Κυβερνητικές πηγές: Έλειπε το 1/3 των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στην ονομαστική για την ΕΥΠ

Κυβερνητικές πηγές: Έλειπε το 1/3 των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στην ονομαστική για την ΕΥΠ
Eurokinissi

Τις απουσίες 25 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ από την ψηφοφορία επί της τροπολογίας για την ΕΥΠ σχολιάζουν ειρωνικά από την κυβέρνηση. Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν ότι πολλοί βουλευτές της επαρχίας είχαν ήδη προγραμματίσει ταξίδια, καθώς η τροπολογία άλλωστε ήρθε απόγευμα Παρασκευής.

Συνεχίζεται η πολιτική αντιπαράθεση με αφορμή την τροπολογία για την ΕΥΠ, για την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία και η οποία τελικά έγινε δεκτή κατά πλειοψηφία.

Το γεγονός όμως ότι 25 από τους 86 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ απουσίαζαν από την ψηφοφορία αν και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε ζητήσει την ονομαστική, προκάλεσε το ειρωνικό σχόλιο κυβερνητικών πηγών, που απαντώντας στην ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα για την ΕΥΠ ανέφεραν:

«Ο κ. Τσίπρας μάλλον τελεί σε ταραχή αφού το 1/3 των βουλευτών του προτίμησε τις παραλίες από

το να βρίσκεται στη Βουλή για να υποστηρίξει την ονομαστική ψηφοφορία που εκείνος ζήτησε. Ο νέος διοικητής της ΕΥΠ στο πλαίσιο του θεσμικού του ρόλου θα έχει συνάντηση μαζί του, όπως και με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς. Όταν τον συναντήσει από κοντά, ίσως αντιληφθεί ποσό άδικα ήταν αυτά που εκτόξευσε εναντίον του».

Οι βουλευτές που απουσίαζαν ειδικότερα είναι οι:

Λευτέρης Αβραμάκης (Σερρών)

Σταύρος Αραχωβίτης (Λακωνίας)

Αλέξανδρος Αυλωνίτης (Κέρκυρας)

Άννα Βαγενά (Λάρισας)

Σωκράτης Βαρδάκης (Ηρακλείου)

Χριστόφορος Βερναρδάκης (Α Αθηνών)

Καλλιόπη Βέτα (Κοζάνης)

Νίκος Βούτσης (Α Αθηνών)

Σουλτάνα Ελευθεριάδου (Καβάλας)

Χουσεϊν Ζεϊμπέκ (Ξάνθης)

Νίκος Ηγουμενίδης (Ηρακλείου)

Φρόσω Καρασαρλίδου (Ημαθίας)

Σπύρος Λάππας (Καρδίτσας)

Κυριακή Μάλαμα (Χαλκιδικής)

Ανδρέας Μιχαηλίδης (Χίου)

Γιάννης Μπουρνούς (Λέσβου)

Παύλος Πολάκης (Χανίων)

Μπέτυ Σκούρα (Πιερίας)

Νίκος Συρμαλένιος (Κυκλάδων)

Ολυμπία Τελιγορίδου (Καστοριάς)

Θεοδώρα Τζάκρη (Πέλλας)

Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης (Α Θεσσαλονίκης)

Ευκλείδης Τσακαλώτος (Βορείου Τομέα Αθηνών)

Νίκος Φίλης (Α Αθηνών)

Τάκης Χαρίτου (Ροδόπης)

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν ότι πράγματι απουσίαζε σημαντικός αριθμός βουλευτών καθώς δεν τους είχε ζητηθεί από χθες να παραμείνουν στην Αθήνα και κατά την πάγια τακτική πολλοί βουλευτές επαρχίας είχαν κανονίσει να επιστρέψουν στις περιφέρειες τους απόγευμα Παρασκευής. Εξάλλου σημείωναν κανονικά η συζήτηση για το νομοσχέδιο του Υποδομών και Μεταφορών θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί αργά το μεσημέρι και ουδείς μπορούσε να προβλέψει ότι η κυβέρνηση θα κατέθετε τροπολογία για την ΕΥΠ αιφνιδίως Παρασκευή.

Μεταξύ των 25 βουλευτών που απουσίαζαν, επισήμαιναν οι ίδιες πηγές, συγκαταλέγονται και τρεις βουλευτές που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο. Μεταξύ αυτών ο πρώην υπουργός Νίκος Φίλης, η περιπέτεια υγείας του οποίου είναι γνωστή.

Σημείωναν επίσης ότι προφανώς και γνώριζαν ότι απουσιάζει σημαντικός αριθμός βουλευτών, για αυτό ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος είχε ζητήσει αρχικά η ονομαστική να πραγματοποιηθεί Δευτέρα, κάτι που δεν έγινε δεκτό.

Σημειωτέον ότι τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης πλην Βελόπουλου που έμεινε και καταψήφισε την τροπολογία, δηλαδή ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και ΜεΡΑ25, αποχώρησαν από την ψηφοφορία. Είναι η δεύτερη φορά που κόμματα της αντιπολίτευσης αποχωρούν με αφορμή την κατάθεση άσχετων τροπολογιών σε νομοσχέδιο, μετά την αποχώρηση σύσσωμης της αντιπολίτευσης με αφορμή την κατάθεση των τροπολογιών Βρούτση για τα εργασιακά στις 8 Αυγούστου πριν κλείσει η Βουλή. Αυτή τη φορά όμως από το ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισαν να μην αποχωρήσουν αλλά να ζητήσουν ονομαστική με αποτέλεσμα την εικόνα των απουσιών βουλευτών τους.

Μάλιστα τόσο από το ΣΥΡΙΖΑ, όσο και από το ΚΙΝΑΛ κατηγορούν την κυβέρνηση ότι έφερε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος το νομοσχέδιο για τα διπλώματα, με μόνο στόχο να καταθέσει τελευταία στιγμή την τροπολογία για την ΕΥΠ.

Από την ψηφοφορία απουσίαζαν και οκτώ βουλευτές της ΝΔ αλλά αιτιολογημένα και έχοντας ενημερώσει ότι θα ψήφιζαν υπέρ του νομοσχεδίου και της τροπολογίας. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα