Με ‘αναπτυξιακή πρόταση’ στη διαπραγμάτευση η κυβέρνηση

Νέα δεδομένα δημιουργεί στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση Αθήνας-δανειστών ο διαπραγματευτικός ελιγμός της κυβέρνησης, με τον οποίο το Μέγαρο Μαξίμου συσχετίζει ευθέως τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος με αναπτυξιακά προγράμματα για την οικονομία, ευελπιστώντας να πάρει μία συμφωνία στις 15 Ιουνίου που θα σηματοδοτεί τη μετάβαση της ελληνικής οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά
- 08 Ιουνίου 2017 07:12
Μία νέα πρόταση για την γεφύρωση των διαφορών μεταξύ των θεσμών κομίζει στις συζητήσεις το Μέγαρο Μαξίμου, θέτοντας σε πρώτο πλάνο την ανάγκη ενίσχυσης της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Μάλιστα, η κυβέρνηση διαμηνύει στους δανειστές ότι αν τυχόν προβούν σε υποχωρήσεις ως προς τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για την απομείωση του ελληνικού χρέους, θα πρέπει να προχωρήσουν σε αντίστοιχες παραχωρήσεις στο κομμάτι της αναπτυξιακής ενίσχυσης της Ελλάδας.
Η ανάπτυξη στην ατζέντα
Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα τροπή που δίνει η κυβερνητική πρωτοβουλία στην διαπραγμάτευση δεν αποτελεί “μονομερή” τακτική του Μεγάρου Μαξίμου. Αντιθέτως, όλα δείχνουν πως η Αθήνα βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με την Κομισιόν, αλλά και με την ΕΚΤ, ενώ είναι γνωστό πως ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θεωρεί ως “λυδία λίθο” για την ανάσχεση της ευρωπαϊκής κρίσης τα αναπτυξιακά προγράμματα -είναι, άλλωστε, και ο “πατέρας” του περίφημου επενδυτικού “πακέτου Γιούνκερ”. Ταυτοχρόνως, υπάρχουν ενδείξεις, σύμφωνα με στελέχη που γνωρίζουν τα παρασκηνιακώς διαμειβόμενα στην διαπραγμάτευση, ότι και το Βερολίνο δε θα είχε αντίρρηση στην υιοθέτηση τέτοιων μέτρων, στο μέτρο που αυτά θα αποτελούν και “αντίβαρο” για λιγότερες πρωτοβουλίες σε ό,τι αφορά στην ποσοτικοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Συν τοις άλλοις, κυβερνητικά στελέχη εξηγούν στο News 24/7 πως ένας τέτοιος συμβιβασμός θα μπορούσε να χαρακτηριστεί “έντιμος” και “πολιτικά διαχειρίσιμος”, αφού η τόνωση της επενδυτικής στήριξης προς την Ελλάδα θα αναθεωρούσε προς τα πάνω τις προβλέψεις όλων των θεσμών για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και, ακολούθως, θα εμπέδωνε την αίσθηση πως η Ελλάδα οδεύει προς οριστική οικονομική ανάκαμψη.
Μηνύματα Τσίπρα
Το στίγμα των προθέσεων της ελληνικής πλευράς έδωσε χθες, μιλώντας στο Concordia Europe Summit και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, δίνοντας έμφαση στην ανάπτυξη. Βεβαίως, ο κ. Τσίπρας δεν απέστη των επιδιώξεων της ελληνικής πλευράς για συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Αντιθέτως, επανέλαβε πως οι δανειστές είναι ώρα να τηρήσουν τις δικές τους υποχρεώσεις και δεσμεύσεις. Όμως, την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός έδωσε έμφαση στην ανάγκη για ανάπτυξη και επενδύσεις, καλώντας και στο σημείο αυτό τους δανειστές να προβούν σε συγκεκριμένες κινήσεις και πρωτοβουλίες. “Η Ελλάδα είναι έτοιμη. Οι επενδυτές είναι έτοιμοι. Οι αγορές είναι έτοιμες. Και το μόνο που όλοι περιμένουν είναι το τελικό σήμα από την πολιτική ηγεσία της Ευρώπης αλλά και από τους θεσμούς, ότι μπορούν να εμπιστευθούν ξανά την Ελλάδα”, είπε χαρακτηριστικά, καλώντας τους δανειστές “να κάνουν ό,τι είναι αναγκαίο για μπει η ανάπτυξη πρώτη στην ατζέντα των προτεραιοτήτων”.
Μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας προανήγγειλε ουσιαστικά την κατάθεση της νέας ελληνικής πρότασης, λέγοντας ότι “το βασικό πρόβλημα που δεν επέτρεψε τη γεφύρωση των διαφορών (σ.σ. μεταξύ των δανειστών στο Eurogroup της 22ας Μαΐου) ήταν οι διαφορετικές εκτιμήσεις ανάμεσα στο ΔΝΤ και την Ευρώπη για τους ρυθμούς ανάπτυξης μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα”. “Άρα υπάρχει ο τρόπος να γεφυρωθεί η διαφορά αρκεί να υπάρξει και η βούληση”, συμπέρανε ο Αλέξης Τσίπρας, καλώντας όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να συμβάλουν ώστε “να γεφυρωθεί η διαφορά επί της ουσίας”. Μάλιστα, ζήτησε “να αναλάβει δηλαδή η Ευρώπη συγκεκριμένες δεσμεύσεις και πρωτοβουλίες για επενδυτικά προγράμματα, κερδοφόρα προγράμματα, που θα τονώσουν την ανάπτυξη, θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και θα γεφυρώσουν τελικά στη πράξη, τις διαφορετικές εκτιμήσεις μεταξύ των θεσμών”, προσθέτοντας πως “αυτός ο στόχος είναι σήμερα στο επίκεντρο της συζήτησης και αυτή η ουσιαστική συνεισφορά στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης από την ελληνική πλευρά”.
Κατόπιν… συνεννόησης;
Συν τοις άλλοις, έχει τη σημασία του ότι, εκτός των πληροφοριών πως η Αθήνα “επεξεργάστηκε” την συγκεκριμένη διαπραγματευτική πρόταση με την Κομισιόν και την ΕΚΤ, ο πρωθυπουργός ανέφερε χθες ονομαστικά την Άνγκελα Μέρκελ και τον Εμανουέλ Μακρόν, δημιουργώντας υποψίες πως το θέμα έχει ήδη συζητηθεί στις επαφές που είχαν οι τρεις ηγέτες τις προηγούμενες ημέρες. “Τόσο η Καγκελάριος της Γερμανίας Μέρκελ όσο και ο νέος Πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν υπερασπίζονται την Ευρώπη της ανάπτυξης”, είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας, επικαλούμενος, μάλιστα, τις συζητήσεις και τις επαφές που είχε με τους δύο ηγέτες.
“Περισσότερη ανάπτυξη, λιγότερα μεσοπρόθεσμα”
Όπως προαναφέρθηκε, η κυβέρνηση συσχετίζει τα αναπτυξιακά προγράμματα που ζητεί με το βάθος και την έκταση των υπό συζήτηση μεσοπρόθεσμων μέτρων, με την προσδοκία και την βάσιμη εκτίμηση ότι όσοι εκ των δανειστών -και κυρίως το Βερολίνο- διάκεινται αρνητικά σε “παραχωρήσεις” στο μέτωπο του χρέους, θα είναι διατεθειμένοι να δώσουν αρκετά παραπάνω στο κομμάτι της αναπτυξιακής επανεκκίνησης της Ελλάδας. Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό, μία αποστροφή του κυβερνητικού εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, κατά την χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών δεν ήταν καθόλου τυχαία: “Όσο μεγαλύτερη είναι η πρόβλεψη για ανάπτυξη στην Ελλάδα τόσο λιγότερα είναι και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που χρειάζονται, έτσι ώστε να είναι το χρέος βιώσιμο για όλους τους θεσμούς, συμπεριλαμβανομένου και του ΔΝΤ και φυσικά της ΕΚΤ”, επισήμανε ο κ. Τζανακόπουλος, εξηγώντας πως “ οι προβλέψεις για την ανάπτυξη έχουν άμεση συσχέτιση με το ύψος των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, που πρέπει να παρθούν, έτσι ώστε το ελληνικό χρέος να είναι βιώσιμο” και χαρακτηρίζοντας το θέμα της ανάπτυξης ως “το κλειδί για την ύπαρξη συμφωνίας”.
Στο πλαίσιο αυτό, οι “αναπτυξιακές” αξιώσεις της ελληνικής πλευράς φαίνεται πως “κουμπώνουν” και με τα εναλλακτικά σενάρια για συμφωνία που επεξεργάζεται η Κομισιόν, αλλά και με την γαλλική πρόταση που κομίζει στην διαπραγμάτευση το Παρίσι. Μάλιστα, φαίνεται πως το μπαράζ συναντήσεων του γάλλου υπουργού Οικονομίας, Μπρούνο Λεμέρ με τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντέισελμπλουμ και τους ομολόγους του της Ιταλίας και της Γερμανίας, Πάντοαν και Σόιμπλε δεν είναι καθόλου τυχαίο και συνδυάζεται με την νέα τακτική της Αθήνας στις εν εξελίξει συζητήσεις…