Λαφαζάνης – Ντιμίτριεφ: Ξεκινούν οι εργασίες για την κατασκευή του αγωγού στην Ελλάδα

Λαφαζάνης – Ντιμίτριεφ: Ξεκινούν οι εργασίες για την κατασκευή του αγωγού στην Ελλάδα
Trans-Alaska pipeline Getty Images

Υπογράφτηκε το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος και Ρωσία για την κατασκευή και τη λειτουργία αγωγού με ρωσικό φυσικό αέριο. Ο "Νέος Ευρωπαϊκός Αγωγός" που θα περνά από ελληνικό έδαφος θα μεταφέρει φυσικό αέριο στη χώρα μας και την υπόλοιπη Ευρώπη

Ο υπουργός παραγωγικής ανασυγκρότησης υπέγραψε την Παρασκευή Μνημόνιο συνεργασίας με τον υπουργό Ενέργειας της ρωσικής ομοσπονδίας Αλεξάντερ Νόβακ, το οποίο και προβλέπει την κατασκευή και τη λειτουργία αγωγού με ρωσικό φυσικό αέριο που θα περνά από ελληνικό έδαφος και θα φέρει το όνομα “Νότιος Ευρωπαϊκό Αγωγός”. Παράλληλα υπεγράφη κοινή δήλωση με τον  επικεφαλής της «Τράπεζας Ανάπτυξης και Διεθνών Οικονομικών Υποθέσεων (Vnesheconombank-VEB)» της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Ντιμίτριεφ για τη σύσταση μεικτής εταιρίας που θα αναλάβει το παραπάνω έργο.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου ο αγωγός που θα περνά από τη Μαύρη Θάλασσα και τουρκικό έδαφος, θα συνεχίζει μέσα από την ελληνική επικράτεια, καθιστώντας έτσι την Ελληνική Δημοκρατία διαμετακομιστή. Ο στόχος είναι να εφοδιάζονται οι ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και η ίδια η Ελλάδα με φυσικό αέριο.

Ο Νότιος Ευρωπαϊκός Αγωγός

Και το όνομα αυτού Νέος Ευρωπαϊκό Αγωγός, δηλαδή το κομμάτι εκείνο που θα διαπερνά την ελληνική επικράτεια και θα “παίρνει τη σκυτάλη” από την Τουρκία και τον Turkish Stream. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε ανακοινώσει από τη Μόσχα πως το μέρος του αγωγού που θα περνά από την Ελλάδα δεν θα φέρει το όνομα τούρκικος αγωγός.

Στα μέρη της συμφωνίας προβλέπεται και η από κοινού σύσταση “Εταιρείας Ειδικού Σκοπού” που θα ιδρυθεί από την Ελλάδα και τη Ρωσία με σκοπό την ολοκλήρωση του έργου. Η εταιρία αυτή θα είναι και ο ιδιοκτήτης του αγωγού, με τα μέλη της Ελλάδα και Ρωσία να έχουν από 50% μερίδιο. Σημειώνεται πως την αναγκαία χρηματοδότηση θα φροντίσει να εξασφαλίσει για ευνόητους λόγους η ρωσική πλευρά, με την ελληνική πλευρά να προσφέρει κάθε νομική στήριξη για την έγκαιρη ολοκλήρωση των διαδικασιών. Όπως σημειώνεται μάλιστα η Ελλάδα θα καταχωρήσει το έργο, ως έργο εθνικής προτεραιότητας.

Η νέα εταιρία με συμμετοχή του ελληνικού δημοσίου

Σε κοινή δήλωση για την ανάπτυξη αγωγού φυσικού αερίου στην Ελλάδα προέβησαν ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Ενέργειας και Περιβάλλοντος Π. Λαφαζάνης και ο επικεφαλής της «Τράπεζας Ανάπτυξης και Διεθνών Οικονομικών Υποθέσεων (Vnesheconombank-VEB)» της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Ντιμίτριεφ, οι οποίοι συναντήθηκαν στο πλαίσιο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης.

Οι δύο πλευρές εξήγγειλαν τη δέσμευση τους να υποστηρίξουν και να διευκολύνουν με όλα τα νόμιμα μέσα που διαθέτουν την υλοποίηση του έργου υποδομής φυσικού αερίου, στην ελληνική επικράτεια.

Χαιρέτισαν τη σύσταση της νέας Μεικτής Εταιρείας (Κοινή Εταιρεία Ειδικού Σκοπού) για την άμεση υλοποίηση του αγωγού, με την συμμετοχή ως στρατηγικών επενδυτών (ή ιδρυτών), της VEB Capital και της “Δημόσιας Επιχείρησης Ενεργειακών Επενδύσεων ΑΕ – ΔΕΠΕΝΕ Α.Ε.”, μιας νέας εταιρείας του Ελληνικού Δημοσίου, με μοναδικό μέτοχο το Ελληνικό Δημόσιο, και με σκοπό την προώθηση και συμμετοχή σε επενδύσεις αγωγών φυσικού αερίου και άλλα έργα υποδομών, για την οικονομική ανάπτυξη.

Επισήμαναν ότι η νέα Κοινή Εταιρεία Ειδικού Σκοπού θα είναι ο ιδιοκτήτης του έργου και θα έχει την ευθύνη για το σχεδιασμό, χρηματοδότηση, κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση του που θα αποτελείται από αγωγούς, σταθμούς συμπίεσης καθώς και άλλες υποδομές απαραίτητες για τη λειτουργικότητά του.

Τόνισαν, δε, ότι “η εντατική εργασία για την υλοποίηση του έργου θα ξεκινήσει άμεσα με την προετοιμασία της μελέτης βιωσιμότητας, τις τεχνικές μελέτες και τις λοιπές μελέτες σχεδιασμού του”.

Δείτε εδώ ολόκληρη την ανακοίνωση του υπουργείου Παραγωγικής ανασυγκρότησης

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα