Μητσοτάκης: Εσείς είστε η διαπλοκή κ.Τσίπρα. Δεν μπορείτε να βγείτε στην κοινωνία

Ο πρόεδρος της ΝΔ εξαπέλυσε διμέτωπη επίθεση στον πρωθυπουργό για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών, αλλά και με αφορμή το ασφαλιστικό που αύριο φέρνει στην Αθήνα τους αγρότες
- 11 Φεβρουαρίου 2016 21:21
Κριτική σε δύο μέτωπα άσκησε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συζήτηση για τις άδειες.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέλεξε να εστιάσει καταρχήν στο θέμα των αντιδράσεων κοινωνικών ομάδων στο ασφαλιστικό -στο πλαίσιο και της προσπάθειας της ΝΔ να κάνει άνοιγμα στην κοινωνία- και επέμεινε στην κριτική του όσον αφορά στον αριθμό των αδειών, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι στήνει το δικό του σύστημα διαπλοκής.
“Δεν έχετε αντιληφθεί πόσο κρίσιμη είναι η κατάσταση στη χώρα. Η οικονομία βρίσκεται σε τέλμα, η διεθνής εικόνα της χώρας είναι στα τάρταρα, κρίσιμες αποφάσεις που άπτονται της εθνικής κυριαρχίας της χώρας παίρνονται σε μία νύχτα ερήμην του ελληνικού λαού”, είπε ο κ.Μητσοτάκης, αναφερόμενος έτσι εμμέσως και στην εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο με αφορμή το προσφυγικό.
Αναφερόμενος στις αντιδράσεις για το ασφαλιστικό χρησιμοποίησε τον όρο κοινωνία και είπε απευθυνόμενος προσωπικά στον κ.Τσίπρα: “Όλες οι κοινωνικές ομάδες είναι απέναντι σας, η δημιουργική Ελλάδα είναι απέναντι σας. Τους είπατε ψέματα. Μπορείτε να μετακινηθείτε από το Μέγαρο Μαξίμου στη Βουλή και πίσω, αλλά στην κοινωνία δεν μπορείτε να βγείτε. Τι τη θέλατε την αναφορά στα τρακτέρ; Να σας θυμίσω τι λέγατε πάνω στο τρακτέρ και ότι τότε ένας αγρότης σας είπε ‘να τα κάνεις όμως αφότου εκλεγείς’ και του απαντήσατε, βέβαια και θα τα κάνω και αυτή θα είναι η εντολή που θα πάρω από τον ελληνικό λαό. Σταματήστε να αντιμετωπίζετε ως εχθρούς τους πολίτες, όλες τις κοινωνικές δυνάμεις που διαμαρτύρονται”.
Ο κ.Μητσοτάκης επανέλαβε όσον αφορά στην αδειοδότηση ότι η ΝΔ θα υπερασπίζεται την ελεύθερη ενημέρωση και την ελεύθερη λειτουργία της αγοράς, πάντα όμως υπό τον έλεγχο της συνταγματικά κατοχυρωμένης ανεξάρτητης αρχής.
Τόνισε πως κανείς δε διαφωνεί ότι πρέπει να υπάρχει διαφάνεια και καθαροί κανόνες. “Εσείς όμως δεν το πάτε εκεί. Με τη σημερινή τροπολογία ένα σκοπό έχετε, θέλετε να καταστήσετε τον κ.Παππά απόλυτο κυρίαρχο των ΜΜΕ και αφού προηγουμένως έχετε φροντίσει να αδρανοποιήσετε πλήρως το ΕΣΡ.”
Ο κ.Μητσοτάκης επέμεινε επίσης στην κατηγορία περί αντισυνταγματικότητας της ρύθμισης. “Ξεχάσατε να διαβάσετε και τη δεύτερη πρόταση του σχετικού εδαφίου του Συντάγματος. Στην παράγραφο δύο του άρθρου 15 αναφέρει ότι η ραδιοφωνία και τηλεόραση είναι υπό τον άμεσο έλεγχο του κράτους. Και η δεύτερη πρόταση λέει ότι ο έλεγχος και η επιβολή διοικητικών κυρώσεων είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του ΕΣΡ”, είπε στον κ.Τσίπρα, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι επομένως το Σύνταγμα ρητά και κατηγορηματικά αναφέρεται στην άσκηση του κρατικού ελέγχου αποκλειστικά μέσω ΕΣΡ .
Επανέλαβε επίσης τη διαφωνία της ΝΔ με τον περιορισμό των αδειών σε τέσσερις. “Γιατί τέσσερις και όχι 14, 24 ή 34; Αν ενδιαφερόσαστε να τιθασεύσετε τη διαπλοκή και να ενισχύσετε την πολυφωνία θα υπέθετα ότι θα δίνατε περισσότερες άδειες”, είπε. Υποστήριξε επίσης ότι στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες ο αριθμός των καναλιών επιβλήθηκε από την αγορά και όχι δια νόμου και αναρωτήθηκε:
“Γιατί όχι και αντίστοιχους περιορισμούς στη λειτουργία άλλων αγορών; Ανώτατο αριθμό κινηματογράφων, σουπερμάρκετ, κομμωτηρίων;”
Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό: “Δημιουργείτε το δικό σας σύστημα διαπλοκής. Εσείς είστε η διαπλοκή κ.Τσίπρα, είστε πιο παλιό και από το παλιό. Η ενημέρωση είναι δικαίωμα του ελληνικού λαού, δεν μπορείτε να την ποδοπατείτε”.
Ο κ.Μητσοτάκης υποστήριξε μάλιστα ότι κατ ιδίαν και ο αρμόδιος υπουργός παραδέχεται ότι δε θα αντέξει στην κρίση του ΣτΕ η συγκεκριμένη διάταξη και προέβλεψε ουσιαστικά νέο βασικό μέτοχο, εκτιμώντας ότι η ρύθμιση θα ενεργοποιήσει αντανακλαστικά των Βρυξελλών.
Μίλησε ως επικεφαλής ενός ad hoc μετώπου των φιλοευρωπαικών δυνάμεων, λέγοντας στον κ.Τσίπρα: “Επιλέγετε το δρόμο καθεστωτικών πρακτικών που απομακρύνουν τη χώρα από ευρωπαϊκές αξίες κράτους δικαίου. Αυτό δε θα το επιτρέψουμε ούτε εμείς, ούτε το σύνολο των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων”.
(Πηγή φωτογραφίας: Sooc.gr)