμενο συμπερασμάτων ως προς αυτό.

Τρία θέματα βρίσκονται στην ατζέντα της δεύτερης ημέρας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Η στρατηγική της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η κλιματική αλλαγή και η συζήτηση για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, δηλαδή για τον προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027.

Αμέσως μετά το τέλος της Συνόδου το μεσημέρι, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να ενημερώσει για τα συμπεράσματα και να απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Το δείπνο των ηγετών ολοκληρώθηκε στις δύο τη νύχτα τοπική ώρα, χωρίς διαρροές και ανακοινώσεις και οι ηγέτες συνεχίζουν σήμερα τις συνομιλίες.

Ο κ.Μητσοτάκης όπως ανέφερε και σε συνέντευξη του στον ιστότοπο Politico κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις στη Σύνοδο. Όπως είχε δηλώσει και χθες προσερχόμενος στη Σύνοδο η άποψη της Ελλάδας είναι πως η συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας πρέπει να εφαρμοστεί απο τη γείτονα και ταυτόχρονα να συνεχιστεί η χρηματοδότηση της, αλλά και ότι η Ευρώπη πρέπει να έχει plan B για το προσφυγικό- μεταναστευτικό. Αυτό το εναλλακτικό σχέδιο όπως άφηναν στη συνέχεια να εννοηθεί κυβερνητικές πηγές αφορά στο να αναλάβουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες τις ευθύνες τους για τους πρόσφυγες εφόσον η συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας εξακολουθεί να μη δίνει αποτελέσματα.

«Εαν δούμε ότι δεν αποδίδουν οι ενέργειες της Ε.Ε. να σταματήσουν οι ροές από την Τουρκία προς την Ευρώπη, τότε θα πρέπει η Ευρώπη να σκεφτεί άλλους τρόπους ώστε να μην εγκλωβίζονται στην Ελλάδα. Τα εργαλεία για αυτό θα τα δούμε στη συνέχεια και αφού συμφωνήσουμε ότι όλοι θα αναλάβουν τις ευθύνες τους», έλεγαν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές

Μιλώντας στο Politico εν τω μεταξύ ο κ.Μητσοτάκης δήλωσε: “Μας ανησυχεί ο αυξημένος αριθμός προσφύγων και μεταναστών που διασχίζουν το Αιγαίο τους τελευταίους μήνες. Μας ανησυχεί πολύ αυτό που συμβαίνει στη Συρία. Ήμασταν μία από τις πρώτες Ευρωπαϊκές χώρες που καταδίκασαν τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου. Επομένως, στην περιοχή μας επικρατεί μεγάλη αναταραχή, η οποία επίσης συνδυάζεται με την πρόοδο -ή την μη πρόοδο- που θα γίνει αναφορικά με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τους βόρειους γείτονες μας.».

Ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τους ηγέτες της ΕΕ «να πάρουν καθαρή θέση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να καταδικάσει ομόφωνα αυτά που συμβαίνουν στη Συρία», ενώ το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει «να επαναβεβαιώσει την ανακοίνωση που έκανε στο επίπεδο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων για ένα πλαίσιο στοχευμένων κυρώσεων εναντίον αυτών που εμπλέκονται στις παράνομες γεωτρήσεις εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου».

Εκτίμησε ότι γενικά υπάρχει ομοφωνία στις τάξεις των κρατών-μελών ότι αυτές οι δύο αποφάσεις είναι αναγκαίο να ληφθούν, ενώ χαρακτήρισε απαράδεκτο η Τουρκία να χρησιμοποιεί το μεταναστευτικό ως μοχλό και να ασκεί πίεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να λάβει μεγαλύτερη οικονομική βοήθεια.

«Έχουμε δώσει στην Τουρκία πάρα πολλά χρήματα. Νομίζω ότι μπορεί να συζητηθεί μία ρύθμιση για την υποστήριξη ανθρώπων που αναζητούν καταφύγιο στην Τουρκία, αλλά αυτό δεν μπορεί να συζητηθεί σε ένα πλαίσιο όπου η Τουρκία απειλεί ότι θα ανοίξει τα σύνορα της και θα πλημμυρίσει την Ευρώπη με μετανάστες και πρόσφυγες», είπε ο κ.Μητσοτάκης επιχειρηματολογώντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται ένα “πυροσβεστικό σχέδιο” ή Σχέδιο Β ώστε να διασφαλίσει ότι αυτό που σήμερα είναι έκτακτη ανάγκη δεν θα μετατραπεί σε γενικευμένη κρίση.

«Φτάνουμε στα όρια μας όσον αφορά το τι μπορούμε να κάνουμε για τη διαχείριση του αριθμού προσφύγων και μεταναστών που φτάνουν στην Ελλάδα», είπε επίσης ο πρωθυπουργός στο Politico συμπληρώνοντας πως η Ελληνική Κυβέρνηση έχει ήδη λάβει μέτρα για επιτάχυνση της διαδικασίας εξέτασης των αιτήσεων για άσυλο και των επιστροφών στην Τουρκία.

«Ωστόσο, την ίδια στιγμή βρισκόμαστε ενώπιον αυξημένων αριθμών προσφύγων και μεταναστών που εξαντλούν τις αντοχές της χώρας μου. Επομένως, είναι ξεκάθαρο ότι σε αυτό το μέτωπο χρειαζόμαστε μεγαλύτερη Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη», πρόσθεσε.

Στη Σύνοδο τέθηκε και το ζήτημα της διεύρυνσης για τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων. Συγκεκριμένα για το τελευταίο, στις Βρυξέλλες έχουν εκδηλωθεί ισχυρές αντίρροπες δυνάμεις. Όπως αναφέρουν από το επιτελείο της κυβέρνησης, κάποιες χώρες θέλουν η διεύρυνση να προχωρήσει, κάποιες να μην προχωρήσει καθόλου και άλλες να γίνουν ξεχωριστές συζητήσεις για την Αλβανία και τη Βόρειο Μακεδονία. Ο κύριος παίκτης που θέλει να μπλοκάρει το θέμα είναι ως γνωστόν η Γαλλία, ενώ η Γερμανία θέλει οι διαπραγματεύσεις των δύο χωρών να ξεκινήσουν. Χθες βράδυ στο δείπνο των ηγετών υπήρξε απόλυτο αδιέξοδο, όμως σήμερα άνοιξε ξανά η συζήτηση με ανοιχτό το ερώτημα εαν στο κείμενο συμπερασμάτων θα υπάρξει αναφορά σε χρονοδιάγραμμα – πακέτο και για τις δύο χώρες.

Ερωτηθείς από το Politico για την διαμάχη για το αν πρέπει να ανοίξουν οι συζητήσεις για την ενταξιακή διαδικασία της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ ο Πρωθυπουργός απάντησε ότι «ανέκαθεν λέγαμε ότι θέλουμε να προσδέσουμε τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχουμε πλήρη επίγνωση του ότι πρέπει να συντελεστεί μεγαλύτερη πρόοδος και στις δύο χώρες αλλά επί της αρχής υποστηρίζουμε αυτή τη διαδικασία, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις».

Ποιες είναι αυτές οι προϋποθέσεις; «Πρέπει να είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι η Βόρεια Μακεδονία συμμορφώνεται με τους όρους της Συμφωνίας (με την Αθήνα)». Σε ό,τι αφορά την Αλβανία, ζήτησε καλύτερη προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων.

«Νομίζω ότι πρέπει να στείλουμε μήνυμα σε αυτές τις χώρες ότι, εφόσον ικανοποιηθούν όλες οι προϋποθέσεις, μπορούν να προσβλέπουν ότι κάποια στιγμή μπορούν να γίνουν μέλη της Ευρωπαϊκής οικογένειας».

Ο Πρωθυπουργός ερωτάται, τέλος, για τον πατέρα του Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και απαντά τα εξής: «Ο πατέρας μου υπέγραψε την Συνθήκη του Μάαστριχτ, συνεπώς ήταν ένας από εκείνους που υπέγραψαν μια Συνθήκη που άνοιξε τον δρόμο για την Ευρώπη όπως την γνωρίζουμε σήμερα» επισημαίνει. «Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήταν ένας αφοσιωμένος Ευρωπαίος που βίωσε τη φρίκη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και έβλεπε αυτό που η γενιά μας τείνει να χάνει σε όλη αυτή τη συζήτηση για τις τεχνικές λεπτομέρειες για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, συνολικά, παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματά της, συνιστά ένα εξαιρετικό επίτευγμα που ανέσυρε από τις στάχτες δύο πολύ καταστροφικών πολέμων μία ήπειρο που αποκαλούνταν σκοτεινή. Το επίπεδο ευημερίας και διακρατικής συνεργασίας που απολαμβάνουμε σήμερα στην Ευρώπη είναι κάτι που, αν δούμε την μεγάλη εικόνα, πρέπει να εκτιμούμε πάρα πολύ».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα