Κυβερνητική ''στροφή'' για τυχερά παίγνια στο διαδίκτυο

Κυβερνητική ''στροφή'' για τυχερά παίγνια στο διαδίκτυο

Στροφή πολιτικής πραγματοποίησε η κυβέρνηση και ο προσωπικά ο αντιπρόεδρος της και υπουργός Ευάγγελος Βενιζέλος, στο θέμα της αγοράς των τυχερών παιγνίων στο Διαδίκτυο. Νέα τροπολογία

Ο κ. Βενιζέλος κατέθεσε τροπολογία σύμφωνα με την οποία αναιρείται η προηγούμενη διάταξη του προκάτοχου του, στην οποία προβλεπόταν ότι στο μεσοδιάστημα μέχρι την αδειοδότηση θα απαγορευόταν η διαφήμιση τυχερών παιγνίων σε όλα τα μέσα, έντυπα και ηλεκτρονικά, γεγονός που θα προκαλούσε τεράστια ζημιά στην ήδη επιβαρυμένη αγορά των ΜΜΕ.

Συγκεκριμένα στη νέα τροπολογία δίνεται η δυνατότητα στις εταιρείες online στοιχηματισμού με έδρα την Ευρωπαϊκή Ένωση να συνεχίσουν την παροχή υπηρεσιών σε παίκτες στην Ελλάδα μέχρι να λάβουν τη σχετική άδεια, με την προϋπόθεση να αναλάβουν όλες τις φορολογικές υποχρεώσεις τους..

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην τροπολογία – Βενιζέλου:

''Εταιρείες παροχής υπηρεσιών στοιχημάτων και τυχερών παιγνίων μέσω του Διαδικτύου, που είναι νόμιμα εγκατεστημένες σε κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ευρωπαϊκού οικονομικού χώρου και κατέχουν σχετική άδεια λειτουργίας και παροχής τέτοιων υπηρεσιών, μπορούν να συνεχίσουν την παροχή υπηρεσιών στη μεταβατική περίοδο μέχρι την εφαρμογή των διατάξεων του νόμου αυτού που διέπουν το διαδικτυακό στοίχημα και τη χορήγηση των σχετικών αδειών, μόνο εφόσον υπαχθούν αμέσως και οικειοθελώς στο φορολογικό καθεστώς των άρθρων 45 έως 50 του νόμου αυτού, αναδρομικά από την έναρξη της πραγματικής παροχής υπηρεσιών τους στην Ελλάδα. Κάθε σχετική λεπτομέρεια καθορίζεται με απόφαση του υπουργού Οικονομικών. Η εφαρμογή της παραγράφου αυτής δεν θίγει τη σχετική αποκλειστική δικαιοδοσία του ελληνικού Δημοσίου, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο νόμο αυτό και δεν προδικάζει την παροχή άδειας κατά το άρθρο 45''.

Η παρέμβαση των ξένων παροχέων

Ο κ. Βενιζέλος προχώρησε σε αυτήν την αλλαγή πολιτική καθώς έλαβε σοβαρά υπ' όψιν του, τις προτάσεις που του κατέθεσαν ξένοι παροχείς , που ζητούσαν να υπάρξει ένα μεταβατικό στάδιο, μέχρι να ολοκληρωθεί η χρονοβόρα διαδικασία αδειοδότησης. Σύμφωνα με τις προτάσεις των ξένων παροχέων : '' Με δεδομένο ότι η διαδικασία αδειοδότησης θα πάρει μεγάλο διάστημα και για να μη συνεχίσει η απώλεια εσόδων από το κράτος, να υπάρξει μεταβατική διάταξη που να προβλέπει ότι από την ψήφιση του νόμου, όποια εταιρεία προτίθεται να κάνει αίτηση για άδεια θα πρέπει ή να μη δραστηριοποιείται στην Ελλάδα ή σε αντίθετη περίπτωση να καταβάλει οικειοθελώς τον φόρο που της αναλογεί και να δεχτεί με δήλωσή της να υπαχθεί σε μελλοντικό σχετικό έλεγχο από την ΕΕΕΠ. Παρόμοια διάταξη προβλέπεται και στο σχέδιο ρύθμισης στην Ισπανία. Πιστεύουμε ότι η πλειοψηφία των εταιρειών θα δεχθεί τη ρύθμιση, με αποτέλεσμα την άμεση είσπραξη φορολογικών εσόδων ''.

Τα σημεία τριβής με την Κομισιόν

Πλέον ο νέος πονοκέφαλος της κυβέρνησης είναι το αν παρά τη τροπολογία, η κυβερνητική πρωτοβουλία, προσβληθεί στην Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι που θα καταστήσει ανενεργό το νόμο και θα παγώσει την όποια διαδικασία.

Στις 8 Αυγούστου λήγει η προθεσμία για να στείλει η Κομισιόν τις παρατηρήσεις για το νομοσχέδιο που της είχε κατατεθεί. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, θα υπάρχουν πολλά σημεία που θα απορριφθούν και αυτά θα αφορούν κυρίως τις παρεμβάσεις του υπουργείου Οικονομικών υπέρ του ΟΠΑΠ.

Αν η κυβέρνηση δεν αποδεχθεί τις παρατηρήσεις της Κομισιόν και δεν συμμορφωθεί άμεσα, τότε ακόμα και ο κινδυνος παραπομπής στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο για παράβαση των όρων ανταγωνισμού, είναι ορατός.

Την ίδια στιγμή η αξία του ΟΠΑΠ θα υποβαθμιστεί σε μια περίοδος που η η κυβέρνηση έχει θέσει τον Οργανισμό ως ένα από τα κύρια ''φιλέτα'' των ιδιωτικοποιήσεων και προσδοκά άμεσα έσοδα.

Τα φρουτάκια και η πριμοδότηση του ΟΠΑΠ για τον πολύ απλό λόγο ότι από εκεί είναι πιο εύκολο να εισπράξει άμεσα όσα χρειάζεται το υπουργείο Οικονομικών για να κλείσει τρύπες (πιο γρήγορος δρόμος από το να μπαίνει στη διαδικασία των διαγωνισμών και των αδειοδοτήσεων) είναι το άλλο σημείο που δημιουργεί τριβές. Εδώ έχουν λόγο και μάλιστα πολύ μεγάλο τα καζίνο, που πέρα από κάθε αμφιβολία παθαίνουν και τη μεγαλύτερη ζημιά, τη στιγμή που τόσα χρόνια χρυσοπληρώνουν το ελληνικό κράτος για να λειτουργούν νόμιμα και δεν καταφεύγουν σε άλλου είδους λύσεις που υιοθέτησαν οι ανταγωνιστές τους.

Μεταξύ των εκκρεμοτήτων είναι και το τι θα γίνει με τα ανταλλακτήρια στοιχημάτων. Η Betfair είναι το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο στον κόσμο, δραστηριοποιείται πολλά χρόνια στην ελληνική αγορά, όμως στο νομοσχέδιο είναι εκτός , κάτι που θα προκαλέσει την αντίδραση της Κομισιόν, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες.

Πάντως αυτό το νομοθετικό κενό, έχει οδηγήσει πολλές εταιρείες (όχι οι μεγάλες και καταξιωμένες, αλλά αρκετές μικρές), όπως και ιδιώτες, που σήμερα δεν είχαν κάποιο ''θεσμικό ρόλο'', να μαζεύουν παράνομο στοίχημα χέρι με χέρι μέσω δικών τους πρακτόρων.

Έτσι έχουν δημιουργήσει ένα δίκτυο με στόχο να απορροφήσουν ένα μεγάλο μέρος του στοιχήματος. Με προσφορές στον παίκτη να παίξει με... αέρα, να πληρώνει δηλαδή ανά εβδομάδα και αφού ολοκληρώσει μία αγωνιστική δραστηριότητα συγκεκριμένης χρονικής περιόδου, με κίνητρο για αποδόσεις καλύτερες κατά 0,5 ή 0,10 του ΟΠΑΠ και κυρίως στη λογική του μαύρου χρήματος, του αφορολόγητου, απλώνουν τα πλοκάμια τους, όπως συνέβη κατά βάση από το 1993 μέχρι και το 2000, όταν και μπήκε επίσημα το στοίχημα στη ζωή μας μέσω του Οργανισμού, αλλά και συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

SHARE:

24Media Network