Η κυβέρνηση κατηγορεί το ποτάμι για κανιβαλισμό

Η κυβέρνηση κατηγορεί το ποτάμι για κανιβαλισμό

Η αναθεώρηση του Συντάγματος δεν αφορά μόνον τους ειδικούς ή τους πολιτικούς, αλλά όλους τους πολίτες, αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι απαντώντας παράλληλα στο σάλο από τις καταγγελίες για "συνεργάτη" της χούντα στην επιτροπή

Ενα από τα μέλη της επιτροπής αναθεώρησης του Συντάγματος που ανακοίνωσε την Πέμπτη η κυβέρνηση Τσίπρα, κατηγορείται για σχέσεις με τη Χούντα.

Αρχικά το Ποτάμι, άσκησε κριτική στη κυβέρνηση για την επιτροπή συνταγματικής αναθεώρησης υποστηρίζοντας, σε ανακοίνωσή του, ότι “οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αποφάσισαν, όπως το είχαμε προβλέψει, να μετατρέψουν τη διαδικασία συνταγματικής αναθεώρησης σε κομματική περιοδεύουσα φιέστα. Και έτσι λογικό είναι να έχουν ηθοποιοί πρωταγωνιστικό ρόλο στη σύνθεση της επιτροπής”.

Ταυτόχρονα, το Ποτάμι επισήμανε ότι “η κυβέρνηση ζητά τη βοήθεια ανθρώπων που είχαν δουλέψει και για τη Χούντα, σε επιτροπές για το χουντικό Σύνταγμα. Τελικά, θα πρέπει να το πάρουμε απόφαση. Με αυτήν την κυβέρνηση, θα τα ζήσουμε όλα. Είναι πραγματικά ασυναγώνιστοι στο να ευτελίζουν όλα τα σημαντικά και να εκθέτουν ακόμη και σοβαρούς ανθρώπους”.

Μάλιστα και ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης από το βήμα της Βουλής, έκανε λόγο για ευτελισμό του Συντάγματος καταγγέλλοντας: “Συμπεριλάβατε τον κ. Παραρά. Το ξέρετε πως ήταν μέλος της επιτροπής εκλαΐκευσης του Συντάγματος της Χούντας. Δεν ντραπήκατε; Ανακαλέστε τώρα”, τόνισε ο κ. Θεοχάρης.

“Η χούντα μόνο έκανε δύο φορές, το 1968 και το 1973, επιτροπές δήθεν κοινωνικού διαλόγου για να υποκαταστήσει τη φιμωμένη και κατηργημένη Βουλή και έκανε δημοψηφίσματα –και το 1968 και το 1973– ως επίφαση δημοκρατίας για να νομιμοποιήσει δήθεν το δικτατορικό καθεστώς.

Δεν έχουν γίνει τα 43 χρόνια της μεταπολίτευσης τέτοιου είδους θεσμικές αθλιότητες, δεν έχουν γίνει από καμία κυβέρνηση, από κανένα κόμμα, από κανέναν Πρωθυπουργό.  Αυτό πρέπει να μας καταστήσει καχύποπτους και να μας ενεργοποιήσει ως πολίτες”, σημείωσε με τη σειρά του σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Η κυβέρνηση, με ανακοίνωσή της απαντά πως “στην προσπάθεια να οργανωθεί μια ουσιαστική συζήτηση για τη αναθεώρηση του Συντάγματος, με τη συγκρότηση μιας πραγματικά αντιπροσωπευτικής επιτροπής διαλόγου, με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων της επιστήμης, της τέχνης, της αυτοδιοίκησης και των επιχειρήσεων όλων των πολιτικών τάσεων, τα κόμματα της αντιπολίτευσης αντέδρασαν με το συνήθη σπασμωδικό και μηδενιστικό τρόπο”

“Το έργο της Επιτροπής, όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός, δεν είναι να υποκαταστήσει τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, οι οποίες θα τηρηθούν κατά γράμμα, όπως επιτάσσει το άρθρο 110 του Συντάγματος. Η αναθεώρηση όμως δεν αφορά μόνον τους ειδικούς ή τους πολιτικούς, αλλά όλους τους πολίτες. Τα κρίσιμα ζητήματα, οι συγκλίσεις αλλά και τα διλήμματα θα πρέπει να αναδειχθούν από τη συζήτηση που θα οργανώσει η Επιτροπή. Τα πορίσματα της θα δοθούν στα κόμματα και, ενδεχομένως, σε μια Επιστημονική Επιτροπή που θα αναλάβει να τα τυποποιήσει ενόψει της κοινοβουλευτικής διαδικασίας” προσθέτουν.

 “Αν ήταν έτσι, θα είχε οριστεί ο συγκεκριμένος ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου και αντιπρόεδρος επί τιμή του Συμβουλίου της Επικρατείας Πρόεδρος της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής επί των κυβερνήσεων Καραμανλή; Η Νέα Δημοκρατία θα τοποθετηθεί επί της συγκεκριμένης απόπειρας κανιβαλισμού;”, τονίζουν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα