Μητσοτάκης: Οι ιδιωτικοί υπάλληλοι ωφελημένοι από το σχέδιο της ΝΔ. Συμφιλίωση εργοδοσίας-εργαζόμενων 

Μητσοτάκης: Οι ιδιωτικοί υπάλληλοι ωφελημένοι από το σχέδιο της ΝΔ. Συμφιλίωση εργοδοσίας-εργαζόμενων 
Συζήτηση του Προέδρου της Νεας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη με εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα, Πέμπτη 16 Μάη 2019. (EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) Eurokinissi

Σε εκδήλωση για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα μίλησε ο πρόεδρος της ΝΔ αναπτύσσοντας το σχέδιο του για περισσότερες και καλύτερες δουλειές. “Η περιφρούρηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων είναι για μας αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα” τόνισε και δήλωσε ότι η ΝΔ θα είναι πάντα κοντά στους εργαζόμενους. Καρότο και μαστίγιο για την αδήλωτη εργασία

“Η Νέα Δημοκρατία είναι το κόμμα όλων των Ελλήνων, είναι το κόμμα της εργασίας, ένα βαθιά λαϊκό κόμμα, το οποίο θα είναι πάντα κοντά στους εργαζόμενους” δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης σε εκδήλωση με θέμα “Περισσότερες και καλύτερες δουλειές”, υπογραμμίζοντας ότι οι ιδιωτικοί υπάλληλοι θα είναι πρωτίστως ωφελημένοι από το γαλάζιο σχέδιο για την επόμενη ημέρα.

Με τον τρόπο αυτό ο κ.Μητσοτάκης απάντησε και στις επιθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος τον κατηγορεί ότι σχεδιάζει αναδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων ακόμη και κατάργηση της πενθήμερης εργασίας.

Ο πρόεδρος της ΝΔ παρουσίασε αναλυτικά το σχέδιο του για περισσότερες και καλύτερες δουλειές με άξονες τη μείωση της φορολογίας, την προσέλκυση επενδύσεων, την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων, τη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ της αγοράς εργασίας και των δεξιοτήτων των εργαζομένων.

Προανήγγειλε κίνητρα ώστε οι επιχειρήσεις να μοιράζονται μέρος των κερδών με τους εργαζόμενους και να καταπολεμηθεί η ανασφάλιστη εργασία, καθώς εξάλλου δήλωσε ότι στόχος του είναι η συμφιλίωση εργοδοσίας- εργαζόμενων. Τόνισε όμως ότι: “Η περιφρούρηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων είναι για μας αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα” και εκτίμησε πως: “Μόνο εάν συνδυάσουμε τα κίνητρα προς τις επιχειρήσεις με αυστηρότητα στην εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας, δηλαδή με καρότο και μαστίγιο, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο της αδήλωτης εργασίας”.

Ο κ.Μητσοτάκης εξέφρασε την άποψη ότι πολλές και καλές θέσεις απασχόλησης μπορούν να δημιουργηθούν μόνο μέσα από τον ιδιωτικό και όχι από το δημόσιο τομέα, και πως η ανεργία θα αντιμετωπιστεί μέσα από την έκρηξη των ιδιωτικών επενδύσεων.

“Οσο μειώνεται η ανεργία τόσο αυξάνεται η δύναμη των εργαζόμενων. Οσο η ανεργία είναι ψηλά δυστυχώς το πάνω χέρι το έχει ο εργοδότης όχι ο εργαζόμενος και όσο μειώνεται, η ισορροπία επανέρχεται στο σωστό επίπεδο” σημείωσε.

Εφερε δε ως παράδειγμα του πως θα δρομολογηθεί μία επενδυτική έκρηξη για να πάει η ανάπτυξη από το 2% στο 4%, το Ελληνικό, όπου όπως τόνισε θα μπορούσαν να δημιουργηθούν 50.000 θέσεις εργασίας για καταρτισμένο και τεχνικό προσωπικό, αλλά τέσσερα χρονια τώρα δεν έχει ξεκινήσει η επένδυση.

Εκτίμησε ότι με τη μείωση της φορολογίας και των εργοδοτικών εισφορών μειώνεται και το στρεβλό κίνητρο που μπορεί να έχει ένας εργοδότης να προσλαμβάνει κάποιον και να φαίνεται ότι δουλεύει μερική απασχόληση, αλλά να δουλεύει πλήρη χωρίς εργοδοτικές εισφορές. Και πρόσθεσε ότι ο εργαζόμενος πρέπει και επιδιώκει να είναι πλήρως ασφαλισμένος, για αυτό πρέπει να έχει τη βεβαιότητα όχι πιθανότητα ότι κάποια στιγμή θα πάρει σύνταξη αντίστοιχη της εργασίας την οποία έχει προσφέρει.

Ο κ.Μητσοτάκης επέμεινε ιδιαίτερα στο πως θα καταστούν οι εργαζόμενοι συμμέτοχοι στην επιχειρηματική επιτυχία με πρόσθετα φορολογικά κίνητρα στις επιχειρήσεις για να μοιράζουν μέρος των κερδών ως μπόνους στους υπαλλήλους ή μετοχές, και στις μεγάλες επιχειρήσεις για πρόσθετες παροχές όπως ιδιωτική ασφάλιση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, δωρεάν φαγητό, παιδικούς σταθμούς μέσα στο χώρο εργασίας.

“Επιμένω προσωπικά στη συμφιλίωση μεταξύ εργοδοσίας και εργαζομένων” δήλωσε, σημειώνοντας ότι ιδίως σε κλάδους όπως ο τουρισμός για παράδειγμα, η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών περνά μέσα από ευχαριστημένους εργαζόμενους.

Επανέλαβε, δε, την πρότασή του για αύξηση του κατώτατου μισθού με διπλάσιο ρυθμό σε σχέση με τον ρυθμό ανάπτυξης της χώρας π.χ. αν αυξάνεται με 4% το ΑΕΠ, να αυξάνεται κατά 8% ο κατώτατος μισθός.

Πρότεινε να σχεδιαστούν μαζί με τις επιχειρήσεις προγράμματα κατάρτισης και πιστοποίησης εργαζομένων. Ανέφερε το παράδειγμα των γνώσεων προγραμματισμού και έκανε λόγο για αξιολόγηση των προγραμμάτων κατάρτισης είτε τα πραγματοποιεί ο ΟΑΕΔ είτε ιδιωτικά κέντρα με βάση το πόσοι τελικά βρήκαν μόνιμη εργασία.

Αναφέρθηκε επίσης και στη συμφιλίωση της προσωπικής και εργασιακής ζωής, με ειδική έμφαση στις γυναίκες. Επανέλαβε τη δέσμευση ότι κανένα παιδί δεν πρόκειται να μένει εκτός βρεφονηπιακών σταθμών και για εφάπαξ επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε παιδί, και μίλησε για αύξηση της άδειας λοχείας στους 24 μήνες, αλλά και μεγαλύτερη αύξηση όσον αφορά την άδεια για τις μονογονεϊκές οικογένειες, την επέκταση της απόλυσης μετά τον τοκετό στους 24 μήνες από τους 14, που είναι σήμερα. Αναφέρθηκε τέλος και σε προγράμματα επανακατάρτισης πρωτίστως για γυναίκες που έχουν μείνει μακριά από την αγορά εργασίας για πολλά χρόνια, καθώς και στην καθιέρωση βοήθειας στο σπίτι από πιστοποιημένους βρεφονηπιοκόμους, όπως συμβαίνει στο εξωτερικό. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα