Αποτελέσματα εκλογών ΝΔ: Μάχη καραμανλικών και (νέο)μητσοτακικών. Η επόμενη μέρα

Αποτελέσματα εκλογών ΝΔ: Μάχη καραμανλικών και (νέο)μητσοτακικών. Η επόμενη μέρα

Τα γαλάζια στρατόπεδα όπως διαμορφώνονται τώρα και τα σενάρια ενόψει του δεύτερου γύρου των εκλογών. Μεϊμαράκης και Μητσοτάκης κονταροχτυπιούνται για την ηγεσία της ΝΔ στις 10 Γενάρη. Τι θα κάνουν Τζιτζικώστας και Άδωνις.

Χωρίς να έχουν ανακοινωθεί ούτε κατ’ ελάχιστο επίσημα αποτελέσματα μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες η Λεωφόρος Συγγρού γνωστοποίησε μέσω του μεταβατικού της προέδρου Γιάννη Πλακιωτάκη ότι θα υπάρξει δεύτερος γύρος στις 10 Γενάρη. Λίγο πριν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρεμβαίνοντας στο παιχνίδι των διαρροών με τη διοχέτευση πληροφοριών που γινόταν ένθεν κακείθεν για τα αποτελέσματα των εκλογών έσπευσε να διαμηνύσει προς κάθε πλευρά ότι θα υπάρξει δεύτερος γύρος, εκτιμώντας το ποσοστό του στο 30% και την κατάταξή του στη δεύτερη θέση. Στη συνέχεια στενοί συνεργάτες του Βαγγέλη Μεϊμαράκη τόνιζαν ότι «ο Μεϊμαράκης επιθυμεί το δεύτερο γύρο για λόγους πολιτικής νομιμοποίησης».

Σ’ αυτό που ομονοούσαν από νωρίς χτες το απόγευμα όλοι στη ΝΔ ήταν η πρωτιά του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ενώ τα ξημερώματα της Δευτέρας ο Απόστολος Τζιτζικώστας έσπευσε να αποδεχτεί την ήττα του και την τρίτη θέση, ενώ συνεχάρη του δύο νικητές του πρώτου γύρου, Βαγγέλη Μεϊμαράκη και Κυριάκο Μητσοτάκη.

Τα προγνωστικά ενόψει του δεύτερου γύρου θα εξαρτηθούν καταρχήν από τη βάση εκκίνησης των δύο υποψηφίων όπως θα αποτυπωθεί στα ακριβή αποτελέσματα του πρώτου γύρου που επίσημα δεν έχουν γίνει γνωστά, αλλά και από το πως θα κινηθούν οι δύο χαμένοι της μάχης του πρώτου γύρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Άδωνις Γεωργιάδης, που φέρεται να κάνει την έκπληξη και να διεκδικεί ακόμα και την τρίτη θέση στο Λεκανοπέδιο της Αττικής αφήνοντας πίσω του τον κ. Τζιτζικώστα, θα ανακοινώσει και επίσημα τη στήριξή του στον Κυριάκο Μητσοτάκη και αναμένεται δήλωσή του αμέσως μόλις ανακοινωθεί το επίσημο συγκεντρωτικό και τελικό αποτέλεσμα των εκλογών από την ΚΕΦΕ.

Από την πλευρά του ο Απόστολος Τζιτζικώστας που βρίσκεται στην πιο δεινή θέση και τα κεντρικά του στελέχη σε κατάσταση σοκ, καθώς υπέστησαν μια απροσδόκητη ως προς το εύρος της αποτυχία, αντιμετωπίζει και τα πιο μεγάλα διλήμματα. Σύμφωνα με πληροφορίες αρκετοί εκ των βουλευτών που τον στηρίζουν σε χτεσινοβραδινή σύσκεψη στο επιτελείο του, εισηγήθηκαν να ανακοινωθεί η στήριξή του στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ωστόσο ακόμα δεν φαίνεται να έχουν ληφθεί τελικές αποφάσεις ενώ στα σενάρια που εξετάζονται είναι και η ψήφος κατά συνείδηση, καθώς το πρόβλημα του στρατοπέδου του κ. Τζιτζικώστα είναι το ετερόκλητο ακροατήριο το οποίο συσπείρωσε και το οποίο είναι σχεδόν αδύνατο να ακολουθήσει συντεταγμένα μια γραμμή όποια και αν είναι αυτή.

Όπως γίνεται σαφές η ακριβής αποτύπωση της εκλογικής δύναμης που συγκέντρωσαν οι υποψήφιοι, θα δώσει όλα εκείνα τα δεδομένα για να μπορεί να κρίνει κανείς με σχετική ασφάλεια κατά πόσο μπορεί, από τη στάση των άλλων δύο υποψηφίων που έμειναν εκτός δεύτερου γύρου, να επηρεαστεί υπέρ του Β. Μεϊμαράκη ή του Κ. Μητσοτάκη το τελικό αποτέλεσμα για την ανάδειξη του νέου προέδρου της ΝΔ.

Μια σύγχρονη αναμέτρηση βγαλμένη από τα παλιά…

Το πολιτικό συμπέρασμα πάντως της χτεσινής εκλογικής αναμέτρησης οδηγεί στην άποψη περί μιας μάχης εντός της ΝΔ βγαλμένη από τα παλιά αλλά και με χαρακτηριστικά που προσδιορίζονται από τις νέες πολιτικές συνθήκες εντός των οποίων η ΝΔ ως η κατεξοχήν αστική παράταξη καλείται να βρει το βηματισμό της.

Από τη μια μεριά, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης που έχει το χρίσμα του Κώστα Καραμανλή και ήδη πολλοί εκ των υποστηρικτών του σπεύδουν να ερμηνεύσουν τη χτεσινή του επικράτηση ως νίκη του πρώην πρωθυπουργού. Από την άλλη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης που εκτός από το συμβολισμό της επίσημης στήριξης του επίτιμου προέδρου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, το πιο δυνατό του χαρτί δεν θα ήταν υπερβολή να πει κανείς, ότι ήταν η ανάδειξη της αντίθεσής του σε συγκεκριμένες επιλογές του καραμανλισμού στη σύγχρονη ιστορία της χώρας την τελευταία δεκαετία, όπως το γεγονός ότι δεν ψήφισε τον Προκόπη Παυλόπουλο για πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Στενός συνεργάτης του Βαγγέλη Μεϊμαράκη ερωτηθείς σχετικά με το πόσο επηρέασε το εκλογικό αποτέλεσμα η επανεμφάνιση του Κώστα Καραμανλή και η γνωστοποίηση του ρόλου του κατά την περίοδο του δημοψηφίσματος μέσω των «εθνικών συμβουλών» προς τον Αλέξη Τσίπρα απάντησε ότι «ήταν μια νίκη της ΝΔ. Ο Κώστας Καραμανλής είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της παράταξης».

Οι ίδιες πηγές έσπευσαν πάντως να διευκρινίσουν επαναλαμβάνοντας ότι «δεν υφίσταται θέμα κυβερνητικής συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ» ωστόσο επέμειναν σ’ αυτό που τόσο ο κ. Μεϊμαράκης έχει τονίσει κατ’ επανάληψ,η όσο και ως άποψη του κ. Καραμανλή εμφανίζεται, πως «είναι αναγκαία η συνεννόηση στα εθνικά θέματα».    

Ουσιαστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο κλίμα πόλωσης που δημιουργήθηκε με κεντρικό πρόσωπο τον Κώστα Καραμανλή και την ανάγκη συνεννόησης με το ΣΥΡΙΖΑ την προηγούμενη εβδομάδα είχε απαντήσει πως «ο επίλογος της κυβέρνησης Καραμανλή γράφτηκε το Δεκέμβρη του 2008» όταν η ΝΔ «παρέδωσε τα Εξάρχεια στους αναρχικούς» και μάλιστα το επανέφερε θυμίζοντας ότι το εξέφρασε και με την άρνησή του να δώσει ψήφο στον Προκόπη Παυλόπουλο ως πρόεδρο της Δημοκρατίας την περασμένη Άνοιξη χρεώνοντάς του την ευθύνη ως τότε αρμόδιου υπερυπουργού Εσωτερικών για το δόγμα της «αμυνόμενης αστυνομίας».

Αυτή η ιδεολογικοπολιτική γραμμή σε συνδυασμό με τις φιλελεύθερες απόψεις του για την οικονομία ουσιαστικά φέρνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη κοντά ταυτόχρονα σε δύο ακροατήρια. Το ένα εντός της ΝΔ που τα τελευταία χρόνια εκφράστηκε από τη γραμμή των κυβερνήσεων Σαμαρά ως προς το «νόμος και τάξη» αλλά σε μεγάλο του μέρος όπως δείχνουν οι αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις  και ήττες του τελευταίου χρόνου δεν υιοθετεί την σχεδόν εμφυλιοπολεμική-ακροδεξιά ρητορική. Το άλλο ακροατήριο βρίσκεται πέριξ της ΝΔ σε όμορους χώρους του πολιτικού κέντρου όπως πχ εκφράστηκε από τη στήριξη του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη.

Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης με τον τρόπο του το επεσήμανε στην δήλωσή του λέγοντας πως «σε κάθε γωνιά της Ελλάδας παραδοσιακοί ψηφοφόροι της ΝΔ ενώθηκαν με πολλές χιλιάδες νέους φίλους του κόμματός μας». Και τα δύο αυτά ακροατήρια όμως έχουν το κοινό σημείο ότι αντιμετωπίζουν την Αριστερά όπως εκφράζεται από το ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα ως «ανίκανη και ιδεοληπτική» που «οδηγεί τη χώρα σε αδιέξοδα, την οικονομία σε καταστροφή, την κοινωνία σε μαζική ανεργία και φτωχοποίηση».

Αποσύρονται τα σενάρια διάσπασης;

Η μονομαχία Μεϊμαράκη-Μητσοτάκη εν μέρει θέτει σε άλλες βάσεις τις ιδεολογικοπολιτικές αντιπαραθέσεις που ως σήμερα σκεπάζονταν από τις προσωπικές φιλοδοξίες διαφόρων στελεχών. Εν μέρει καθαρίζει το τοπίο και δημιουργεί δύο νέους πόλους συσπείρωσης τον έναν με ευθεία αναφορά στον Κώστα Καραμανλή και τον άλλο γύρω από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η τελική έκβαση της αναμέτρησης στις 10 Γενάρη θα κρίνει πολλά για το παρόν και το μέλλον της ΝΔ ανάμεσα στα οποία και την ενότητα του κόμματος.

Προς το παρόν η συμμετοχή των 400000 ψηφοφόρων της ΝΔ στις χτεσινές εκλογές δημιουργεί καταρχήν την εντύπωση πως αναστέλλει μέχρι νεωτέρας τα σενάρια διάσπασης. Από την πλευρά του ο μεγάλος χαμένος αυτών των εκλογών, ο Απόστολος Τζιτζικώστας εμφανίστηκε ενωτικός κάνοντας αναφορά και στους τρεις συνυποψήφιούς του και λέγοντας ότι «όλοι μαζί βγάλαμε τη ΝΔ ενισχυμένη» και πρόσθεσε πως «θα συνεχίσω να εργάζομαι για μια ενωμένη ΝΔ, για μια σύγχρονη κεντροδεξιά παράταξη».

Ωστόσο το θέμα των σχέσεων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ που είναι και η κορωνίδα των αντιπαραθέσεων στο εσωτερικό της κεντροδεξιάς παραμένει όπως παραμένουν ολοζώντανες οι δύο διαφορετικές απαντήσεις όπως όμως εκφράζονται τώρα από τους δύο μονομάχους της 10ης του Γενάρη. Πάντως ο μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ Γιάννης Πλακιωτάκης συνέστησε ως τότε «ψυχραιμία, σύνεση και ενωτικό πνεύμα».

πηγή φωτογραφίας: sooc

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα