Μητσοτάκης: 20.000 πρόσφυγες σε δέκα περιφέρειες, κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα

Μητσοτάκης: 20.000 πρόσφυγες σε δέκα περιφέρειες, κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης Eurokinissi

Ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση Βαρουφάκη επέμεινε ότι το πρόβλημα είναι κυρίως μεταναστευτικό και λιγότερο προσφυγικό. "Η Τουρκία να αναλάβει τις ευθύνες της", είπε αναφερόμενος στη στάση της Άγκυρας. Η Ελλάδα δε θα γίνει ο φιλικός υποδοχέας του κάθε κατατρεγμένου, του κάθε πονεμένου, δήλωσε.

Το σχέδιο της κυβέρνησης για το προσφυγικό- μεταναστευτικό ανέπτυξε και υπερασπίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας “στην ώρα του πρωθυπουργού” σε ερώτηση του προέδρου του ΜεΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη για τη Μόρια και επιμένοντας ότι το πρόβλημα είναι πλέον κυρίως μεταναστευτικό και λιγότερο προσφυγικό.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι πλέον η πλειψηφία όσων έρχονται στη χώρα δε δικαιούνται άσυλο, καθώς μονο δύο στους 10 είναι απο τη Συρία, ενώ το 50% ειναι Αφγανοί και Πακιστανοί πλέον. Στην παρατήρηση του κ.Βαρουφάκη ότι στο Αφγανιστάν γίνονται συγκρούσεις, παραδέχθηκε ότι δεν είναι όλο το Αφγανιστάν ασφαλής χώρα, αλλά επέμεινε ότι υπάρχουν περιοχές που δε δικαιολογούν το καθεστώς ασύλου.

Ο κ.Μητσοτάκης κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ για ιδεοληψία στη διαχείριση του προβλήματος τα προηγούμενα χρόνια, με αποτέλεσμα να εχουν γίνει μόλις 1.806 επιστροφές στην Τουρκία και να έχουν μείνει 69.387 εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου και επέμεινε στην αυστηροποίηση της σχετικής διαδικασίας.

Είπε ότι εντός του 2020 συνολικά 40.000 αιτούντες άσυλο θα μεταφερθούν σε ξενοδοχεία, εκ των οποίων 20.000 σε δέκα περιφέρειες της χώρας, ενώ 16.000 θα λάβουν μέρος σε προγράμματα απασχόλησης. Επέμεινε επίσης στη δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων, με την οποία διαφωνεί η ΕΝΠΕ και επανάλαβε ότι 10.000 επιστροφές θα έχουν γίνει μέχρι τέλος του 2020 κυρίως προς την Τουρκία.

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι θα θέσει το προσφυγικό μεταναστευτικό στή Σύνοδο Κορυφής στις 17 και 18 Οκτωβρίου και είπε ότι θα πρέπει να αλλάξει η συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας, να αναγνωρίσει η Τουρκία επιστροφές και από την ενδοχώρα. Κάλεσε δε την Τουρκία να αναλάβει τις ευθύνες της καθώς όπως υποστήριξε έχει τη δυνατότητα να ελέγξει τις ροές στο Αιγαίο, αφήνοντας αιχμές για τη στάση της Άγκυρας.

Πιο αναλυτικά, κ.Μητσοτάκης τόνισε ότι με τη σημερινή κυβέρνηση αλλάζει η νομοθεσία, ο προσανατολισμός της πολιτικής και η καθημερινή διαχείριση, οι έλεγχοι στα σύνορα εντείνονται, η διαδικασία ασύλου επιταχύνεται και τα νησιά αποφορτίζονται με οργανωμένο τρόπο και με ευθύνη του κράτους.

Εξαπέλυσε δε επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας μεταξύ άλλων ότι: “Διέρρηξαν κάθε έννοια κυβερνητικής ευθύνης και ανθρώπινης αξιοπρέπειας, ας πάψουν να παριστάνουν τους τιμητές και να κάνουν λίγο αυτοκριτική”.

Υπερασπίστηκε τις αλλαγές στη διαδικασία ασύλου με το νομοσχέδιο που θα φέρει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, υποστηρίζοντας ότι θα υπάρχει σεβασμός στα δικαιώματα, αλλά μόνο για όσους συμμορφώνονται με τις οδηγίες.

Εκανε λόγο για “τέλος στην αναρχία και την παραβατικότητα στο στάδιο υποδοχής” λέγοντας πως σε περίπτωση που αλλοδαποί δε συμμορφώνονται με αποφάσεις μεταφοράς σε άλλες δομές τεκμαίρεται ότι δεν επιθυμούν προστασία και δηλώνοντας ότι “στόχος είναι να μη μπουν καθόλου στο σύστημα όσοι δε συμμορφώνονται με τους κανόνες που έχουμε θέσει”.

Η αίτηση όσων δε “συμμορφωθούν” θα εξετάζεται εντός λίγων ημερών, διότι κατά τον κ.Μητσοτάκη “συνάγεται ότι έχουν υποβάλλει αίτηση γνωρίζοντας ότι δεν είναι πρόσφυγες για να καθυστερήσουν την απομάκρυνση τους και σε κάθε περίπτωση παραβιάζουν το καθήκον συνεργασίας και αυτό στο εξής θα έχει συνέπειες”.

Δήλωσε επίσης ότι η χώρα θωρακίζεται στα χερσαία σύνορα, η επιτήρηση του Έβρου εντείνεται, ενώ στα θαλάσσια σύνορα ενισχύεται το λιμενικό με πλωτά μέσα και αυξάνεται το ανθρώπινο δυναμικό, ώστε καθημερινά να γίνονται 23 περιπολίες επιπλέον στο Ανατολικό Αιγαίο. Ανακοίνωσε επίσης την πρόσληψη 23 υπαλλήλων στην υπηρεσία ασύλου με συμβάσεις έργου ώστε να τριπλασιαστεί οπως είπε η ταχύτητα χειρισμού υποθέσεων και δήλωσε ότι θα εξεταστούν με ταχύτητα παλιές υποθέσεις, ώστε να μειωθεί κατά 60% ο αριθμός των εκκρεμοτήτων.

Ο κ.Μητσοτάκης πάντως παραδέχθηκε ότι το ζήτημα αυτό δεν ήρθε για να φύγει, καθώς η Ευρώπη θα αποτελεί μαγνήτη για ροές απο Ασία και Αφρική άρα το φαινόμενο αυτό θα ενταθεί στο μέλλον, για αυτό πρόσθεσε χρειάζεται ενότητα, ωριμότητα και σχέδιο.

Βαρουφάκης: Όταν έρχονται ξένοι να αγοράσουν πανάκριβα ακίνητα στο Κουκάκι τους καλοδεχόμαστε

Ο πρόεδρος του ΜεΡΑ25 διαφώνησε με τη διαφοροποίηση προσφύγων και μεταναστών, σημειώνοντας ότι ένας κατατρεγμένος που περνά τα σύνορα με κίνδυνο της ζωής του το κάνει είτε γιατί το παιδί του πυροβολήθηκε είτε γιατί πεθαίνει της πείνας. “Εάν εσείς θέλετε να διαχωρίσετε αυτούς που έρχονται τρομοκρατημένοι λόγω σφαιρών ή πεινας εμείς δε θα σας ακολουθήσουμε” είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ.Βαρουφάκης αναρωτήθηκε επίσης εάν το Πακιστάν και το Αφγανιστάν είναι ασφαλείς χώρες και μόνο οι Σύριοι “εκλεκτοί πρόσφυγες”, και εθεσε σαρκαστικά το ερώτημα: “Ποιοι ειναι προσφυγες, μονο αυτοί που είναι θύματα βομβαρδισμών από καθεστώτα που η δύση έχει ορίσει ως εχθρικά;”

Κατηγόρησε την κυβέρνηση της ΝΔ ότι πάει ουσιαστικά σε ενίσχυση του ισχυόντος από ΣΥΡΙΖΑ καθεστώτος και ότι στέρησε τον ΑΜΚΑ από τους πρόσφυγες. Αναρωτήθηκε επίσης πως θα πείσει η κυβέρνηση τον Ερντογάν να μην παίξει ένα παιχνίδι που σχεδίασε υπέρ του.

Ο κ.Βαρουφάκης εκτίμησε επίσης ότι η καταστολή βοηθά τους εμπόρους. “Κάθε φορά που χτίζουμε τείχη ή φράκτες αυτό που κάνουμε στο όνομα της ασφάλειας των πολιτών είναι να δηλητηριάζουμε τις δικές μας κοινωνίες” τόνισε.

Σχολίασε τέλος ότι το Κουκάκι έχει γεμίσει airbnb από ξένους που έχουν έρθει εδώ αγοράζοντας ακίνητα για να πάρουν υπηκοότητα και μέσω της Σένγκεν να μένουν στο Βερολίνο και το Παρίσι. Εκανε λόγο για απίστευτη υποκρισία, καθώς στον ξένο που έχει διακόσια χιλιάρικα του δίνουμε βίζα για να ερημοποιήσει τις γειτονιές μας, ενώ στον κατατρεγμένο του έχουμε hot spots και υπενθύμισε ότι η Ελλάδα για χρόνια μετανάστευε σε χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Αυστραλία.

Το παράδειγμα της νήσου Έλις στις ΗΠΑ έφερε ο Μητσοτάκης ως πρότυπο- “Η Αμερική χρειαζόταν τους μετανάστες γιατί είχε τεράστιες εκτάσεις”- “Δε γινουμε καταφύγιο καθε κατατρεγμένου και πονεμενου”

Ο πρωθυπουργός στη δευτερολογία του επέμεινε στο διαχωρισμό προσφύγων και μεταναστών, λέγοντας πως εάν είναι ένα και το αυτό τότε θα πρέπει να είναι όλοι καλοδεχούμενοι και δήλωσε ότι “να επικαλούμαστε την οικονομική ανέχεια κάποιου για να τον δεχτούμε στη χώρα χωρίς έλεγχο, αυτό με αυτή την κυβέρνηση δε θα συμβεί, δε θα δεχομαστε όλους τους κατατρεγμένους”, ενώ έκλεισε λέγοντας: “

Πάντως, κ. Βαρουφάκη, τον δικό σας φαντασιακό κόσμο, όπου η Ελλάδα -και κλείνω με αυτό- είναι ο φιλικός υποδοχέας του κάθε κατατρεγμένου, του κάθε πονεμένου, ένας παράδεισος στον οποίο μπορούν να βρουν καταφύγιο όλοι οι πονεμένοι αυτού του κόσμου, θα μου επιτρέψετε να τον αφήσω να παραμείνει στο δικό σας φαντασιακό κόσμο. Η δική μας Κυβέρνηση έχει τελείως άλλη πολιτική στο ζήτημα αυτό”.

Δήλωσε επίσης πως “ούτε φράχτες θέλουμε ούτε τείχη, κανόνες θέλουμε” ενώ μάλιστα έφερε το παράδειγμα της νήσου Ελις στη Νέα Υόρκη, όπου στοιβάζονταν κάποτε οι μετανάστες.

Ο κ.Μητσοτάκης είπε ειδικότερα ότι στην Αμερική οι μετανάστες θα πάνε στη νήσο Ελις και κάλεσε τον κ.Βαρουφάκη να μη συγκρίνει μία χώρα (δηλαδή τις ΗΠΑ) η οποία όπως υποστήριξε χτίστηκε απο μετανάστες και διέθετε τεράστιες εκτάσεις που χρειαζόταν τους μετανάστες, με την Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Όσον αφορά στην Αυστραλία, στην οποία επίσης είχε αναφερθεί ο κ.Βαρουφάκης, ο κ.Μητσοτάκης είπε ότι είναι μία φιλελεύθερη χώρα που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά επισήμανε ότι “δεν υπάρχει περίπτωση παράνομο σκάφος να φτάσει στις αρχές της Αυστραλίας. Το λένε ξεκάθαρα δε θα φτάσετε, όχι γιατί είναι απάνθρωποι αλλά για να σπάσουν τα κυκλώματα των διακινητών”, προσθέτοντας ότι στόχος και της πολιτικής της ελληνικής κυβέρνησης είναι “να ξέρουν αυτοί που πληρώνουν λεφτά και δεν ειναι πρόσφυγες, ότι θα γυρίσουν πίσω”.

Ο κ.Μητσοτάκης όμως αποτάχθηκε οποιαδήποτε λογική ρατσισμού και ξενοφοβίας, και θέλοντας να απευθυνθεί και στο φιλελεύθερο κοινό υπογράμμισε πως είναι υπέρ της πολυπολιτισμικής κοινωνίας, προσθέτοντας: Μακάρι τα παιδιά όσων μείνουν να αριστεύσουν, αφού πάνε σχολείο και να σηκώσουν την ελληνική σημαία στην παρέλαση.

Άφησε όμως ταυτόχρονα υπονοούμενα για “16χρονους που μπαίνουν δήθεν κατατραγμένοι με χρήματα στη χώρα” λέγοντας ότι αυτό το θέμα απασχολεί την κυβέρνηση σε επίπεδο της εθνικής ασφάλειας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα