Λεβέντης: Έδρες με το ζόρι, δεν δίνω. Αν άλλαζα βουλευτές κάθε 6 μήνες, δεν θα ήξεραν καν που πέφτει η βουλή

Λεβέντης: Έδρες με το ζόρι, δεν δίνω. Αν άλλαζα βουλευτές κάθε 6 μήνες, δεν θα ήξεραν καν που πέφτει η βουλή
Alexandros Michailidis / SOOC

"Έκανα λάθος και αναλαμβάνω το κόστος της απόφασής μου", ανέφερε μέσω του NEWS 247 o Βασίλης Λεβέντης, σχετικά με τον "πάγο" στο κοινοβουλευτικό rotation και το εξώδικο από Λαρισαίο επιλαχόντα. "Αυτό θα σήμαινε ότι οι βουλευτές θα ήταν μόνιμα διδασκόμενοι", πρόσθεσε. Τι σχολιάζει ο νυν βουλευτής Λάρισας της Ε.Κ. και ο επιλαχών στη Β' Θεσσαλονίκης, Κ. Μπουκουβάλας

Με κατά μέτωπον επίθεση απαντά μέσω του NEWS 247, ο Βασίλης Λεβέντης στους πολιτευτές της Ένωσης Κεντρώων που απειλούν με εξώδικα και αγωγές για τη μη τήρηση της προεκλογικής δέσμευσής του περί αντικατάστασης των βουλευτών ανά έξι μήνες. Σημειώνεται ότι η κοινοβουλευτική θητεία των πρώτων οκτώ βουλευτών λήγει ανήμερα της 25ης Μαρτίου και ήδη αρκετοί επιλαχόντες φαίνεται πως έλαβαν “κοινοβουλευτική θέση μάχης”, προκειμένου να ξεκινήσουν να εκτίουν τη θητεία τους.

Το εξώδικο που προκάλεσε “πονοκέφαλο” στο εσωτερικό της Ένωσης Κεντρώων , προέρχεται από τον υποψήφιο στη Λάρισα Δαμιανό Ζώκα που ζήτησε από τον κ. Λεβέντη να τηρήσει την προεκλογική του δέσμευση για το βουλευτικό rotation.

Μιλώντας στην κυριακάτικη RealNews , ο ίδιος δήλωσε: “Έχω δώσει εντολή στο δικηγόρο μου να στείλει εξώδικο στον πρόεδρο, στο κόμμα και στον βουλευτή του νομού μας, με το οποίο θα ζητώ να μας παραδώσουν τα έγγραφα που υπογράψαμε προεκλογικά”, δήλωσε ο συνταξιούχος εφοριακός Δαμιανός Ζώκας . “Στο εξώδικο θα αναφέρεται πως την καθορισμένη ημερομηνία, που είναι η 25η Μαρτίου 2016, ο σημερινός βουλευτής θα παραδώσει την έδρα του στον πρώτο επιλαχόντα του ψηφοδελτίου. Σε διαφορετική περίπτωση θα κάνω αγωγή και θα υποβάλω μήνυση, για να μεταφέρω την αθέτηση της υπόσχεσης του κ. Λεβέντη στο πεδίο της Δικαιοσύνης. Το καλοκαίρι καιγόταν να συμπληρωθούν τα ψηφοδέλτια και μας έβαλε να μαζέψουμε κόσμο με τη δέσμευση ότι κάθε έξι μήνες της κοινοβουλευτικής περιόδου, οι βουλευτές θα παραιτούνται και θα τους αντικαθιστούν οι επόμενοι. Με αυτή τη δέσμευση έπεισα έναν ανιψιό μου να κατέβει στην Ημαθία για να κλείσουμε το ψηφοδέλτιο. Μετά ο πρόεδρος εξαφανίστηκε”, είπε χαρακτηριστικά, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων.

Πάντως, παρά το γεγονός ότι δημοσιεύματα κάνουν λόγο ότι και ο υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο της Λάρισας, Αναστάσιος Λέκκος ευθυγραμμίζεται με την άποψη του κ. Ζώκα, μέχρι στιγμής δεν προκύπτει κάτι ανάλογο κατόπιν συνομιλιών με τους υποψηφίους στη λίστα της Λάρισας.

Η αιχμηρή απάντηση Λεβέντη στα αρπαχτικά και τα εξώδικα:

“Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί τέτοιος ξεσηκωμός. Δηλαδή εάν δεν υπήρχε ο κ. Δαμιανός Ζώκας, δεν θα έκλεινα τα ψηφοδέλτιά μου; Αυτό υπονοεί; Ο κ. Ζώκας είναι τέταρτος στη λίστα έτσι κι αλλιώς, οπότε δεν θα ήταν στους αμέσως επόμενους επιλαχόντες. Όντως είχα υποσχεθεί το κοινοβουλευτικό rotation, πριν μπω στη βουλή. Δεν το αρνούμαι. Όταν το υποσχέθηκα όμως, ήμουν ειλικρινά έξω από τον χορό. Δεν ήξερα τι θα πει βουλή, θητεία, πόσες δυσκολίες έχει. Κι εγώ 35 χρόνια περίμενα αυτή τη στιγμή, όπως όλοι γνωρίζετε. Και αυτό που έχω να πω είναι ότι εάν όντως άλλαζα ανά έξι μήνες τους βουλευτές μου, δεν θα προλάβαιναν να μάθουν ούτε καν πού είναι το κτίριο της βουλής. Αυτό θα σήμαινε πλήρη καταστροφή του κόμματος. Δεν υποσχέθηκα κάτι στην κοινωνία. Αν ήταν υπόσχεση προς τον λαό, θα έκοβα τον λαιμό μου. Αυτό ήταν απλά μία ενδοεπικοινωνία με τους υποψηφίους στα ψηφοδέλτια”, είπε χαρακτηριστικά στο NEWS 247, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης.

Έκανα λάθος και αναλαμβάνω το κόστος της λάθος προεκλογικά απόφασής μου. Αλλά δεν θα μετατρέψω το κόμμα σε παράταξη με άπειρους βουλευτές. Λογοδοτώ στην κοινωνία, όχι στους υποψηφίους. Και αυτοί με την σειρά τους, οφείλουν να συμπεριφέρονται με σεβασμό απέναντι στο κόμμα που τους ανέδειξε, κάτι που δεν θα γινόταν ούτε στα όνειρά τους. Και μάλιστα, χωρίς να δώσουν ούτε φράγκο. Τα περισσότερα παράβολα των 150 ευρώ, τα κατέβαλα από την τσέπη μου για όσους δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα, οπότε η προβολή τους έγινε πρακτικά, τσάμπα”.

Πάντως, όπως ο ίδιος ξεκαθαρίζει μέσω του NEWS 247, δεν έχει λάβει ακόμη εξώδικο από τον κ. Δαμιανό . Και υπενθυμίζει ότι πρέπει να προηγηθεί παραίτηση βουλευτή, για να μπορεί κάποιος άλλος να λάβει τη θέση του.

“Δεν πρόκειται να ικανοποιήσω προσωπικές φιλοδοξίες, πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι πρέπει να καθίσουν ήσυχοι, εάν αγαπούν το κόμμα. Και δεν πρόκειται εγώ να εξυπηρετήσω προσωπικά οφέλη . Εάν ο κόσμος εναλλάσσονταν στη βουλή κάθε έξι μήνες, όλοι θα παρέμεναν άπειροι, μόνιμα διδασκόμενοι και γενικά, θα είχα μετατρέψει το κόμμα που έφτιαξα με τα ίδια μου τα χέρια, σε κόμμα χωρίς ουσία”, αναφέρει και εμμένει στην άποψη ότι η σημερινή κατάσταση είναι αποτέλεσμα της ψηφοφορίας με λίστες και όχι με σταυροδοσία.

“Αν ο κόσμος σταύρωνε τους βουλευτές της αρεσκείας του, δεν θα γινόταν όλο αυτό σήμερα. Αλλά με το ζόρι έδρα, δεν πρόκειται να πάρει κανείς, ούτε θα υποκύψω σε εκβιασμούς. Νόμιζα πράγματι ότι αυτή η ιδέα μπορεί να λειτουργήσει, αλλά τελικά, έκανα λάθος. Δεν βλέπετε τι κάνει και το ΚΚΕ; Εκλέγεται μόνο ένας για χρόνια και οι υπόλοιποι στα ψηφοδέλτια είναι απλά στον γύψ ο”.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Λεβέντης αναφέρει και έναν δεύτερο και ουσιαστικότερο λόγο που το rotation δεν πρόκειται να λάβει σάρκα και οστά: ” Αυτό θα ήταν συνώνυμο της πολιτικής ζημίας ενός κόμματος που φιλοδοξώ να φτάσω στο 15 – 20% στις επόμενες εκλογές. Παρουσιάζει δυναμική άνοδο και δεν θα ανακόψω εγώ την πορεία του. Οπότε τα μέλη του κόμματός μου πρέπει να γνωρίζουν ότι κάνουμε θυσίες αποκλειστικά για το καλό της Ελλάδας. Και εάν κάποιοι αισθάνονται προδομένοι, είναι σε λάθος δρόμο.

Ολοκληρώνοντας την προσωπική του τοποθέτηση, υπογραμμίζει ξανά ότι δεν προτίθεται να στερήσει τη βουλευτική ιδιότητα κανενός. ” Τις υποσχέσεις μου τις τηρώ πάντα. Ιδίως αυτές που απευθύνονται στην κοινων ία”.

Πάντως στην ερώτηση εάν γνωρίζει προσωπικά τους υποψηφίους, ο κ. Λεβέντης ξεκαθαρίζει ότι τον μεν κ. Ζώκα τον έχει συναντήσει μόλις δύο φορές στη ζωή του και όπως λέει, πρόκειται για συνδικαλιστή της ΝΔ και πρώην εφοριακό . “Όσο για τον Αναστάσιο Λέκκο, επίσης δεν μπορώ να πω πολλά, γιατί εγώ γνωρίζω προσωπικά τον αδερφό του κυρίως και μέσω αυτού, ο ίδιος ήρθε στο κόμμα”.

Τι υποστηρίζουν βουλευτές και υποψήφιοι

Απάντηση στα δημοσιεύματα περί εξώδικων, δίνει μέσω του NEWS 247 και ο νυν βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων στο νομό, Γιώργος Κατσαντώνης . “Από στιγμή σε στιγμή, θα βγάλουμε κοινό ανακοινωθέν που θα υπαγορεύει ότι είμαστε με το μέρος του προέδρου και τασσόμαστε πλήρως με την γραμμή του. Θα φέρει μάλιστα τις υπογραφές των περισσότερων υποψηφίων στο νομό μας. Μόνο ένας υποψήφιος σε όλη την Ελλάδα, φαίνεται να έχει πρόβλημα με την αλλαγή της προεδρικής γραμμής άλλωστε”.

Ο ίδιος ξεκαθαρίζει ότι ο Δαμιανός Ζώκας είναι τέταρτος στη λίστα, ενώ ο Αναστάσιος Λέκκος, προτελευταίος. “Οπότε έτσι κι αλλιώς, δεν θα ήταν τα πρόσωπα που θα έμπαιναν στη βουλή. Απ’ όσο μάλιστα μαθαίνουμε, ο κ. Ζώκας είναι και ο μόνος που έχει ανακινήσει το ζήτημα αυτό. Ο κ. Λέκκος δεν έχει εκδώσει σχετική ανακοίνωση, ούτε οι Χελιδώνης, Αναγνωστόπουλος, Σιάτρας. Ο κ. Χελιδώνης είναι ο επιλαχών, μετά από εμένα ωστόσο”, υπογράμμισε ο ίδιος, διαχωρίζοντας τη θέση του από αυτή του κ. Ζώκα.

“Ό, τι αποφασίσει ο πρόεδρος, θα κάνουμε”, ήταν και η απάντηση του δεύτερου κατά σειρά υποψηφίου στη Β’ Θεσσαλονίκη, Κωνσταντίνου Μπουκουβάλα. “Δεν πρόκειται να δημιουργήσουμε πρόβλημα. Και δεν περιμένουμε τίποτα. Δεν είμαστε επαγγελματίες πολιτικοί, έχουμε τις δουλειές μας, οπότε δεν είναι προτεραιότητά μας να προκαλέσουμε τριγμούς. Αν ποτέ ερχόταν η κοινοβουλευτική θητεία, θα την αποδεχόμουν με ευχαρίστηση, αλλά αυτό θα το κρίνει η Δικαιοσύνη ή ο πρόεδρος. Δεν μπήκα άλλωστε στο κόμμα, με αυτό το σκεπτικό. Και δεν μπορώ να πω εάν συμμερίζομαι τον προβληματισμό του συναδέλφου Δαμιανού Ζώκα. Προς το παρόν, ασχολούμαστε με τα σοβαρά προβλήματα της χώρας και τις ανοιχτές πληγές της οικονομίας και του προσφυγικού”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα