Μηνύματα Τσίπρα με πολλούς αποδέκτες

Μηνύματα Τσίπρα με πολλούς αποδέκτες
ΒΟΥΛΗ-OMΙΛΙΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΨΗΦΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ 2018. (EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΟΛΗΣ) Eurokinissi

Την κυβερνητική στρατηγική για όλα τα ανοιχτά θέματα που αφορούν τη χώρα αποκάλυψε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας χθες στο "Έθνος της Κυριακής"

Την πολιτική βούληση της κυβέρνησης και του ίδιου προσωπικά να λυθεί το θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ, αλλά και την επιμονή του  Μεγάρου Μαξίμου στην στρατηγική της «καθαρής» εξόδου από το Μνημόνιο χωρίς προληπτική γραμμή στήριξης αποκάλυψε ο Αλέξης Τσίπρας στο «Έθνος της Κυριακής» και την Βούλα Κεχαγιά, δίνοντας μια σαφή πρόγευση του πώς θα κινηθεί η κυβέρνηση το επόμενο 6μηνο.

Με την φράση «αν υπάρξει ευκαιρία (σ.σ. για την επίλυση του ονοματολογικού), θα είναι εθνική ανοησία να μην την αξιοποιήσουμε», ο Αλέξης Τσίπρας κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση και ο ίδιος προσωπικά θα εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια προκειμένου να βρεθεί λύση σε αυτό το χρόνιο ανοιχτό μέτωπο στην εξωτερική πολιτική. Παραλλήλως, ιχνογραφώντας τα όρια, τις «κόκκινες γραμμές», αλλά και τις «διευκολύνσεις» της κυβέρνησης ως προς το ονοματολογικό της πΓΔΜ, ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι «μακεδονικό έθνος δεν υπήρξε ποτέ στους αρχαίους χρόνους, όπως δεν υπήρξε και έθνος Αθηναίων ή Σπαρτιατών», για να προσθέσει παράλληλα ότι «η ευρύτερη αυτή γεωγραφική περιοχή καταλαμβάνεται από τρία διαφορετικά κράτη». Μάλιστα, παρά τις αντιρρήσεις του Πάνου Καμμένου και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων ως προς την χρήση του όρου «Μακεδονία» στην τελική «λύση», ο Αλέξης Τσίπρας υποστηρίζει ότι «είναι απολύτως ανιστόρητο και παράλογο κάποιοι να ζητούν την αποκλειστικότητα της Μακεδονίας και μάλιστα με την έννοια του εθνοτικού προσδιορισμού», προσθέτοντας, όμως, πως «δεν είναι παράλογο να εμπεριέχεται ο όρος Μακεδονία σε μια σύνθετη ονομασία, είτε με γεωγραφικό είτε με χρονικό προσδιορισμό, έναντι όλων, έτσι ώστε να γίνεται απολύτως σαφές ότι κανείς δε διεκδικεί εδάφη ή ιστορία άλλων λαών». Επίσης, περιγράφει μία «λύση βιώσιμη» σε «μια ονομασία αλλά και ένα ευρύτερο πλαίσιο συμφωνίας που δε θα αφήνει κανένα περιθώριο αλυτρωτισμού ή ανιστόρητων διεκδικήσεων» και αφήνει να εννοηθεί ότι η λύση θα πρέπει να είναι «πακέτο».

Ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε μήνυμα και σε όσους πόνταραν πολιτικά στο χθεσινό, αλλά και στα επόμενα συλλαλητήρια: «τα εθνικά συμφέροντα δεν προασπίζονται ούτε με κραυγές ούτε με συλλαλητήρια», επισήμανε, διαβεβαιώνοντας πάντως πως «σέβεται τις ανησυχίες και ειδικότερα τις ευαίσθητες χορδές των συμπατριωτών μας στη Βόρεια Ελλάδα». «Ωστόσο αυτό που τους καλώ να εκτιμήσουν νηφάλια, είναι το τι προάγει το εθνικό συμφέρον και τι το υπονομεύει. Η μη λύση το υπονομεύει».

Εμπιστοσύνη προς τον Πάνο Καμμένο

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός υπογραμμίζει ότι ο Πάνος Καμμένος «έχει επίγνωση του προβλήματος και είναι ένας έντιμος και πατριώτης πολιτικός», ενώ εμφανίζεται να έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στον κυβερνητικό εταίρο του. «Οι κυβερνήσεις πέφτουν αν χάσουν ψήφο εμπιστοσύνης. Ας μη γελιούνται ορισμένοι. Ο Καμένος είναι έντιμος άνθρωπος, δε θα γίνει Σαμαράς», τονίζει χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. Για το θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ, πάντως, ο Αλέξης Τσίπρας κλιμακώνει την επίθεση που εξαπέλυσε ήδη από την περασμένη Παρασκευή, μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, καταλογίζοντάς του πως «διαπράττει τραγικό πολιτικό σφάλμα, πρώτα από όλα για τον ίδιο και τη παράταξή του αλλά και για τη χώρα». « Στο ονοματολογικό έχει μια ευκαιρία να δείξει στάση εθνικής υπευθυνότητας. Να αποδείξει ότι σε ένα κρίσιμο όχι μόνο εθνικό αλλά και ευρωπαϊκό ζήτημα, δεν κινείται με μοναδικό γνώμονα το πρόσκαιρο κομματικό όφελος», επισημαίνει, καθιστώντας σαφές πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει να «πιέζει» τη ΝΔ να πάρει σαφή θέση.

Διόρθωση αδικιών

Παρότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν δίνει συγκεκριμένα παραδείγματα, από τις απαντήσεις του προκύπτει το σχέδιο της κυβέρνησης να διορθώσει κοινωνικές αδικίες και να προχωρήσει σε στοχευμένες ελαφρύνσεις μόλις η χώρα εξέλθει του Μνημονίου, τον προσεχή Αύγουστο. «Η ολοκλήρωση του προγράμματος, η ανάκτηση της κυριαρχίας μας και η εδραίωση της ανάπτυξης είναι οι προϋποθέσεις για τη διασφάλιση δημοσιονομικού χώρου που θα μας δώσει τη δυνατότητα για ελαφρύνσεις, οι οποίες θα ανακουφίσουν τις κοινωνικές πληγές και θα δώσουν ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στην οικονομία», διαμηνύει και θέτει ως στόχο της κυβερνητικής πολιτικής για την επόμενη μέρα των μνημονίων τη «δίκαιη ανάπτυξη που το όφελός της διαχέεται στην κοινωνία, που μετατρέπεται σε σταθερές θέσεις εργασίας, σε αποτελεσματική κοινωνική πολιτική, σε μεγέθυνση αλλά και αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου».

Άλλο ένα μήνυμα, εξάλλου, που στέλνει ο πρωθυπουργός μέσω του «Έθνους της Κυριακής» δεν είναι άλλο από την πρόθεσή του να εξαντλήσει η κυβέρνηση την θητεία της: «Η κυβέρνηση εργάζεται με ορίζοντα τετραετίας. Στο πλαίσιο αυτό, μας απασχολούν δύο πράγματα: η ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο και η οργάνωση της μετά τα μνημόνια εποχής, έτσι ώστε τα οφέλη της ανάκαμψης να μεταφραστούν όσο το δυνατόν ταχύτερα σε οφέλη για το σύνολο της κοινωνίας. Τούτου δοθέντος, έως τώρα δεν μας έχει απασχολήσει οποιοδήποτε είδος εκλογικού σχεδιασμού και δεν πρόκειται να μας απασχολήσει ούτε στο άμεσο μέλλον», απαντά σχετικώς.

Καθαρή έξοδος

Τέλος, ως προς την «επόμενη μέρα» των μνημονίων, ο Αλέξης Τσίπρας στέλνει ένα ακόμη διπλό μήνυμα: αφενός, ότι η κυβέρνηση θέλει «καθαρή» έξοδο, αφετέρου ότι αυτό προβλέπει η συμφωνία με τους δανειστές. Ερωτηθείς για την «προληπτική στήριξη», που εισηγήθηκε ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, ο Αλέξης Τσίπρας διαμηνύει ότι «η απόφαση του Eurogroup του περασμένου Ιουνίου, όποτε και επικυρώθηκε το πέρας της δεύτερης αξιολόγησης, είναι σαφής και διαφωτιστική. Καθορίζει τη δημιουργία ενός «μαξιλαριού» αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ που θα χρησιμοποιηθούν ακριβώς για αυτόν το σκοπό. Για να μην χρειάζεται, δηλαδή, στο τέλος του προγράμματος η πιστοληπτική γραμμή». « Μαζί με τους εταίρους μας αυτήν την απόφαση υλοποιούμε. Και σε κάθε εκταμίευση ένα σημαντικό ποσό βγαίνει στην άκρη για το «μαξιλάρι». Συνεπώς, μη ζητάτε από εμένα να σας απαντήσω αν αποκλείω ή δεν αποκλείω κάτι. Εμείς υλοποιούμε τις αποφάσεις. Όσοι ξαφνικά έβαλαν στο τραπέζι κάτι άλλο πέρα από τις αποφάσεις, φαντάζομαι, οφείλουν να εξηγήσουν το γιατί», τονίζει με νόημα, υπονοώντας ακόμη και «σκοπιμότητες»…

Πάντως, ο πρωθυπουργός δεν κρύβει τις δυσκολίες της διαπραγμάτευσης που ξεκινά –κυρίως για το σκέλος αυτής που αφορά στα μέτρα αποκατάστασης της διαχειρισιμότητας του ελληνικού χρέους: «Περιττεύει να πω ότι οι όροι ρύθμισης του χρέους είναι κρίσιμοι για την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα και στην ανάπτυξη. Γι’ αυτό λοιπόν, όσο κι αν αισιοδοξούμε, δεν επαναπαυόμαστε. Είμαστε έτοιμοι για τη διαπραγμάτευση και έχουμε αποδείξει ότι οι διαπραγματεύσεις δεν μας φοβίζουν», είναι το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα