Μητσοτάκης στο ΕΛΚ για Τουρκία: Να είμαστε προσεκτικοί ποιους βάζουμε στην άμυνα της ΕΕ

Διαβάζεται σε 4'
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην δεύτερη ημέρα του συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος(Ε.Λ.Κ.), στην Βαλένθια της Ισπανίας
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην δεύτερη ημέρα του συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος(Ε.Λ.Κ.), στην Βαλένθια της Ισπανίας (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Στο συνέδριο του ΕΛΚ ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ευρωπαϊκή άμυνα και τους δασμούς Τραμπ, αλλά και στην ενεργειακή ασφάλεια μετά το μπλακάουτ σε Ισπανία- Πορτογαλία.

Για τους κινδύνους τυχόν ένταξης της Τουρκίας στην άμυνα της ΕΕ προειδοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τους ηγέτες της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς, μιλώντας στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. 

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υπενθύμισε καταρχήν ότι η Ελλάδα ήταν πάντα ένθερμος υποστηρικτής της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης εντός του ΝΑΤΟ, καθώς και ότι διαχρονικά ξόδευε πάνω από το 2% του ΑΕΠ της στην άμυνα.

Αναφέρθηκε στο νέο αμυντικό σχεδιασμό της χώρας, τονίζοντας ότι θα διατεθούν 25 δισ ευρώ για τον πιο δραστικό μετασχηματισμό στην ιστορία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Καλωσόρισε τη δυνατότητα δημιουργίας επιπλέον δημοσιονομικού χώρου με τη ρήτρα διαφυγής.

Ο κ.Μητσοτάκης τόνισε όμως ότι: “Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στις στρατηγικές εταιρικές σχέσεις με χώρες εκτός ΕΕ. Αυτές οι σχέσεις πρέπει να διασφαλίζουν και να λαμβάνουν υπόψη τα συμφέροντα ασφαλείας όλων των κρατών μελών”. 

Υπογράμμισε άλλωστε ότι: “Στο τέλος της ημέρας, στόχος είναι η μείωση των εξαρτήσεων μας αντί να τις διαιωνίζουμε. Έχουμε αρκετές δυνατότητες να επιτύχουμε μέσω των ευρωπαϊκών αμυντικών βιομηχανιών”. 

“Παίκτης κλειδί η Ινδία- Η Ελλάδα μπορεί να γίνει πύλη προς την ΕΕ”

Ο πρωθυπουργός με αφορμή τη “μεγάλη γεωπολιτική ευθυγράμμιση” με την απειλή Τραμπ για δασμούς πρότεινε η Ευρώπη να εμπλακεί με το νότο και τη ειδικότερα τη ζώνη MERCOSUR, αλλά και να διαμορφώσει συμφωνίες με “παίκτες που αναγνωρίζουν τους κανόνες και τη σημασία του αμοιβαίου σεβασμού”. Χαρακτήρισε ειδικότερα την Ινδία “παίκτη κλειδί” και σημείωσε ότι “η Ελλάδα είναι η πύλη της Ινδίας στην ΕΕ”, δηλώνοντα ότι η χώρα μας είναι έτοιμοι για έργα που “μπορεί να  αλλάξουν τους παγκόσμιος δρόμους του εμπορίου”.

Τόνισε όμως επίσης ότι “οι δεσμοί ΗΠΑ- ΕΕ είναι πολύ σημαντικοί και δεν θα σπάσουν, παρά τις αναταράξεις στις διμερείς σχέσεις τις τελευταίες δεκαετίες”. Εξέφρασε ωστόσο την άποψη ότι ο μόνος τρόπος για μία σχέση επί ίσοις όρους είναι “να γίνουμε ισχυρότεροι και αυτόνομοι”. Και πρόσθεσε: “Οι σχέσεις με τις ΗΠΑ είναι σημαντικές και πρέπει να εξελιχθούν, αλλά να τις προσεγγίσουμε από θέση ισχύος και αυτοπεποίθησης”. 

“Τα ηλεκτρικά δίκτυα είναι αγαθά και πρέπει να χρηματοδοτηθούν ως τέτοια”

Ο κ. Μητσοτάκης καλωσόρισε εκ νέου την έκθεση Ντράγκι και στάθηκε ιδίως σε δύο σημεία: Πρώτον στην πρόταση για ένωση των κεφαλαιαγορών της ΕΕ, την οποία χαρακτήρισε αδήριτη ανάγκη. Δεύτερον, τόνισε ότι με τα μπλακάουτ σε Ισπανία και Πορτογαλία “καταδείχθηκε με τραγικό τρόπο η  ανάγκη για ολοκληρωμένη αγορά ηλεκτρικού ρεύματος”.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι “τα ηλεκτρικά δίκτυα είναι αγαθά και πρέπει να χρηματοδοτηθούν ως τέτοια” και υπογράμμισε την ανάγκη για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας αλλά και διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας.

“Η Ευρώπη πρέπει να μην είναι πια ένα εργοστάσιο κανόνων και να γίνει εργαστήριο ανάπτυξης” δήλωσε επίσης και ζήτησε: “Να επιλέξουμε τις κανονιστικές μας μάχες με σοφία και να εφαρμόσουμε πραγματικές αλλαγές”. 

Ο κ.Μητσοτάκης υποστήριξε ότι:Οι μεταρρυθμίσεις φέρνουν ευημερία. Πάρτε το παράδειγμα της Ελλάδας. Είμασταν το αποπαίδι της κρίσης και τώρα μεταξύ των ταχύτερα αναπτυσσόμενων οικονομιών στην ΕΕ. Πάντα με δημοσιονομική υπευθυνότητα φέραμε αποτέλεσμα και μόλις είχαμε πρωτογενές πλεόνασμα το μοιράσαμε”. 

Δήλωσε όμως: “Μη λησμονούμε ότι οι δύσκολες μεταρρυθμίσεις για την ανταγωνιστικότητα θα είναι μάχες τοπικές. Οι Βρυξέλλες δε θα δώσουν τη μάχη για εμάς. Εμείς πρέπει τοπικά να κάνουμε μεταρρυθμίσεις και να αντιμετωπίσουμε το λαϊκισμό”. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα