Μαριέττα Γιαννάκου στο NEWS 247: ” Για να αντέξει ο λαός τα μέτρα πρέπει να πέσουν οι τιμές”

Μαριέττα Γιαννάκου στο NEWS 247: ” Για να αντέξει ο λαός τα μέτρα πρέπει να πέσουν οι τιμές”
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΜΑΡΙΕΤΤΑΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑΝΝΗ ΤΣΟΥΚΑΛΑ ΓΙΑ ΤΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΗ ΕΛΛΑΔΑ (EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

Σε μια εφ΄όλης της ύλης συνέντευξη της επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Ν.Δ, αποστέλλει σαφές μήνυμα, ότι για να επιτύχει επιμήκυνση, θα πρέπει να μειωθούν οι τιμές, οι φόροι και ο ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης, μετά τις νέες μειώσεις στων μισθών και την εσωτερική υποτίμηση (vid)

Η Μαριέττα Γιαννάκου μιλώντας στο NEWS 247, λίγες ημέρες πριν τη κρίσιμη σύνοδο κορυφής της 18ης Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες, χαρακτηρίζει αναγκαίο η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ.

Συνέντευξη στους  Φώτη Νάκο – Μάνο Χωριανόπουλο

Υποστηρίζει ότι βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη φάση, όπου για να πιάσουν τόπο οι θυσίες των πολιτών, σε μια διαδικασία επιμήκυνσης, με εσωτερική υποτίμηση και χωρίς περαιτέρω χρηματοδότηση, θα πρέπει το στοίχημα της ελληνικής κυβέρνησης  να είναι μια στοιχειώδης ανάπτυξη. Μάλιστα επισημαίνει ότι θα πρέπει να επιδιωχθεί,  η δημιουργία  νέων θέσεων εργασίας, να ενισχυθεί η πρωτογενής παραγωγή , αλλά και να αναπτυχθεί σε επιστημονική  βάση ο τουρισμός.

Αναφορικά με την οικονομική  πολιτική, επισημαίνει ότι σε εν α καθεστώς εσωτερική υποτίμησης που βιώνει η Ελλάδα, θα πρέπει να πέσουν οι τιμές στα ράφια, να μειωθούν οι φόροι, αλλά και να μειωθεί ο ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης.

Χαρακτηρίζει την επίσκεψη της Γερμανίδας Καγκελάριου στην Αθήνα θετική και υποστηρίζει ότι κ. Μέρκελ  δεν θα θελήσει να συνδέσει την Ε.Ε

Επίσης  χαρακτηρίζει τις συμπεριφορές των βουλευτών της Χρυσής Αυγής απαράδεκτες και ζητά από τα άλλα κόμματα με τη στάση τους , να υποδείξουν στους πολίτες ποιο είναι το σωστό και να αποφύγουν να οδηγήσουν ξανά του πολίτες  στις κάλπες, με θυμό όπως έιγνε στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση.

Αναλυτικά, η συνέντευξη της κας Γιαννάκου έχει ως εξής:  

-Κυρία Γιαννάκου πως κρίνεται την επίσκεψη Μέρκελ στην Αθήνα;

Κατ’ αρχήν η ίδια η επίσκεψη είναι θετική ασφαλώς. Δεύτερον, πότε καμία από τις πολιτικές ηγεσίες των χωρών δεν είχε πει επισήμως ότι η Ελλάδα θα φύγει από το ευρώ. Αυτά όλα ήταν φήμες , πληροφορίες αλλά και η παρακολούθηση μια δυσμενούς κατάστασης στην ελληνική οικονομία. Δεν είναι λοιπόν η Γερμανία που μπορεί να αποφασίσει. Η Ελλάδα θα αποφασίσει αν θα μείνει στο ευρώ ή όχι. Βεβαίως οι θυσίες που πρέπει να κάνει θα είναι πολύ μεγάλες. Εξ’ ίσου όμως οδυνηρή θα ήταν και η περίπτωση εξόδου της, από το ευρώ. Ο γενικός συμβολισμός της επίσκεψης Μέρκελ γιατί ξέρετε στην εποχή μας , η διαχείριση των συμβόλων έχει αξία όπως έλεγε και ο Μιτεράν , έχει θετικό απόηχο και στους υπόλοιπους Ευρωπαίους , και στο εσωτερικό της Γερμανίας αλλά νομίζω και στο εσωτερικό της Ελλάδας. Βεβαίως οι δεσμεύσεις παραμένουν δεσμεύσεις…

-Τελικά η κυβέρνηση των τριών κομμάτων επιμένει στην προεκλογική εξαγγελία της διαπραγμάτευσης ή η πιέσεις της Τρόικας, δεν αφήνουν περιθώρια; 

Όλο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα είναι μια συνεχής διαπραγμάτευση. Βεβαίως αυτό δεν σημαίνει ότι όταν κάποιος αναλαμβάνει δεσμεύσεις την άλλη μέρα το πρωί αρχίζει πάλι και διαπραγματεύεται. Η ελληνική πλευρά ζητά επιμήκυνση χωρίς πρόσθετη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Άρα θα υπάρξουν και άλλες θυσίες για να υπάρξει αυτή η επιμήκυνση, αλλά γενικότερα θα ελαφρυνθεί το σύστημα και θα επιδιωχθεί περισσότερος χρόνος για να εμπεδωθεί και στοιχειώδης ανάπτυξη. Γιατί όλοι μιλάμε για ανάπτυξη, αλλά εκεί χρειάζεται πολύ μεγάλη προσπάθεια. Είναι ζήτημα χρηματοδότησης, αυτή τη στιγμή γίνεται μια προσπάθεια με την Τράπεζα επενδύσεων, το υπουργείο Ανάπτυξης κάνει πολύ μεγάλες προσπάθειες και είναι και θέμα καινοτομίας του τρόπου που δουλεύουμε εμείς οι ίδιοι…

Πρέπει να ξέρετε όμως ότι η κρίση αυτή δεν είναι μόνο πολιτική είναι και κρίση πολιτισμική. Η Ελλάδα 30 χρόνια στην Ένωση δεν μπόρεσε να εξευρωπαϊστεί – δεν θέλω να παρεξηγηθεί ο όρος- εννοώ δηλαδή να μεταφέρει καλές πρακτικές που είχαν αποτελέσματα σε άλλες χώρες της Ε.Ε, στον βαθμό που έπρεπε. Καθυστέρησε…Γιατί υπήρχαν αντιδράσεις. Γιατί υπάρχουν διαφορετικές αντιλήψεις σε μεγάλη μερίδα του λαού, γιατί και αυτό έχει σχέση.  Το πρόβλημα μας λοιπόν είχε καταστεί και πολιτισμικό, εκτός από οικονομικό.

-Κυριά Γιαννάκου, ο πρωθυπουργό έκανε λόγο για τα τελευταία μέτρα λιτότητας. Θα είναι τα τελευταία; η θα υπάρξουν και και νέα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής στο μέλλον;

Για την κυβέρνηση από πλευράς αρχής είναι τα τελευταία μέτρα. Αλλά στην πολιτική δεν μπορεί κανείς να είναι σίγουρος για τα πάντα υπό την έννοια: Ότι αν δεν προχωρήσουν ορισμένα πράγματα, αν δεν καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή όπως πρέπει, αν δεν αποδίδεται ο ΦΠΑ, εάν δεν μπορέσει το κράτος να μειώσει κάποια στιγμή τους φόρους και το ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης . Αν δεν πέσουν οι τιμές γιατί αυτή τη στιγμή , επιδιώκεται μια εσωτερική υποτίμηση, άρα πρέπει να πέσουν και οι τιμές για να μπορεί να σταθεί ο Έλληνας και να αντέξει.

Εκεί κατατείνει η προσπάθεια και πρέπει να ξέρετε ότι στον πολιτικό και οικονομικό βίο τίποτε δεν είναι εξασφαλισμένο και όχι μόνο για μας, η ίδια η Γερμανία. Αν φτωχύνει όλη η υπόλοιπη Ευρώπη η Γερμανία που εξάγει το 85% των προϊόντων της , στην υπόλοιπη  Ευρώπη , τι θα κάνει; Δεν θα έχει προβλήματα. Είναι συνδεδεμένη λοιπόν η τύχη όλων. Και βεβαίως η κα Μέρκελ, ενδιαφέρεται να στηριχθεί το ευρώ δηλαδή το οικοδόμημα. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει Ευρωπαίος ηγέτης που δεν θα σκεφθεί την υστεροφημία του και θα συνδέσει το όνομα του με την κατάρρευση του ευρώ. Επομένως η έξοδος οποιαδήποτε χώρας είναι ένα τεράστιο πολιτικό πλήγμα. Αυτό δεν σημαίνει, ότι πρέπει να ολιγωρούμε , χρειάζεται πολύ δουλειά και μεγάλη προσπάθεια, για πάρα πολλά χρόνια.

-Πόσο δύσκολο ήταν για τους Έλληνες ευρωβουλευτές  ήταν να διαχειριστούν στις Βρυξέλλες την ρευστή κατάσταση , όπου κάθε ημέρα η Ελλάδα χρεοκοπούσε;

Παρά το γεγονός ότι είμαστε 22 σε 751. Πρέπει να σας πω η δουλειά που γίνεται είναι πάρα πολύ καλή καθώς και η συνεργασία είναι άριστη. Και μάλιστα η συνεργασία ανεξαρτήτως της κυβέρνησης που αποτελείται από 3 κόμματα για να γίνω κατανοητή. Πάντοτε βρίσκαμε τρόπους συνεργασίας, Βεβαίως περάσαμε δύσκολες στιγμές στην πρώτη φάση, Όταν ο διεθνής τύπος ασχολήθηκε με την Ελλάδα όσο ποτέ με καμία άλλη χώρα. Περάσαμε δύσκολες στιγμές με τις υπαινισσόμενες απειλές –αν θέλετε- ότι μπορεί να βρεθούμε εκτός. Όποιο και αν ήταν το αντικείμενο της συζήτησης ερχόταν στο θέμα της χρεοκοπίας της Ελλάδος. Και πως θα αποφευχθεί και γιατί.

Εμείς  παρακολουθούμε στενά το τι γίνεται και στο επίπεδο του Eurogroup αλλά και των αρμόδιων επιτροπών , όπου έρχονται συχνά ο κ. Γιούνγκερ ο κ. Ρεν, θα πρέπει να σας ω ότι στην ολομέλεια του Στρασβούργου , συνεχώς από το 2010 δεν υπήρξε συζήτηση για την οικονομία που να μην ακουστεί το όνομα της Ελλάδος. Και ακούγονται και καλές κουβέντες και υπάρχει και κατανόηση γι’ αυτό που συμβαίνει στον ελληνικό λαό για τη φτώχεια και κυρίως για την ανεργία. Δεν υπήρχε ποτέ στην Ελλάδα τέτοια ανεργία. Η Ισπανία την είχε ζήσει την ανεργία ,αλλά ήταν διαφορετικές οι συνθήκες. Εκεί θα πρέπει να σας πω ότι το επίδομα ανεργίας, ήταν υψηλότερο από των κατώτατο μισθό και αντιλαμβάνεστε ότι αυτό είχε χρησιμοποιηθεί κατά κάποιον τρόπο. Εκεί πρέπει να εστιασθεί η προσπάθεια . Πρέπει να δημιουργηθούν δουλειές . Αυτός πρέπει να είναι ο αγώνας. Και όσοι νέοι φεύγουν επιστήμονες και άλλοι ας πηγαίνουν στην Ευρώπη, αλλά πρέπει να βελτιωθεί εδώ η κατάσταση για να ξαναγυρίσουν.

-Να περιμένουμε κάτι συγκλονιστικό από τη Σύνοδο Κορυφής της 18ης Οκτωβρίου;

Η σύνοδος κορυφής ασχολείται με το σύνολο του προβλήματος. Θα ασχοληθούν εκτός από τα εξωτερικά θέματα ( Συρία κλπ) για το σε ποια φάση βρίσκεται η σταθεροποίηση του ευρώ. Το Ευρώ θα πρέπει να ξέρετε έχει  πετύχει και πρέπει να αποδειχτεί ότι έχει πετύχει. Και θα σας πω ένα μικρό παράδειγμα που νομίζω ότι έχει αξία: Όταν προετοιμαζόταν  η ενιαία πράξη για την ελεύθερη διακίνηση αγαθών , προσώπων και κεφαλαίων, τότε η σύνοδος κορυφής αλλά και ο πρόεδρος Ντελόρ, είχαν τον προβληματισμό και για το ενιαίο νόμισμα και ανέθεσαν σε ένα σπουδαίο Ιταλό καθηγητή τον Τζεκίνι να κάνει μια έκθεση, για το τι θα προσφέρει θετικά ή αρνητικά ένα ενιαίο νόμισμα. Όπως κατέληξε ο Ιταλός καθηγητής τότε στις 15 χώρες της Ένωσης , αν κάποιος έφευγε από την Αθήνα για να περιέλθει τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε, όταν θα είχε ξαναγυρίσει στην Αθήνα θα είχε χάσει το 48% των χρημάτων του, από τις συναλλαγματικές ισοτιμίες.

Και μόνο αυτό το παράδειγμα δείχνει πόσο αναγκαίο ήταν το ενιαίο νόμισμα. Και πόσο αναγκαίο είναι και για εμάς. Γιατί μπορεί να είμαστε σε φάση που περισσότερο εισάγουμε και λιγότερο εξάγουμε, αλλά το μάλλον μας καλεί να αντιστρέψουμε την κατάσταση. Να εξάγουμε περισσότερα, να γίνουμε αυτόνομοι σε ορισμένα πράγματα, να αναδείξουμε τον πρωτογενή τομέα, να μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος και βεβαίως να αναδείξουμε τον τουρισμό σε επιστημονική υπόθεση. Χρειάζονται συγκεκριμένες στρατηγικές. Δεν  έχουμε την πολυτέλεια να κάνουμε πράγματα που έχουν θετική αντανάκλαση την άλλη μέρα το πρωί. Χρειάζεται να κάνουμε πράγματα τα οποία θα είναι πολύ δυσάρεστα τώρα ,αλλά θα είναι πολύ θετικά για το μέλλον.

Όμως  τελικά μήπως η Ευρώπη διαλυθεί,  καθώς η ανεργία γιγαντώνεται κυρίως στις χώρες του νότου;

Πρέπει να δούμε την Ευρώπη στο σύνολο της . Πολλοί νέοι άνθρωποι δεν έχουν καν από τους γονείς του τις μνήμες του πολέμου και την προηγούμενη κατάσταση και τους φαίνονται όλα πιο δύσκολα. Όμως δεν ήταν ποτέ εύκολο οι πρώην εχθροί, που δημιούργησαν τόσα θύματα με δύο παγκόσμιους πολέμους στην Ευρώπη, να ξεκινήσουν μια πορεία από κοινού, αρχίζοντας από την συνδιαχείριση των τότε πρώτων υλών του πολέμου, του άνθρακα και του χάλυβα , καταλήγοντας στη στήριξη της αγροτικής πολιτικής , ώστε να μείνουν οι άνθρωποι στην περιφέρεια και να μπορεί να τραφεί η Ευρώπη και στο τέλος βαίνοντας στο 80% των θεμάτων που απασχολούν την πολιτεία μας . Τα 60 χρόνια ευημερίας  από το 1953. δεν ήταν εύκολα.

Πρώτον ήταν πολιτικά πολύ  δύσκολα. Να πείσεις  του λαούς που είχαν μόλις είχαν σφαχθεί μεταξύ τους, ότι πρέπει να κάνουν κοινή πορεία. Δεύτερον , να κάνεις συνεργασίες ουσιαστικές. Τρίτον να καταφέρεις να αλλάξεις  στο εσωτερικό της χώρας πράγματα που είχε συνηθίσει για να μπορέσεις να ασκήσεις κοινές πολιτικές.

Βεβαίως η Ευρώπη αντιμετωπίζει ως σύνορο και το παγκόσμιο σύστημα. Έχει πάψει η Ευρώπη να είναι αποκλειστικός παραγωγός για τις τρίτες χώρες μαζί με τις ΗΠΑ. Σήμερα υπάρχουν άλλοι. Υπάρχει η Βραζιλία, η Κίνα , η Ινδία , το Βιετνάμ και άλλες χώρες , οι οποίες δεν έχουν απλώς φθηνότερο εργατικό δυναμικό, έχουν και την ικανότητα να παράγουν σωστά προϊόντα. Επομένως η  Ευρώπη πρέπει να δει τι θα κάνει , που θα μετασχηματιστεί για να μπορέσει να κρατήσει τις θέσεις εργασίας. Να κρατήσει κατ’ αρχή τη μικρομεσαία επιχείρηση που είναι η ζωή στο Νότο. Αντιμετωπίζει συνολικά δυσκολίες η Ευρώπη. Δεν ξύπνησαν μια μέρα και είπα θα κατεβάσουν τα μεροκάματα και θα εξαθλιώσουν τους εργαζομένους. Και πρέπει να προσπαθήσουμε να ανακτήσουμε ορισμένα από αυτά που χάσαμε. Έχουμε 23.000.000 ανέργους στην Ευρώπη, θεωρητικά έχουμε και 23.000.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Δηλαδή θεωρητικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι αν μία επιχείρηση προχωρούσε στην πρόσληψη ενός εργαζόμενου , θα είχαμε αντιμετωπίσει την ανεργία.

Και οι χώρες που είναι αναπτυγμένες  δηλαδή καθαροί πληρωτές στον προϋπολογισμός της Ευρώπης, όπως είναι η Ολλανδία και η Φιλανδία , αντιμετωπίζουν επίσης προβλήματα. Άρα πρέπει να εργαστούμε για το μέλλον με τρόπο πιο μακροπρόθεσμο, ο οποίος θα μπορέσει να διατηρηθεί. Και βέβαια ξέρουμε  ότι ο κόσμος αλλάζει στο σύνολο του. Αναδύονται νέες δυνάμεις. Δεν είμαστε μόνοι μας . Η Ευρώπη εξακολουθεί να είναι ο πιο δημοφιλής προορισμός για όλο τον κόσμο και τους μετανάστες. Το νέο κοινοτικό πλαίσιο 1320 θα πρέπει να είναι ισχυρό για να μπορέσει να συνεχιστεί ένα επίπεδο ανάπτυξης , μαζί με τις προσπάθειες που θα γίνουν από την Τράπεζα επενδύσεων.

Κα Γιαννάκου στη Γερμανία τα ναζιστικά κόμματα είναι εκτός νόμου. Θα μπορούσε κάτι τέτοιο να συμβεί και στην Ελλάδα;

Βέβαια πρέπει να σας θυμίσω ότι και ο Χίτλερ εν’ ονόματι του πατριωτισμού έφτιαξε το ναζιστικό κόμμα και ότι εν’ ονόματι του πατριωτισμού έχουν γίνει πολλά και διάφορα , τα οποία δεν είναι πάντοτε θετικά. Σημασία έχει ποιος είναι ο πραγματικός πατριωτισμός  και αυτός είναι η δημοκρατία, η ανοχή της διαφορετικής άποψης , το ότι η διαφωνία είναι επίκεντρο της δημοκρατίας και βέβαια να μην κρίνουμε τους ανθρώπους από φύλο, φυλή και θρησκεία, σύμφωνα με όσα το ελληνικό κράτος έχει συνυπογράψει και μέσω της οικουμενικής διακήρυξης του ΟΗΕ και μέσω της διακήρυξης του συμβουλίου της Ευρώπης.

Αυτοί που τα παραβιάζουν αυτά , βεβαίως δεν μπορούν να χαρακτηριστούν δημοκράτες, αλλά από την άλλη πλευρά, έχουν ψηφιστεί από τον ελληνικό λαό. Στον βαθμό που  υπακούν στο Σύνταγμα  και τους νόμους δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι μπορεί να απαγορεύσει τη κομματική δραστηριότητα.  Από κει και περά καλό είναι τα κόμματα που είναι πραγματικά δημοκρατικά με τη στάση τους να υποδείξουν ποιο είναι το σωστό στους Έλληνες, ώστε οι εκλογές να μη γίνονται με βάση το θυμό, όπως έγιναν οι τελευταίες. Εγώ δεν πιστεύω ότι ο ελληνικός λαός που ψήφισε τους ανθρώπους αυτούς , δεν είναι δημοκράτες. Οι συμπεριφορές τους είναι ασυνήθιστες και απαράδεκτες καθώς και οι φωνασκίες τους στο κοινοβουλίου. Θυμίζουν άλλα ψευτοκοινοβούλια άλλων χωρών. Θυμίζουν χώρες οι οποίες ήταν στο όριο της δημοκρατίας. Στο ελληνικό κοινοβούλιο δεν μπορούν να παρατηρούνται αυτά τα φαινόμενα.

Η θεωρία ότι όσοι η Ελλάδα πρέπει να πετάξει έξω όλους όσους δεν είναι ελληνικής καταγωγής, συνάδει και αυτή με όσα έγιναν στο Παγκόσμιο πόλεμο και τις τελικές λύσεις που επελέγησαν. Βεβαίως  το κάθε πολιτικό κόμμα είναι αυτό που λέει το ίδιο με τη θεωρία του και τις πράξεις του. Επομένως υπάρχει μια ανησυχία για τη συμπεριφορά της Χρυσής Αυγής και νομίζω, ότι το ελληνικό κράτος πρέπει να πράξει τα δέοντα σε κάθε περίπτωση που αντιμετωπίζετε τέτοιο ζήτημα, από πλευράς νομικής και επιβολής του νόμου. Στη Γερμανία, όπου απαγορεύετε ένα κόμμα ναζιστικό υπάρχει συνταγματικό δικαστήριο, το οποίο κρίνει όλα τα κόμματα αν είναι και λειτουργούν δημοκρατικά  και αν εφαρμόζουν σωστά το καταστατικό τους.

Η Κομισιόν προχωρά στον έλεγχο της χρηματοδότησης των ευρωπαϊκών κομμάτων. Θα μπορούσε αυτό να γίνει και για τα εθνικά κόμματα;

Ο κόσμος δεν το ξέρει αλλά τα ευρωπαϊκά κόμματα, έχουν καθεστώς μη κυβερνητικής οργάνωσης στις Βρυξέλλες. Έτσι λοιπόν  η Κομισιόν επείσθη και μετά από δικές μου προσπάθειες να δημιουργήσει  μια πρόταση κανονισμού, η οποία θα δημιουργεί  καταστατικό για τα κόμματα αυτά και προϋποθέσεις για τη χρηματοδότηση τους από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Θα προβλέπεται επίσης πως τα κόμματα αυτά θα μπορούν να λειτουργήσουν σε εθνικό επίπεδο, π.χ προτείνετε να συμμετέχουν σε εκλογικές διαδικασίες για δημοψηφίσματα που έχουν ευρωπαϊκό αντικείμενο. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό και θα φέρει πιστεύω σιγά-σιγά την ίδια λογική και στα εθνικά κόμματα. Διότι  αυτός ο κανονισμός θα έχει εφαρμογή σε όλα τα κράτη μέλη.

Δηλαδή το Ευρωπαϊκό Λαϊκό κόμμα μπορεί να επιλέξει να έρθει να εγκατασταθεί στην Αθήνα θα πρέπει να πληροί αυτούς τους συγκεκριμένους κανόνες. Και νομίζω ότι αυτό είναι παρά πολύ σημαντικό, συνδυαζόμενο με κάτι άλλο. Η πρόταση μας είναι οι πολίτες να μπορούν να γίνουν μέλη κατευθείαν στα ευρωπαϊκά κόμματα, χωρίς να περάσουν από ένα εθνικό κόμμα. Για να είναι ευρωπαϊκό ένα κόμμα και να μπορεί να χρηματοδοτηθεί θα πρέπει να έχει κόμματα  εθνικά μέσα σε αυτό σε 7 χώρες τουλάχιστον της Ε.Ε, ή περιφερειακά εκεί  που στις περιφέρειες  υπάρχει νομοθετικά σώμα (όπως είναι στην Ισπανία π.χ) και να έχει τουλάχιστον έναν ευρωβουλευτή.

Νομίζω ότι αυτό θα δρομολογήσει καταστάσεις και στα επιμέρους εθνικά κόμματα και είναι σημαντικό γιατί όπως αντιλαμβάνεστε δεν μπορεί να έχει τόσες ευθύνες τόσες αρμοδιότητες και πολιτική αντανάκλαση σε όλη την Ευρώπη και να μην έχει ένα καταστατικό το οποίο εξασφαλίζει πλήρως τη διαφάνεια και φυσικά τον έλεγχο και από το ελεγκτικό συνέδριο της Ε.Ε αλλά εμείς θα προτείνουμε και από την επιτροπή συνταγματικών υποθέσεων. Επίσης βεβαίως θα μπορεί  ένας πολίτης να απευθύνεται στο Ευρωκοινοβούλιο και να ζητά να ελεγχθεί ένα κόμμα, αν είναι νόμιμο αν είναι  σωστό , αν λειτουργεί με βάση το καταστατικό και αν λειτουργεί δημοκρατικά. Νομίζουμε ότι περισσότεροι κανόνες διαφάνειας δεν μπορούν να υπάρξουν. Αυτό μπορεί να αποτελέσει υπόδειγμα και για τα εθνικά κόμματα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα